Corespondenţă din Melbourne - Cum poate schimba Simona Halep istoria tenisului românesc după 40 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul Grand Slam al anului 2018 începe în noaptea de duminică spre luni, la Melbourne, acolo unde România are şapte reprezentanţi pe tabloul principal de simplu şi alţi trei la dublu.

Australian Open 2018 va începe cu cifre de gală! E al 200-lea Grand Slam din istorie, în era Open, şi a 50-a ediţie a Grand Slamului Australian, în aceeaşi perioadă care a început în 1969, când în competiţii au fost primiţi şi jucătorii profesionişti de tenis. Fără nicio legătură cu aceste cifre rotunde, este şi cel mai bănos Australian Open din toate timpurile, organizatorii suplimentând premiile de anul trecut cu 10%, astfel că valoarea lor totală a ajuns la 55 de milioane de dolari australieni (aproximativ 43 de milioane de dolari americani sau 36 de milioane de euro), sensibil egal cu ce se plăteşte la Wimbledon şi Roland Garros, dar sub US Open.
 

Ca în fiecare an, metropola cu aproape 5 milioane de locuitori a Australiei, al doilea oraş ca mărime după Sydney, dar primul din punct de vedere economic, e pregătit cum se cuvine pentru tenisul de elită. La Melbourne nu se discută despre altceva în aceste două săptămâni, fiind clar că Australian Open este principalul eveniment sportiv al începutului de an, dacă nu chiar al întregului sezon. Cu siguranţă şi pentru că tenisul, al patrulea sport ca audienţă globală, aduce de regulă la Melbourne cele mai mari vedete din fenomen. În afara sportului alb, poţi sta de vorbă cu un aussie, cum sunt numiţi localnicii, zile în şir despre fotbalul australian, cricket sau rugby, dar starurile lor la aceste capitole n-au faima necesară pentru a depăşi graniţele ţării.


Australienii, secetă de peste patru decenii

image

Aşadar, tenisul rămâne ceva special pentru australieni, chiar dacă n-au mai trăit demult bucuria unui succes naţional. La masculin, ei n-au mai câştigat trofeul din 1976, când a triumfat Marc Edmondson, iar ultima calificare în finală datează din 2005, când Leyton Hewitt, omul inventat şi propulsat de Darren Cahill pe primul loc în lume, a pierdut în faţa lui Marat Safin. La feminin, prăpastia performanţei este şi mai mare, Evonne Goolagong Cawley câştigând trofeul în 1977, iar de atunci nicio reprezentatntă autohtonă n-a mai ajuns în fazele superioare. Australia are însă acum un foarte bun jucător de dublu, John Peers, campion anul trecut aici, la Melbourne, şi câştigător al ultimelor două ediţii ale Turneului Campionilor, alături de finlandezul Henri Kontinen. Marea speranţă a tenisului australian este acum puştiul de 19 ani Alex De Minaur (foto), un produs de import, mamă din Spania, tată din Uruguay, care săptămâna trecută l-a eliminat pe Milos Raonici, în turneul de la Brisbane, iar acum joacă finala la Sydney. Asta, după ce australienii s-au cam săturat să înghită figurile şi comportamentul lui Nick Kyrgios, pentru că dă prea des cu bâta în baltă, iar acum a alunecat chiar în afara Top 15 ATP, deşi a început anul cu dreptul, câştigând la Brisbane. Şi Kyrgios e australian cu origini străine, tatăl său fiind grec, iar mama din Malaezia. La feminin, e aşteptată anul acesta explozia lui Ashleigh Barty (17 WTA), jucătoarea cu cea mai frumoasă ascensiune în 2017, dar şi o posibilă performanţă a Dariei Gavrilova, naturalizată de la ruşi.

Audienţă în continuă creştere

image


Cu sau fără rezultate din partea gazdelor, Australian Open n-are cum să nu producă spectacol. Anul trecut s-a depăşit recordul all-time de audienţă, la meciurile turneului asistând 728.763, ceea ce înseamnă o medie de 52.052 fani pe zi la meciurile din Melbourne Park. Iar cum semnalele indică o creştere a asistenţei, la anul va fi inaugurată o a patra arena acoperită, cu o capacitate de 5.000 de locuri, care se va alătura celor trei existente deja: Rod Laver (14.820 locuri), Hisense (10.500 locuri) şi Margaret Court (7.500 locuri). Organizatorii sunt extrem de atenţi cu nevoile publicului şi nu îşi permit să dea kix din cauza vremii. Trebuie precizat că deşi în emisfera sudică este acum vară, la Melbourne vremea e extrem de schimbătoare. Ieri dimineaţă au fost 34 de grade, apoi a plouat, drept pentru care multe meciuri din calificări s-au amânat. Sâmbătă sunt anunţate 21 de grade, iar când bate vântul temperatura se simte şi mai aspru. Conform prognozei meteo, anul acesta temperatura medie, pe timpul turneului, va fi de 28 de grade, şi va ploua cel mult o zi sau două.

image


Federer, la a 20-a prezenţă


Capul de afiş este cu siguranţă prezenţa lui Roger Federer la Melbourne. Elveţianul va bifa a 20-a prezenţă la Grand Slamul australian, pe care l-a câştigat de cinci ori. El a mai jucat o finală şi şapte semifinale, dar în 2015 a fost eliminat în turul III, de italianul Andrea Seppi. Federer este deţinătorul trofeului, după finala magică de anul trecut cu Nadal, şi are şansa de a câştiga al 20-lea Grand Slam din carieră. Federer este extrem de respectat de australieni, pentru că el reprezintă un model nu doar în tenis, ci în sport, în general, fiind socotit, alături de Bjon Borg un adevărat etalon al eleganţei atât pe teren, cât şi în afara lui. Federer tocmai a triumfat în Cupa Hopman, cu Elveţia şi a strâns, la Perth, 5.600 de oameni, mai mult decât media de spectatori din Liga I. Australienii sunt foarte entuziasmaţi şi de revenirea în arene a lui Novak Djokovici, de şase ori câştigător la Melbourne (record între jucătorii activi). Nole, ajuns acum pe locul 14 în lume, n-a mai jucat de luni bune şi n-a depăşit chiar în totalitate problemele de sănătate, dar e mult mai norocos şi mai stabil fizic decât un alt fost număr 1 mondial, britanicul Andy Murray, care tocmai s-a operat la şold şi îşi va prelungi indisponibilitatea de la şase luni la cel puţin un an. 

image

40 de ani de la Grand Slamul Virginiei Ruzici

image
Ruzici


În ceea ce ne priveşte, cele mai multe speranţe se leagă acum, poate mai mult ca oricând, de Simona Halep. Ea începe turneul din postura de favorită număr 1, o premieră pentru cariera ei. Halep revine la Melbourne după doi ani în care aproape că a bătut drumul degeaba, fiind eliminată în 2016 şi 2017, în primul tur de Shuai Zhang (China - locul 133 WTA la vremea respectivă), respectiv Shelby Rogers (SUA – locul 57 WTA la vremea respectivă). Simona a arătat o formă foarte bună atât la turneul demonstrativ de la Hua Hin, cât şi la Shenzhen, unde a cucerit al 16-lea titlu al carierei, însă un Grand Slam reprezintă o competiţie diferită. Sunt câteva absenţe notabile de pe tabloul feminin, începând cu Serena Williams şi continuând cu Victoria Azarenka, Svetlana Kuzneţova, Laura Siegemund, Timea Basczinki sau Zheng Saisai. Analizând prin prisma a ceea ce a fost anul trecut, Simona n-ar trebuie să simtă presiunea rezultatelor, deoarece are de apărat numai 10 puncte, dar ţinând cont că are deja 14 săptămâni de când e numărul 1 mondial, fără a cuceri totuşi un trofeu major, cu siguranţă că mulţi ochi vor fi aţintiţi către ea. Anul acesta se fac şi 40 de ani de când Virginia Ruzici, managerul Simonei, a câştigat Roland Garrosul, singurul Grand Slam trecut în palmaresul României, iar Halep poate pune capăt acestei pauze de patru decenii, din punct de vedere al triumfului la un turneu mare. 

INTERVIU EXCLUSIV cu Simona Halep: "Aş fi vrut ca Serena Williams să fie aici!"

Programul românilor la Australian Open

Luni:

Irina Begu - Ekaterina Makarova

Monica Niculescu - Mona Barthel

Mihaela Buzărnescu - Caroline Wozniacki

Marius Copil - Gilles Simon

Marţi: 

Simona Halep - Destinee Aiava

Sorana Cârstea - Zarine Dyas

Ana Bogdan - Kristina Mladenovici

Partidele de pe tablul principal al turneului de la Australian Open vor începe în noapte de duminică spre luni. Meciurile sunt programate în două sesiuni.  Cea de dimineaţă începe la ora 11 locală (2.00 la Bucureşti), iar cea de seară la ora 19.00 locală (10.00 la Bucureşti). Eurosport 1 şi 2 şi Eurosport Player va oferi peste 350 de ore de transmisiuni live de la Australian Open.  

Lipseşte şi Martina Hingis


2018 va fi primul an fără una dintre cele mai mari jucătoare din istorie, elveţianca Martina Hingis, retrasă în decembrie la 37 de ani,  în a cărei viaţă şi carieră Australian Open are un loc aparte. În 1997, sportiva care avea atunci doar 16 ani, a cucerit trofeul, după o finală cu franţuzoaica Mary Pierce şi îşi începea astfel dominaţia în tenisul feminin mondial. Elveţianca avea să dispute 5 finale consecutive după acel success, câştigând trei dintre ele (1997, 1998, 1999). Ea a câştigat de cinci ori trofeul şi la dublu, ultima dată în 2016, alături de indianca Sania Mârza (foto dreapta).

hingis

Premii egale, puncte diferite
Australian Open oferă sume identice participanţilor la competiţie, dar punctele puse în joc sunt diferite, mai puţin cele pe care le iau învingătorii şi cei care ies din primul tur.
Câştigător: 4 milioane AUD – 2000 puncte (masculin şi feminin)
Finală: 2 milioane AUD -1200 puncte (masculin), 1300 (feminin)
Semifinală: 880.000 AUD – 720 puncte (masculin), 780 (feminin)
Sfert de finală: 440.000 AUD – 360 puncte (masculin), 430 (feminin)
Optimi: 240.000 AUD – 180 puncte (masculin), 240 (feminin)
Turul III: 142.000 AUD - 90 puncte (masculin), 130 (feminin)
Turul II: 90.000 AUD – 45 puncte (masculin), 70 (feminin)
Turul I: 60.000 AUD -10 puncte (masculin), 10 (feminin)
Conversie: 1 AUD = 0,65 Euro = 0,78 USD


Câştigătorii de anul trecut
Masculin: Roger Federer (Elveţia)
Feminin: Serena Williams (SUA)
Dublu masculin: Henri Kontinen (Finlanda) / John Peers (Australia)
Dublu feminin: Bethanie Mattek Sand (SUA) / Lucie Safarova (Cehia)
Dublu mixt: Abigail Spears (SUA) / Juan Cabal (Columbia)

"Adevărul" la Australian Open 2018 - proiect susţinut de Aqua Carpatica

image
image
image
AO
AO
vestiar
AO
Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite