Corespondenţă din New York - America suferă în tăcere. Începe US Open, ultimul bal din tenis al anului 2017, care aduce şapte români pe tabloul principal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Al patrulea Grand Slam al anului stă să înceapă şi va debuta luni cu meciurile de pe tabloul principal, într-o competiţie care va ţine New Yorkul şi întreaga lume a tenisului cu ochii larg deschişi timp de două săptămâni.

Pentru americani e o ediţie specială. După mult timp nu mai au niciun favorit, o situaţie pe care mândria oamenilor de peste Ocean o digeră destul de greu. Cumva normal ţinând cont că în istoria US Open, gazdele şi-au tăiat mai mult decât partea leului, câştigând trei sferturi dintre trofeele puse în joc de-a lungul timpului. Supremaţia yankeilor în tenisul masculin pe teren propriu s-a terminat însă în 2003, când Andy Roddick câştiga ultimul US Open în ţara natală. A fost finalul unei ere în care Pete Sampras (5 titluri) a făcut mult timp legea la Flushing Meadows, până să înceapă supremaţia lui Roger Federer. Unicul Roger Federer, cel care poate schimba anul acesta istoria, dar despre asta mai târziu.
 

Aşadar, America n-are în cine să creadă, la masculin. Jimmy Connors (5 titluri) şi John Mc Enroe (4 titluri), ba chiar şi Andre Agassi (2 titluri) sunt amintiri plăcute, dar realitatea e alta. Cel mai bine clasat jucător din SUA este acum uriaşul John Isner (locul 14 ATP), care până la 32 de ani n-a câştigat niciun Grand Slam, iar cel mai bun rezultat al său la US Open este un sfert de finală în 2011. Suferinţa americanilor la masculin e o poveste cronicizată, dar noutatea în 2017 este că gazdele şi-au pierdut liderul din tenisul feminin. Serena Williams s-a retras temporar şi nu-şi poate îmbunătăţi recordul de şase US Open, pe care îl împarte cu conaţionala sa Chris Evert. În lipsa Serenei, sportiva numărul 1 a SUA este sora acesteia, Venus (9 WTA), care a împlinit 37 de ani şi a triumfat la New York în 2000 şi 2001. Adică pe vremea când 80 % din actualele jucătoare din WTA poate nici nu puseseră mâna pe rachetă. 


Drama tenisului american nu se opreşte însă nici măcar la Serena. Situaţia e nefavorabilă şi la dublu. Fraţii Bob şi Mike Bryan, stăpânii dublului în ultimii douăzeci de ani, sunt aproape de finalul carierei. La anul, gemenii împlinesc 40 de ani, şi probabil vor agăţa rachetele în cui. Poate doar o zvâcnire de final să-i facă pe cei doi Bryan să reuşească ceva notabil la US Open, însă vârsta nu i-a iertat nici pe ei, iar din 2014 n-au mai câştigat niciun Grand Slam. În fine, pe linia ghinionului american se înscrie şi Bethanie Mattek Sands, care după ce a devenit numărul 1 la dublu, s-a accidentat groaznic la Wimbledon,  într-un meci de simplu cu Sorana Cârstea şi va lipsi luni bune de pe teren.

image


 

image

Cele mai mari premii din istoria tenisului

America fără favoriţi nu schimbă însă strălucirea competiţiei. Şi din câte se pare nici interesul. New York este în această perioadă ocupat în proporţie de 90 %, iar camere libere se găsesc fie doar în Manhatann la preţuri prohibitive pentru buzunarul muritorilor de rând, gen 300-400 de dolari pe noapte, fie în cartierele din afara miezului metropolei, la hoteluri decente, dar în niciun caz ieftine. Aşadar, se aşteaptă o afluenţă de public la arenele de la Flushing Meadows, din Corona Park, al patrulea cel mai mare parc al oraşului, situat în Quenns, unde se află şi stadionul echipei de baseball New York Mets, rivalii mai celebrilor Yankees, care îşi au cartierul general în rău-famatul Bronx. Zilele trecute, Simona Halep a fost invitată să dea lovitura partidei dintre New York Mets şi Arizona Diamondbacks. Însoţită de echipa ei, Simona Halep a pătruns pe legendara arenă Citi Field, după care a fost prezentată de crainicul arenei. „Sunt atât de emoţionată“, a spus ea, după care şi-a făcut curaj şi a aruncat mingea chiar în mănuşa lui Kewin Plawecki, de la New York Mets. Ea a primit un tricou cu numărul 13 şi o şapcă din partea echipei New York Mets. Partea bună, în ceea ce priveşte aglomeraţia, este că tenisul se joacă departe de principalele atracţii ale oraşului, grupate în zona zero – Manhattan. Ca să ajungi la Flushing Meadows ai de mers o oră cu metroul, mai precis 20 de staţii din Times Square.

image

Ediţia 2017 a turneului american, a 137 ediţie de înfiinţare şi a 50-a de când a devenit Open (permiţându-se şi participarea jucătorilor profesionişti), vine cu nişte premii fabuloase. Cele mai mari din istoria tenisului. Organizatorii pun la bătaie 50,4 milioane de dolari. “În urmă cu cinci ani le-am promis jucătorilor că vom creşte premiile la peste 50 de milioane de dolari şi iată că ne-am ţinut de cuvânt”, a declarat Katrina Adams, preşedintele Federaţiei Americane de Tenis. Creşterea faţă de momentul promisiunii este uriaşă, deoarece în 2013 premiile cumulau 33, 6 milioane de dolari, iar diferenţa dintre ce oferă US Open comparativ cu Wimbledon (40,5 milioane de dolari în 2017), Roland Garros (36 milioane de dolari în 2017) şi Australian Open (33,5 milioane de dolari în 2017) este de asemenea consistentă. Turneul este organizat de USTA (United States Tennis Asociation), organizaţie non-profit, iar veniturile obţinute din vânzarea biletelor, drepturile tv şi sponsorizări, sunt folosite exclusiv la dezvoltarea tenisului în SUA.

image

Federer luptă pentru un nou record
Ca la fiecare turneu major, specialiştii îşi dau cu părerea în privinţa favoriţilor şi ridică întrebări legate de mizele turneului. Anul acesta la masculin toţi ochii sunt aţintiţi asupra lui Roger Federer. Elveţianul are un an 2017 excepţional, cu cinci titluri câştigate şi o revenire în forţă pe podiumul ATP. Federer a triumfat şi Australian Open şi Wimbledon şi a a juns la 19 titluri de Grand Slam. Conduce detaşat în clasamentul all-time, unde e urmat de Rafael Nadal cu 14 titluri, dar la US Open se poate desprinde de Pete Sampras şi Jimmy Connors, care au tot câte 5 titluri luate la New York. Roger ar deveni astfel regele US Open, după ce în iulie a ajuns în aceeaşi postură la Wimbledon. Specialiştii îl creditează cu prima şansă în faţa lui Rafael Nadal, noul număr 1 mondial. Competiţia masculină are câteva absenţe grele. Stan Wawrinka, Andy Murray, Novak Djokovici, Milos Raonici şi Kei Nishikori sunt în afara competiţiei din cauza problemelor medicale.

federer foto hepta

La feminin, americanii o creditează pe Garbine Muguruza cu şanse mari la câştigarea trofeului, dar nu o exclud din calcule pe Simona Halep. Finalistele de la Cincinnati au arătat cea mai bună formă pe hard, însă asta nu le garantează succesul la US Open. Pliskova şi Svitolina sunt şi ele printre favorite, în vreme ce campioana de anul trecut, Angelique Kerber, aflată în cădere liberă, e văzută ca o posibilă mare deziluzie. De urmărit va fi şi revenirea la un Grand Slam a Mariei Şarapova, după doi ani. Americanii i-au acordat un wild-card şi aşteaptă o efervescenţă în jurul prezenţei acesteia, chiar dacă de când s-a întors pe terenul de tenis, după 15 luni de suspendare, rusoaica n-a impresionat pe nimeni.  Şi tabloul feminin are câteva absenţe: Serena Williams, Viktoria Azarenka, Sara Errani, Timea Bacszinski, Laura Siegemund, Samantha Stosur şi Yaroslava Svedova.

muguruza

Români pe tabloul principal
Simona Halep (2 WTA) - Maria Şarapova (147 WTA)

Sorana Cârstea (53 WTA) - Lesley Kerkhove (170 WTA)

Irina Begu (57 WTA) - Kateryna Kozlova (115 WTA)

Monica Niculescu (58 WTA) - Kristina Mladenovici (14 WTA)

Ana Bogdan (127 WTA) - Taylor Townsend (119 WTA)

Mihaela Buzărnescu (133 WTA) - Caroline Wozniacki (5 WTA)

Marius Copil (88 ATP) - Wilfried Tsonga (12 ATP)

Vezi AICI când vor intra în competiţie românii la US Open şi când are loc meciul de gală dintre Simona Halep şi Maria Şarapova 

Campionii de anul trecut
Simplu masculin - Stan Wawrinka
Simplu feminin  - Angelique Kerber
Dublu masculin  - Jamie Murray / Bruno Soares
Dublu feminin  - Bethanie Mattek Sands / Lucie Safarova
Dublu mixt  - Laura Siegemund /Mate Pavici

Trei poveşte unice de la US Open

În 1977, meciul dintre americanii John McEnroe şi Eddie Dibbs, din turul al treilea al competiţiei care atunci se disputa pe terenurile de la Forest Hills, a fost interrupt de focuri de armă. În timpul partidei s-a stârnit agitaţie în tribune, unul dintre spectatori căzând împuşcat în picior! Cum nimeni din tribună nu avea pistol, arbitrul a decis, după calmarea spiritelor şi transportarea rănitului la spital, reluarea jocului. McEnroe a câştigat cu 6-2, 4-6, 6-4, iar apoi s-a descoperit că ghinionistul spectator a fost rănit de un glonţ rătăcit tras de pe străzile din Queens.


US Open e şi singurul turneu la care un arbitru a fost omorât după ce a fost lovit cu o minge de tenis, în timpul unui meci! Drama s-a petrecut la 10 septembrie 1983, în timpul finalei juniorilor dintre Stefan Edberg şi Simon Youl. Atunci, o minge servită de viitorul lider mondial Stefan Edberg l-a lovit în testicule pe arbitrul de linie Dick Wertheim, care a căzut inconştient la pământ. A murit la spital, după cinci zile. Familia arbitrului, care avea 50 de ani, a cerut daune de 2,25 milioane de dolari de la Federaţia Americană de Tenis, dar nu a primit decât 165.000 de dolari compensaţii.
În august 2012, unul dintre arbitrii US Open, Lois Goodman, a fost arestat cu acuzaţia de a-şi fi omorât soţul după ce l-a lovit în cap cu un expresor de cafea.

Se joacă sub avioane
US Open e considerat cel mai zgomotos turneu din lume. Nu pentru că spectatorii ar face o galerie ca la fotbal, sau că arenele de tenis ar avea o rezonanţă crescută, ci pentru că în apropierea complexului se află Aeroportul La Guardia. Astfel, la fiecare cinci minute pe deasupra terenurilor trec avioane. În ultima perioadă s-a acceptat ca unele curse să fie deviate pentru ca meciurile să nu fie deranjate mereu.

image
image

Inedit despre US Open

US Open este singurul Grand Slam unde se joacă tie-break şi în setul decisiv, după 6-6.

Arena Arthur Ashe, inaugurată în 1997, este cea mai mare mare arenă din lume dedicată tenisului, cu o capacitate de 23.771 locuri, şi are un acoperiş retractabil care a costat 150 de milioane de dolari.


Complexul are 22 de terenuri de tenis, între care patru sunt de top, 13 normale şi 5 de antrenament
721.059 de oameni au asistat la ediţia din 2009 a turneului de la US Open, record în istoria competiţiei

image

De-a lungul întregului US Open se folosesc, la antrenamente şi la meciuri, aproape 70.000 de mingi.

Trofeele sunt făcute, din 1987, de firma Tiffany and Co. Ele sunt din argint. După ce fac pozele cu cupa, campionii pleacă acasă cu mâna goală, abia câteva luni venindu-le, prin poştă, o replică mai mică a trofeului, tot din argint.

Iniţial, competiţia s-a desfăşurat pe iarbă. În 1975, s-a trecut la zgură, iar în 1978 la hard (ciment). Jimmy Connors este singurul sportiv care a câştigat US Open pe toate cele trei suprafeţe.

Din 2005, suprafaţa de joc este albastră. US Open se joacă pe decoturf, cimentul american, socotit cea mai rapidă suprafaţă, de nivelul 5 ca viteză de joc. Suprafaţe similare cu cea de la US Open se întâlnesc la Cincinnati, Rodgers Cup (Montreal sau Toronto), Dubai, Beijing, Shanghai şi Tokyo. 

image

3,7 milioane de dolari vor primi câştigătorii US Open de anul acesta. Finaliştii vor încasa 1,8 milioane de dolari

Puncte acordate la US Open

Turul 1: 10 puncte WTA
Turul 2: 70 puncte WTA
Turul 3: 130 puncte WTA
Turul 4: 240 puncte WTA
Sferturi: 430 puncte WTA
Semifinale: 780 puncte WTA
Finală: 1300 puncte WTA
Câştigător: 2000 puncte WTA
Puncte acordate la toate Grand Slamurile

Tabloul premiilor la US Open
Turul 1: 50.000 dolari
Turul 2: 86.000 dolari
Turul 3: 144.000 dolari
Turul 4: 253.625 dolari
Sferturi: 470.000 dolari
Semifinale: 920.000 dolari
Finală: 1.825.000 dolari
Câştigător: 3.700.000 dolari

Sumele sunt brute

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite