Cu ce a fost răsplătit Ion Panţuru, singurul medaliat din istoria României, la Jocurile Olimpice de Iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România a participat la toate ediţiile Jocurilor Olimpice de Iarnă, cu excepţia celei din 1960, desfăşurată în SUA, la Squaw Valley.

Bilanţul realizărilor este însă dezamăgitor: o singură medalie, cucerită de Ion Panţuru, la Grenoble în 1968, în proba de bob dublu, unde rolul de frânar i-a revenit colegului său, Nicolae Neagoe. Sportivi experimentaţi la vremea respectivă, cei doi boberi deveniseră campioni europeni cu un an în urmă şi vicecampioni europeni în preajma concursului de la Grenoble. 

"Locul trei de la Grenoble a fost de fapt locul doi. Locul unu a fost la egalitate cu locul doi, dar regulamentul a spus că suntem pe locul trei, cucerind astfel medalia de bronz. La acea vreme, nu m-am gândit nici o clipă că va rămâne singura medalie din istoria participării României la JO de iarnă”, a povestit peste ani Panţuru. El şi Neagoe au făcut parte şi din echipajul de bob 4 persoane, alături de Petre Hristovici şi Gheorghe Maftei, care s-a clasat pe locul 4 la Olimpiadă. “Am fost pe trei până la ultimul echipaj, cel al Elveţiei, care apoi ne-a luat bronzul.  Toată lumea mă felicita, dar eu parcă simţeam că vom fi depăşiţi", a mai spus Panţuru, care a rememorat şi venirea în ţară: "Am fost primiţi cu mare fast în ţară, cu toate că nu ne aşteptam. Am fost aşteptaţi de multă lume la aeroport, oameni simpli veniţi ca să ne vadă. Am primit titlul de Maestru Emerit în acelaşi timp cu Ilie Năstase, dar din punct de vedere financiar ne-au dat cât să nu zicem că nu am primit nimic. Medalia de la Olimpiadă a implicat 50% reducere de impozit pe salariu şi am avut dreptul la o cameră în plus fără să plătesc spaţiul excedentar" 

Decedat în 2016 la 82 de ani, Nicolae Panţuru este cel mai mare bober din istoria României. El a început sportul de performanţă ca fotbalist, fiind portar la Carpaţi Sinaia în liga a treia şi a doua şi a ajuns din întâmplare la bob, sport în care a făcut apoi carieră.

image
Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite