Csepreghi: „Trebuie să jucăm cu foarte mult tupeu!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alexandru Iuliu Csepreghi (23 de ani), liderul noii generaţii din handbalul românesc, spune că România trebuie să inspire teamă oricărui adversar. Aflat la primul lui turneu final, „diamantul“ tricolorilor nu este de acord cu opinia specialiştilor care nu le dau acestora şanse să treacă de faza grupelor.

„Adevărul Sporturi": Eşti debutant la o competiţie majoră. Ai emoţii?

Alexandru Csepreghi: Deocamdată nu, dar cu siguranţă vor apărea la primul meci. Acest turneu e ceva special pentru mine, dar şi pentru majoritatea colegilor mei, care se află încă la început de drum.

Vei fi probabil „creierul" naţionalei în Suedia. Cum ai reuşit să te impui în faţa colegilor în ciuda vârstei?

Acum câţiva ani eram doar un puşti care îşi făcea treaba lui şi nu îmi permiteam să comentez nimic. Trecerea anilor şi faptul că am pus umărul la nişte victorii importante, m-a ajutat să primesc şi respectul grupului, lucru important pentru postul meu.

Specialiştii vă cotează cu şansa a patra în grupa C. Puteţi da calculele peste cap?

Dacă am pierdul la scor contra Croaţiei în precedentul meci direct, nu înseamnă automat că va fi la fel şi acum. Multe echipe nu se aşteaptă de la noi să le punem probleme şi cred că acesta poate fi un atu în favoarea noastră să realizăm surpriza. 

Cum trebuie abordate meciurile contra Croaţiei şi Danemarcei, două superputeri în handbalul mondial?

Dacă intrăm cu frică, vom fi spulberaţi. Trebuie să fim agresivi, să jucăm cu foarte mult tupeu, să nu ţinem cont că ei joacă în campionate puternice. Trebuie să ne luăm la trântă cu ei, să îi dăm cu fundul de pâmânt... şi nu odată, ci de două ori la fiecare acţiune!

Crezi că victoria din Rusia trebuie luată ca etalon pentru viitorul acestei generaţii?

Cu siguranţă, fiecare dintre noi a urmărit de cel puţin trei ori în reluare această partidă. A fost un exemplu că atunci când crezi în şansa ta şi lupţi până la capăt, poţi obţine rezultate mari. 

Ce părere ai despre comparaţia dintre tine şi Cristina Neagu?

E puţin exagerată. Cristina este în opinia mea cea mai bună handbalistă din lume, eu mai am multe de făcut până să ajung la nivelul ei. E o greşeală să ne raportăm la fete, este o altă ierarhie a valorilor.

Simţiţi vreo presiune când vă gândiţi că România a fost cvadruplă campioană mondială în trecut?

Încercăm să nu ne raportăm la acea perioadă. Avem noroc şi că domnul Vasile Stângă nu ne bate la cap cu ceea ce a fost pe vremea lui. Atunci se juca «handbalul dragostei» cum îi spune domnul Buligan, antrenorul meu de la Constanţa. Acum totul se bazează pe forţă şi pe viteză.

Cum te concentrezi înaintea unor meciuri improtante cum vor fi cele de la Mondiale?

Nu vorbesc cu nimeni cu o zi înainte, încerc să mă izolez de orice problemă personală. Înainte de partide, ascult BUG Mafia, Linkin Park sau Korn pentru a intra într-o stare de nebunie motivantă (râde)...

Profil Alexandru Csepreghi

Data şi locul naşterii: 28 martie 1987, Baia Mare.
Înălţime şi greutate: 1,95 metri / 105 kilograme.
Are 129 de goluri pentru România în 36 de selecţii.
A marcat 81 de goluri pentru HCM Constanţa în Liga Campionilor.
Idolul şi modelul său în handbal este francezul Nikola Karabatici, care joacă pe acelaşi post.
Deţine un magazin de echipament sportiv, iar în trecut a comercializat haine destinate rapperilor.
Are tatuat pe antebraţul drept un desen în memoria lui Zoran Kurtes, fostul lui antrenor de la HCM Constanţa.
S-a căsătorit anul trecut cu prietena sa din liceu. Este considerat cel mai sexy handbalist român.
Ar vrea să joace în Bundesliga, dar nu se consideră momentan pregătit fizic pentru acest lucru.

Premii şi bonusuri de peste 3 milioane de euro!

image

Dacă vor câştiga titlul mondial şi în acest an, francezii vor încasa 158.000 de euro Foto: reuters

Handbalul tinde să devină din ce în ce mai mult o adevărată industrie. O dovadă în acest sens sunt premiile şi bonusurile fabuloase puse în joc de federaţia internaţională cu ocazia turneului final din Suedia. IHF va premia primele patru clasate cu o sumă totală de 450.000 de franci elveţieni (aproximativ 355.000 de euro), care va fi defalcată astfel: medaliata cu aur - 200.000 franci elveţieni (aproximativ 158.000 de euro), medaliata cu argint - 150.000 franci elveţieni (118.000 de euro), medaliata cu bronz - 75.000 franci elveţieni (60.000 de euro) şi ocupanta locului IV - 25.000 de franci elveţieni (20.000 de euro).

IHF plăteşte asigurările medicale

De asemenea, IHF va plăti cluburilor de provenienţă a jucătorilor, pentru participarea la CM, o sumă totală de 918.400 de franci elveţieni. Cea mai mare compensaţie o vor primi cluburile ale căror jucători se vor clasa cu echipele lor naţionale pe locurile 1-4, adică 81.600 de franci elveţieni (aproximativ 64.000 de euro), pentru celelalte clasări urmând a fi achitate următoarele sume: locurile 5-12, 48.000 de franci elveţieni, 13-16, 24.000 de franci elveţieni, 17-20, 16.000 de franci elveţieni şi 21-24, 12.000 de franci elveţieni.

image

Cluburile vor mai primi sume din partea IHF şi pentru perioada de pregătire a jucătorilor la Campionatul Mondial din Suedia, în cuantum total de 288.000 de franci elveţieni, fiind defalcate de la 24.000 de franci pentru echipele de pe locurile 1-4 până la 4.000 de franci, pentru reprezentativele clasate pe locurile 17-24.

Cuantumul premierilor şi al bonusurilor suportate de IHF se va ridica astfel în total la aproximativ 4 milioane de franci elveţieni (aproximativ 3.157.000 de euro), din care 500.000 reprezintă costurile asigurărilor medicale, suportate în premieră de forul internaţional de profil pentru fiecare jucător.

Am fost cândva regii lumii

România a dominat handbalul mondial în anii '60 şi '70, când a ieşit de patru ori campioană mondială: Cehoslovacia 1961, Germania de Vest 1964, Franţa 1970 şi Germania de Est 1974. Nume precum Cornel Oţelea, Gheorghe Gruia (ales cel mai bun handbalist din toate timpurile de către IHF în 1992) sau Cristian Gaţu au rămas definitiv în istoria handbalului mondial. Două medalii de bronz la ediţiile din Suedia 1967 şi Cehoslovacia 1991 au completat palmaresul României, care se clasează pe locul doi în clasamentul all-time după Suedia (4 aur, 3 argint şi 4 bronz), gazda acestui Mondial.

„Nu încerc niciodată să pun presiune pe băieţii mei povestindu-le ce tare şi şmecher eram eu şi alţii dinaintea mea. Nu mai are sens, trebuie să gândim acum doar în perspectivă   şi să construim o echipă capabilă să devină în anii viitori o prezenţă constantă la competiţiile majore", spune antrenorul Vasile Stângă, golgheterul all-time al României cu 1.414 goluri şi medaliat cu bronz la JO din 1980
şi din 1984.

Telex

- Outsideri la casele de pariuri. Majoritatea agenţiilor de pariuri oferă o cotă de 300/1 pentru un eventual succes al României la Mondiale. Principala favorită în opinia specialiştilor este Franţa (cotă 2.5/1).
- Biletele sunt scumpe. Un bilet la meciurile din faza grupelor costă între 22 şi 67 de euro în funcţie de poziţia din arenă. Tichetele pentru partidele Suediei s-au epuizat deja.
- Noutăţi în regulament. Fiecare antrenor va avea la dispoziţie trei time out-uri faţă de două, până în prezent. De asemenea, pe banca de joc vor sta 16 jucători, cu doi mai mult decât în Croaţia.
- Un singur stranier în lotul tricolorilor. După lăsarea acasă a “tunarului” Alin Şania (Metsulgen/Germania), România se va prezenta în Suedia doar cu un singur stranier, Rareş Jurcă - (Kadetten Schaffhausen/ Elveţia).
- Se măreşte durata jocului. Pauza jocului se va mări la această ediţie de la 10 la 15 minute, iar o partidă va dura acum cât un meci de fotbal, adică o oră şi 45-50 de minute.
- Avem şi doi arbitrii. Brigada română formată din Bogdan Stark şi Romeo Ştefan va oficia meciuri la Mondiale alături de cupluri din 19 ţări diferite.
- Ei sunt uriaşii turneului. Spaniolul Rafael Baena (130 kilograme) este cel mai greu handbalist prezent în Suedia, cel mai înalt fiind croatul Marko Kopljar (2,10 metri).

500 de mii de euro reprezintă costul asigurărilor medicale plătite de IHF.
355 mii de euro vor primi în total echipele care vor ajunge în semifinalele competiţiei.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite