Cel mai prolific fundaş central străin laudă România: "Nu e o ţară înapoiată, iar românii nu fură maşini"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piotr Celeban
Piotr Celeban

Deşi imaginea României are destul de mult de suferit în străinătate sunt şi oameni de afară care consideră că lucrurile nu sunt atât de negre precum vor să lase impresia unii.

Piotr Celeban a venit la FC Vaslui în 2012, pe când Adrian Porumboiu visa să aducă titlul în oraşul al cărui stăpân este. Polonezul era liber de contract după ce îşi încheiase angajamentul cu Slask Wroclaw şi a acceptat oferta moldovenilor, care l-au „prins” cu un contract pe 4 ani şi un salariu de 150.000 de euro pe sezon, plus un bonus la semnătură. „Pachetul” vasluienilor a fost mult peste ce primea Piotr în Polonia, unde retribuţiile sunt destul de mici.
Chiar dacă între timp Porumboiu s-a trezit din visul câştigării titlului şi, cel puţin la nivel declarativ, a depus armele în războiul fotbalului, Celeban (28 de ani) a rămas pe loc şi joacă meci de meci, marcând cu o constanţă demnă de invidiat pentru un fundaş. Luni, el a adus victoria echipei sale în faţa Timişoarei şi a ajuns la cota trei în acest sezon. În total a marcat 10 goluri, makoritatea cu capul, în 36 de meciuri, având cea mai bună medie dintre toţi fundaşii străini care joacă în România, peste Cadu, Szukala ori Geraldo.
Poate juca şi fundaş dreapta
„E un fotbalist complet care poate juca foarte bine atât ca fundaş central, dar şi ca fundaş dreapta. Nu e foarte înalt (n.r.1,81 m) dar are o lovitură de cap extraordinară şi o atitudine fără cusur”, l-a caracterizat fostul său antrenor de la FC Vaslui, Viorel Hizo. De altfel, nu întâmplător, Steaua l-a vrut întâi pe Celeban şi abia apoi pe Varela, dar oficialii moldovenilor au refuzat discuţiile pentru polonez, mizând pe o ofertă mai bună din străinătate.
Până să se transfere la o altă echipă, Celeban e mulţumit la Vaslui, chiar dacă echipa n-a mai prins cupele europene, ratând astfel o ocazie bună de a se remarca la un nivel mai înalt. Piotr e convocat constant la naţionala Poloniei, pentru care a jucat de opt ori. El e fost internaţional de tineret şi de juniori în reprezentativa leşilor şi a început fotbalul la Pogon Szczecin, acolo unde acum joacă fratele său, Adam.
„Românii nu fură maşini”
Ziariştii polonezi au rămas surprinşi atunci când au aflat că Celeban a semnat cu FC Vaslui, formaţie de care nici nu auziseră. La o convocare la lotul naţional l-au întrebat pe acesta cum e acolo, iar polonezul a vorbit foarte frumos despre România. „În Polonia există stereotipuri atunci când vine vorba despre România. Oamenii îşi închipuie ambiţia românilor este să vină în Germania şi să fure vreo maşină, dar nu e deloc aşa. România nu e o ţară înapoiată. E membră a Uniunii Europene şi creşte rapid, iar Bucureştiul este foarte frumos. Şi mai sunt şi alte oraşe simpatice. Eu mă simt confortabil în România. Nu-mi lipseşte nimic”, le-a spus el polonezilor. Tot el a precizat că în ţara sa nu există nicio echipă precum Steaua: „ E un brand de prestigiu, cum noi nu avem, şi are parte de o mediatizare impresionantă”

Celeban a fost în vară la un pas să se transfere la Southampton

1,8 milioane de euro este cota de piaţă a lui Piotr Celeban, conform transfermarkt.de

Cei mai prolifici fundaşi centrali străini din România
Jucător Ţară Echipă Meciuri Goluri
Celeban Polonia Vaslui 36 10
Cadu Portugalia CFR Cluj 176 24
Szukala Polonia Steaua 83 6
Geraldo Portugalia Petrolul 79 4

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite