Chinezii îl vor slăbi pe Budescu: „Alimentaţia lor e diferită de a noastră“. Ce îl aşteaptă pe vedeta Astrei în Asia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cât timp a jucat în România, fotbalistul giurgiuvenilor a avut mai mereu un surplus de kilograme. Foarte probabil, va scăpa de această problemă, după ce va ajunge la Dalian Yifang.

„Weekend Adevărul“: Care e diferenţa între prima şi a doua ligă chineză?
Cristian Dănălache: Destul de mare. În prima ligă, ai mai mult spaţiu, dar, în schimb, dacă faci greşeli în apărare, imediat te taxează. În liga a doua, poţi să stai mai relaxat în apărare, fiindcă nu mai sunt atât de mulţi fotbalişti ofensivi de calitate. În schimb, n-ai timp de gândire, fiindcă te iau tare, imediat ce ai primit balonul. E un joc mai dur.

Cum sunt condiţiile în liga secundă?
Ca infrastructură, echipele sunt OK. Terenurile sunt bune. Stadioanele sunt mari, dar goale, fiindcă, cu mici excepţii, lumea nu se înghesuie la meciurile din liga a doua nicăieri în lume.

Mai poate fi convocat Budescu la naţională din liga a doua? Poate fi monitorizat de acolo?
Dacă joacă bine, da. Să fim serioşi, dacă vrei să-l urmăreşti şi faci parte din stafful naţionalei, o să găseşti soluţii. Meciurile din liga a doua chineză nu sunt transmise în străinătate, dar postul local din fiecare oraş transmite şi partidele echipelor din ligile inferioare. Deci, televiziunea din Dalian va da, cu siguranţă, meciurile echipei lui Budescu, mai ales că Dalian Yifang e o formaţie de tradiţie în China.

Cum e privit Budescu de chinezi?
Şi-au pus mari speranţe în el. Aşteaptă ca el să facă diferenţa. Am vorbit cu el înainte să semneze. M-a sunat şi am încercat să-i răspund la toate întrebările. O să-i fie greu la început. Va simţi o diferenţă uriaşă între ce a lăsat în România şi ce va găsi în China.

Tu de ce probleme te-ai lovit la început?
Pentru mine, primele şase luni au fost crunte. Budescu o să aibă cele mai mari probleme cu mâncarea şi cu comunicarea. Chinezii au o altă alimentaţie faţă de noi. Dacă nimereşti într-o echipă unde sunt mai mulţi străini, atunci se va face ceva special pentru tine şi pentru ceilalţi. Dacă nu, trebuie să mănânci cu restul lotului. Apoi, ei nu prea vorbesc engleză. Iar comunicarea va fi esenţială în timpul jocului. Budescu ar trebui să înveţe chineză, măcar la nivelul cuvintelor uzuale în timpul jocului.

Chinezii respectă contractele?
Eu, în cinci ani, n-am avut nicio experienţă negativă şi nici n-am auzit ca un străin să fie păcălit la bani. Când nu te mai vor, chinezii achită tot şi îţi spun la revedere. Bineînţeles, dacă semnezi pe trei ani şi se renunţă la tine, după şase luni, nu o să-ţi dea restul banilor pentru doi ani şi jumătate. Negociezi şi ajungi la o înţelegere cu ei.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite