Cupa Africii, competiţia în care albii sunt nişte pete de culoare: câţi dintre ei s-au „strecurat“ printre 336 de jucători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Darren Keet, portarul Africii de Sud. FOTO: AFP
Darren Keet, portarul Africii de Sud. FOTO: AFP

Dacă în SUA baschetul e considerat a fi sportul afro-americanilor, o situaţie similară există şi în Africa neagră, însă în ceea ce priveşte fotbalul.

Actuala ediţie a Cupei Africii, găzduită de Guineea Ecuatorială, a dovedit, încă o dată, monoplul pe care jucătorii de culoare l-au pus pe sportul-rege. Excluzând naţionalele calificate care provin din nordul continentului, adică Tunisia şi Algeria, în loturile celorlalte 14 formaţii nu există decât şase jucători albi! Adică un procentaj de 1,5% din totalul de 336 de fotbalişti convocaţi.

Gazdele au cei mai mulţi albi

Din totalul de şase jucători, care reprezintă pete de culoare în naţionalele lor, unul, Alexander Ndoumbou e mjilocaşul celor de la Gabon. S-a născut la Port-Gentil, tatăl său fiind gabonez şi mama sa, chinezoaică. Părinţii lui s-au cunoscut în China, pe când tatăl lui Alexander studia în „Ţara Marelui Zid“.

Alţi trei albi, Ivan Bolado Palacios, Igor Engonga Noval şi Daniel Evuy Vazquez, sunt din Guineea Ecuatorială. Iar explicaţia constă în faptul că gazda turneului final e o fostă colonie spaniolă. De altfel, Palacios, Noval şi Vazquez sunt toţi născuţi în Spania. Noval are părinţii spanioli şi a putut evolua pentru Guineea Ecuatorială doar datorită faptului că un bunic de al său a fost născut în această ţară. Vazquez are tatăl spaniol, însă mama lui e din Guineea Ecuatorială, iar de aici legătura sa cu gazda Cupei Africii 2015.

Africa de Sud îi are în lot pe Darren Keet şi pe Dean Furman, însă numărul albilor în lotul „Bafana bafana“ e în scădere. Spre exemplu, la Cupa Mondială din 1998, sud-africanii s-au prezentat cu patru albi, Hans Vonk, Mark Fish, Delron Buckley şi Pierre Issa. Acum însă, inclusiv presa locală a semnalat faptul că albii se feresc din ce în ce mai mult de sportul-rege.

Rasismul e o problemă

„Percepţia generală în rândul albilor e că fotbalul e un sport fără viitor. De aceea, cei mai mulţi părinţi îşi ghidează copiii spre rugby şi cricket, care sunt considerate a fi sporturile albilor în Africa de Sud“, a explicat Mike Makaab, directorul unei şcoli de fotbal. 

Johnny Brookes, un instructor UEFA, a explicat că şi factorul rasial contribuie la numărul mic de albi care urmăresc fotbalul la nivel profesionist în ţările în care negri sunt majoritari. „Din păcate, mulţi albi au impresia că nu sunt bine veniţi în lumea fotbalului, deşi culoarea pielii n-ar trebui să conteze deloc“, a explicat Brookes.

Nu poţi să renunţi la fotbal pentru că eşti alb. Oamenii trebuie să scape de această mentalitate. Fotbalul nu e un sport doar pentru negri. Johnny Brookes instructor UEFA

Angola a surprins la Mondialul din 2006

O fostă colonie portugheză, Angola a fost printre puţinele ţări din Africa neagră care s-au prezentat la Cupa Mondială, având jucători albi în lot. La ediţia din 2006, angolezii au avut chiar doi titulari albi, portarul João Ricardo şi play-maker-ul Figueiredo.

14 din 16 antrenori sunt albi

Dacă jucătorii albi sunt, în mod clar, minoritari la Cupa Africii, în schimb, situaţia se schimbă radical atunci când analizăm componenţa băncilor tehnice. 14 din cele 16 naţionale calificate sunt antrenate de selecţioneri albi. Doar Zambia şi Republica Democratică Congo au antrenori de culoare, Honour Janza, respectiv Florent Ibengé.

Sferturile Cupei Africii

Sâmbătă

Congo – RD Congo 18.00

Tunisia – Guineea Ecuatorială 21.30, Eurosport

Duminică

Guineea – Ghana 18.00

Algeria – Coasta de Fildeş 21.30, Eurosport

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite