De ce a fost schimbat Sânmărtean: accidentat, răsfăţat sau sacrificat?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România – Ungaria 1-1 ridică din nou semne întrebare în privinţa deciziilor pe care le ia selecţionerul Victor Piţurcă.

Iar discuţia aduce şi acum în prim plan doi fotblişti cu traiectorii sinusoidale şi destine diferite. Jocul naţionalei României s-a schimbat mult după pauză, când şi-a pierdut din consistenţă iar piramida lui Piţurcă s-a prăbuşit definitiv după înlocuirea din minutul 67 a lui Sânmărtean cu Tănase. În locul magicianului de la mijlocul terenului, care încântase şi dirijase ofensiva românilor către poarta lui Kiraly, a intrat unul dintre preferaţii lui Piţurcă. Preferat şi atât pentru că stelistul Cristian Tănase e un jucător a cărui valoare n-a mai crescut de sezoane multe.
Teoretic, dar nu neapărat şi practic, schimbarea a fost cauzată de o jenă fizică a primului. „A acuzat dureri la coapsa stângă. Le are de mai mult timp. Sper să nu fie grav. El a forţat în acest meci”, a declarat Victor Piţurcă. Selecţionerul a remarcat public prestaţia din prima repriză a mijlocaşului de aproape 35 de ani, dar n-a spus nimic despre înlocuitorul său. Poate şi pentru că evoluţia lui Tănase a fost în nota lui obişnuită de la naţională, adică slabă, spre foarte slabă. Explicabilă, doar din punct de vedere fizic, prin faptul că de pe 10 august şi până pe 11 octombrie, Tănase a jucat doar două meciuri, fiind accidentat. El a prins partidele Stelei cu Dinamo Kiev (1-3) şi Oţelul (3-0), după care a fost chemat la naţională. Dacă Sânmărtean a dat impresia că are mingea lipită de picior şi a făcut ce a vrut cu adversarii săi, Tănase n-a fost în stare nici măcar să ţină de minge, atunci când jocul o cerea, pentru a mai stopa din elanul ungurilor, care au avut o repriză secundă net superioară României. Unul dintre paradoxurile legate de Cristi Tănase este că la 27 de ani a ajuns să joace de 37 de ori pentru echipa naţională, de 30 de ori sub comanda lui Victor Piţurcă. Asta în vreme ce un fotbalist adevărat pe care l-a avut România precum Iosif Rotariu, spre exemplu, a jucat de 25 de ori pentru echipa naţională.
România nu a tras niciun şut pe spaţiul porţii în repriza secundă


Ieşirea de pe teren a lui Sânmărtean, fotbalist căruia destinul nu i-a surâs la echipa naţională, pentru care a jucat doar de opt ori, n-a fost privită cu ochi buni de o parte a specialiştilor. Cornel Dinu l-a acuzat chiar că „s-a dat lovit” şi că acest lucru îi este caracteristic. „Sânmărtean are o problemă de când s-a născut. Cea a caracterului de performanţă. Pe vremea mea era o ruşine să te dai lovit în minutul 60. El este un jucător răsfăţat. Sigur că te doare când alergi, dar trebuie să treci peste asta, mai ales că joci pentru echipa naţională”, l-a taxat „Procurorul”.
Fostul preşedinte al LPF, Dumitru Dragomir, aruncă vina înlocuirii lui Sânmărtean pe umerii lui Piţurcă. „Cum să-l scoţi pe Sânmărtean, când el ţinea jocul, iar alţii dormeau. Trebuia păstrat pe teren chiar şi într-un picior. Piţurcă e un antrenor emotiv”, a explicat „Corleone”. Iar Sânmărtean pune cireaşa pe tort sau bomboana pe colivă cu o declaraţie dată la TVR. „Nu ştiu de ce am fost schimbat. Durerea pe care o am e de la începutul campionatului”, a afirmat el aruncând în ceaţă întregul scenariu al înlocuirii sale. Cel mai probabil, Piţurcă a sesizat scăderea randamentului său după pauză, l-a pus pe seama problemelor pe care acesta le avea şi a încercat să revigoreze puţin echipa cu Tănase. Mutare falimentară, care a înclinat jocul în favoarea ungurilor, ce finalmente au plecat cu un punct de la Bucureşti. Sânmărtean nu a comentat mai mult schimbarea sa şi pentru că în urmă cu trei ani, la meciul România – Belarus 2-2, disputat la Bucureşti în 2011, el a ieşit de pe teren în minutul 28, spunându-se că i-a ascuns lui Piţurcă o accidentare care recidivase înainte de meci. Iar de atunci şi până la meciul cu Ungaria n-a mai prins nicio convocare la lot.

60 la sută este posesia pe care a avut-o România la final, după ce în prima repriză tricolorii ţinuseră mingea 69 la sută din timp

Au fost momente în care jucătorii trăgeau de ei, pentru că nu mai erau optim din punct de vedere fizic”
Victor Piţurcă, antrenor România

image


„Rezultatul este nedrept şi acest egal are gust de înfrângere. Cred că am dominat jocul şi meritam victoria”
Lucian Sânmărtean, mijlocaş România

I-a lăsat numărul 10
Deşi toată lumea se aştepta ca decarul României să fie Lucian Sânmărtean, acesta a refuzat tricoul cu numărul zece şi l-a ales pe cel cu numărul 17. În aceste condiţii, numărul pe care ani de zile l-a purtat Gheorghe Hagi a ajuns chiar în posesia lui Cristian Tănase. În partida precedentă, cea cu Grecia, decarul „tricolorilor” a fost Alexandru Maxim.
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite