Cine va fi sportivul anului în România? Simona Halep şi Horia Tecău îşi dispută gloria. Cristina Neagu e şi ea în cărţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În competiţia neoficială pentru cel mai bun sportiv român din 2015 se întrec Horia Tecău şi Simona Halep, fiecare cu partea lui de argumente. Mai pot interveni în ecuaţie Eliza Samara, Cristina Neagu sau Mihai Nistor.

Anchetele finalului de an vor demara cât de curând în media din România, iar secţiunea rezervată celui mai bun sportiv român va propune o dispută între doi jucători de tenis, Horia Tecău şi Simona Halep. Horia a avut rezultatele mai bune în turneele mari, dar succesul pentru el se împarte mereu la doi, în vreme ce Halep îşi poartă singură pe umeri şi victoriile şi eşecurile.

Pentru sportul românesc, 2015 a fost un an modest, chiar sărac, iar performanţele care ne-au ridicat de pe scaune pot fi enumerate într-o clipită: aurul Elizei Samara la Europenele de tenis de masă, argintul lui Marian Drăgulescu la Mondialul de gimnastică, succesul boxerului Mihai Nistor şi ale judokanelor Chiţu şi Căprioriu, medalii ale naţionalei de scrimă la Mondiale şi Europene, plus comportarea onorabilă a naţionalei de rugby la turneul final din Anglia.

Au luat ochii mai mult Horia Tecău şi Simona Halep, care se transformă în principali pretendenţi la titlul de “Sportivul anului”. Cum ultima impresie contează mult, se poate preconiza o victorie  al lui Horia Tecău, în lumina succeselui de la Londra, de la Turneul Campionilor, peste care se adaugă triumful de la Wimbledon. E evident că Horia a avut rezultatele mai bune în competiţiile mai mari, dar succesul lui Tecău se împarte la doi, cu olandezul Rojer, în vreme ce Simona face totul de una singură. Halep a câştigat la Indian Wells, ne-a oferit nopţi memorabile la US Open şi, mai presus de orice, e pe locul doi în ierarhia individuală a WTA. La capitolul „notorietate planetară”, e clar că Simona are un plus în faţa lui Horia, fiindcă ea a devenit la 24 de ani un model pentru tenismene din întreaga lume. Horia îşi atinge Everestul personal abia acum, la 30 de ani, într-o competiţie de dublu care nu va fi niciodată la fel de atractivă şi de vizibilă precum cea de simplu.

La naţională, sunt egali

În 2015, ambii jucători au evoluat de câte două ori pentru echipele de Cupa Davis, respectiv FedCup. Horia Tecău, alături de Florin Mergea, a câştigat o confrunare cu echipa de dublu a Israelului şi a pierdut contra slovacilor. Simona a jucat împotriva Spaniei, eşec cu Garbine Muguruza şi victorie cu Soler-Espinosa. O bilă neagră pentru Halep ar fi refuzul de a juca împotriva Canadei.

Vor să joace împreună la Rio

Oricine ar câştiga titlul neoficial de sportiv al anului, e puţin probabil ca între Horia şi Simona să se nască resentimente. Concitadini, Tecău şi Halep sunt legaţi de o prietenie veche, participă la aceleaşi acţiuni caritabile sau comerciale şi vor juca împreună în 2016, la dublu mixt, cu scopul declarat de a strânge puncte suficiente pentru a se înscrie pe acest tablou la Olimpiada de la Rio. În Brazilia, Simona Halep va purta drapelul României, la patru ani după ce Horia Tecău îndeplinise acest rol solemn la Jocurile Olimpice de la Londra.

Hotia Tecau Gulliver/Getty

Pro Horia

Performanţele de la Grand Slamuri: campion la Wimbledon, semifinalist la Australian Open şi Roland Garros, sfertfinalist la US Open.

Câştigător al Turneului Campionilor, cel mai mare trofeu după cele 4 Grand Slamuri
Alături de Julien Rojer, formează cel mai bun dublu din lume la ora actuală.
În clasamentul individual al jucătorilor de dublu, Horia ocupă poziţia a doua ATP, după brazilianul Marcelo Melo.

Contra Horia

Bilanţul per total e puţin mai slab ca al Simonei: 49 de victorii şi 22 de înfrângeri
În afara celor două trofee mari (Wimbledon şi Turneul Campionilor), Horia şi Rojer au mai câştigat un singur turneu, la Rotterdam. Anul trecut, Horia câştigase trofee mai mici, dar mai multe – 8.
A luat parte la 24 de turnee în 2015, iar la 5 a ieşit din primul tur.
Proba de dublu nu va însemna niciodată la fel de mult precum cea de simplu.

image

Pro Simona

A câştigat cel mai mare titlu din palmaresul ei, cel de la Indian Wells, şi s-a mai impus la Dubai şi la Shenzen.
A încheiat anul pe poziţia secundă WTA, în urcare de un loc faţă de finele anului trecut.
A ajuns până în semifinale la US Open, cea mai bună performanţă a ei la Grand Slamul american.
În circuitul WTA a avut următorul bilanţ: 49 de victorii şi 16 înfrângeri.

Contra Simona

Nu a strălucit la două dintre Grand Slamuri, ba chiar a dezamăgit la Roland Garros (învinsă în turul doi de Lucici-Baroni) şi la Wimbledon (învinsă din primul tur de Jana Cepelova).
De-a lungul anului, a mai avut eşecuri răsunătoare, fiind bătută de jucătoare slab cotate, precum Denisa Allertova sau Johanna Konta. 
A ieşit din faza grupelor la Turneul Campioanelor, după ce anul trecut jucase finala.
În 2015 nu a reuşit vreun succes în faţa jucătoarelor considerate cele mai bune, pierzând două meciuri cu Serena Williams şi unul cu Maria Şarapova.


7.810 puncte au strâns Horia şi Jean Julien în 2015. Simona a acumulat mai puţine: 6.060
3.918.827 de dolari a câştigat Simona în acest an din premii. În conturile lui Horia au intrat doar 886.584 de dolari
24 de turnee a bifat Horia în acest an, faţă de doar 17 concursuri în dreptul Simonei Halep

Ce performanţe au mai fost în sportul românesc în 2015


Tenis de masă: aur la Campionatul European prin Eliza Samara (foto).
Scrimă: argint în proba de spadă echipe fete (CM de la Moscova), aur în proba de spadă echipe (CE de la Montreaux). Tiberiu Dolniceanu a luat bronz la spadă individual (CM de la Moscova).
Gimnastică: argint la sărituri prin Marian Drăgulescu, bronz la individual compus prin Larisa Iordache (CM de la Glasgow).

Samara

Box: Mihai Nistor, campion mondial AIBA, calificat la Olimpiadă.
Judo: Corina Căprioriu şi Andreaa Chiţu, medalii de argint la CM de la Astana (57 de kg, respectiv52 de kg).
Handbal feminin: Cristina Neagu a câştigat Liga Campionilor cu Buducnost şi a fost cea mai bună marcatoare a competiţiei.


 

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite