Contează faptul că avem cinci jucătoare în Top 100 WTA?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
halep

Tenisul feminin este una dintre puţinele ramuri sportive în care România reuşeşte să ţină steagul sus. Deşi legătura dintre evoluţia şi cariera fetelor este extrem de firavă cu ceea ce oferă statul sportivilor, ele reprezintă totuşi România şi o fac foarte bine.

În acest moment, graţie rezultatelor obţinute de fete, România se află în lumea bună a tenisului feminin şi are cea mai bună generaţie de jucătoare din toate timpurile.

Analizând Top 100 WTA, dat publicităţii în această săptămână, se poate observa că România ocupă locul 5 în clasamentul pe ţări, realizat prin prezenţa jucătoarelor în prima sută a lumii. Statele Unite, care nu au rival la acest moment, sunt urmate de Rusia, Germania, Cehia şi apoi urmează România, la egalitate cu Franţa şi Japonia. Trebuie menţionat totuşi că noi o avem pe Simona Halep pe locul 4 în lume, în vreme ce jucătoarea numărul 1 a Franţei se află pe locul 25 în lume, iar cea mai bună japoneză este abia pe poziţia 47. Există ţări cu o tradiţie mai mare în tenis, dar mai ales cu putere financiară superioară, precum Australia sau Italia care sunt în urma noastră. Sunt şi ţări, ca Portugalia, de exemplu, care are cea mai bună jucătoare clasată abia pe locul 243 în lume. Sau Argentina, pe locul 195 în lume. Deci, cu mult în urma noastră. Brazilia, la fel. Prima jucătoare e abia pe locul 180 în lume.

Niciun Grand Slam

Aşadar, ca imagine, suntem în topul tenisului feminin. Ca rezultate însă lucrurile nu stau aşa cum ne-am fi dorit, deoarece fetele au destul de puţine turnee WTA câştigate în carieră. Halep a triumfat de 14 ori, Begu şi Niculescu de câte 3 ori, iar Sorana Cârstea o singură dată. În total, 21 de turnee WTA, niciun Grand Slam. Puţin peste ce a realizat Svetlana Kuzneţova (17 turnee WTA, dintre care două de Grand Slam), care nu e chiar o vedetă a tenisului mondial.

Pusă adesea la zid pentru faptul că nu a câştigat niciun turneu major, Grand Slam sau Turneul Campioanelor, Simona Halep nu e singura jucătoare de top care se confruntă cu această situaţie. De fapt, dintre sportivele active destul de puţine sunt cele care au reuşit această performanţă. Exceptând-o pe Serena Williams, care a câştigat de 23 de ori un turneu de Grand Slam, doar alte zece jucătoare au mai triumfat. E drept, între ele sunt şi tenismene precum Samantha Stosur sau Francesca Schiavone, care n-au mai confirmat ulterior.

Cum e privit însă tenisul feminin românesc din exterior, prin prisma prezenţei destul de însemnate în Top 100? Jucătoarele noastre spun că foarte bine. Discutând cu Irina Begu la Australian Open, unde am avut şase sportive pe tabloul principal, aceasta spunea că la un moment dat în vestiar a fost întrebată despre strategia pe care o are România din moment ce reuşeşte să aducă atât de multe jucătoare în competiţii. „Am avut un sentiment de mândrie!”, a mărturisit Irina. Evident, nu există nicio strategie federală, ci doar munca fetelor şi eforturile financiare ale părinţilor, întrucât se ştie că tenisul este un sport scump şi până să câştige bani, sportivii cheltuie foarte mult. Am întrebat-o şi pe Sorana Cârstea acelaşi lucru şi ea a dezvăluit că la Shenzhen, primul turneu din 2017, organizatorii au decretat în glumă că „limba română este a doua limbă oficială a turneului”. Graţie faptului că Halep, Niculescu, Cârstea, Ţig şi Ana Bogdan, plus Raluca Olaru, s-au aflat pe tabloul principal.

Concluzionând, se pare că punând în balanţă cele două aspecte, şi anume prezenţa în masă a jucătoarelor noastre în elita tenisului mondial şi lipsa de rezultate consistente, contează mai mult prima. Iar de imaginea creată se bucură o ţară care face prea puţin pentru sportivii ei.

Câştigătoare de Grand Slam

Serena Williams - 23
Venus Williams - 7
Maria Şarapova - 5
Svetlana Kuzneţova, Petra Kvitova, Angelique Kerber - 2
Agnieska Radwanska, Garbine Muguruza, Viktoria Azarenka, Samantha Stosur, Francesca Schiavone - 1

Câştigătoare Turneul Campioanelor

Serena Williams - 5
Venus Williams, Agnieska Radwanska, Dominika Cibulkova, Petra Kvitova, Maria Şarapova - 1


Ţări care au jucătoare în Top 100 WTA

SUA (18 jucătoare) – Serena Williams (1 WTA), Madison Keys (9), Venus Williams (13), Coco Vanderweghe (22), Lauren Davis (38), Alison Riske (39), Christina Mchale (44), Catherine Bellis (55), Shelby Rogers (59), Louisa Chirico (65), Sloane Stephens (70), Jennifer Brady (77), Varvara Lepcenko (88), Madison Brengle (89), Vania King (91), Nicole Gibbs (94), Irina Falconi (96), Julia Boserup (97)

Rusia (8) – Svetlana Kuzneţova (8), Elena Vesnina (15), Anastasia Pavliucenkova (21), Daria Kasatkina (35), Ekaterina Makarova (36), Natalia Vikthiantseva (81), Evghenia Rodina (83), Irina Kromacheva (89)

Germania (7) – Angelique Kerber (2), Laura Siegemund (38), Julia Goerges (50), Annika Beck (61), Carina Witthoeft (69), Andrea Petkovici (79), Mona Barthel (95)

Cehia (6) – Karolina Pliskova (3), Petra Kvitova (12), Barbora Strycova (19), Lucie Safarova (40), Katerina Siniakova (43), Kristine Pliskova (52)

România (5) – Simona Halep (4), Irina Begu (32), Monica Niculescu (43) ), Sorana Cârstea (66), Patricia Ţig (99)

Franţa (5) – Karoline Garcia (25), Kristine Mladenovici (28), Alize Cornet (46), Oceane Dodin (58), Pauline Parmentier (52)

Japonia (5) – Misaki Doi (47), Naomi Osaka (52), Nao Hibino (81), Kurumi Nara (85), Risa Ozaki (90)
China - 4 jucătoare

Belgia, Croaţia, Spania, Ucraina, Slovacia – 3 jucătoare

Australia, Italia, Polonia, Letonia, Elveţia – 2 jucătoare

Canada, Belarus, Ungaria, Bulgaria, Danemarca, Serbia, Olanda, Luxemburg, Muntenegru, Puerto Rico, Kazahstan, Grecia – câte o jucătoare

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite