Avocatul lui Pistorius demontează acuzele poliţiştilor. Sportivul sud-african poate fi eliberarat condiţionat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pistorius a plâns la Tribunalul din Pretoria
Pistorius a plâns la Tribunalul din Pretoria

Avocatul atletului sud-african acuzat de crimă cu premeditare a demontat toate acuzaţiile prezentate ieri de poliţie şi e foarte aproape de a obţine eliberarea pe cauţiune a clientului său.

Ziua a doua a procesului în care se hotărăşte posibila eliberare pe cauţiune a lui Oscar Pistorius a fost una foarte intensă.

Apărarea, susţinută şi de lacrimile atletului, care a plâns aproape două ore, a încercat în permanenţă să demonteze dovezile poliţiei şi, dacă ar fi să judecăm după opiniile celor din sală, chiar a reuşit acest lucru. Procesul continuă mâine, iar un verdict în cazul eliberării condiţionate a atletului va fi luat vineri.

Ce a spus acuzarea?

Conform declaraţiilor lui Hilton Botha, detectivul care a ajuns primul la casa lui Pistorius, în camera atletului au fost descoperite două cutii de testosteron - un produs dopant - şi mai multe seringi. Poliţia are doi martori: unul care l-a auzit pe Pistorius certându-se cu iubita lui cu puţin timp înaintea crimei, între orele 02.00 şi 03.00, iar altul care a auzit focurile de armă, a văzut luminile aprinse şi a auzit un ţipăt de femeie înaintea ultimelor două împuşcături.

„După ce a auzit focuri de armă, martorul a ieşit pe balcon şi a văzut lumina aprinsă în reşedinţa lui Pistorius. Apoi a auzit o femeie ţipând de două sau trei ori şi din nou focuri de armă”, a afirmat poliţistul.

Această depoziţie contrazice declaraţiile lui Pistorius, conform cărora el a fost trezit de zgomotele din baie şi a tras în uşa acesteia pe întuneric, temându-se că este un hoţ. El a adăugat că Pistorius a trebuit să-şi aleagă o anumită poziţie pentru a trage în unghi, ca să nimerească vasul de toaletă. „Eu cred că el ştia că Reeva este în baie când a tras de patru ori şi că a împuşcat-o”, a completat poliţistul.

De asemenea Botha a mai spus că în camera lui Pistorius, poliţia a mai găsit, pe lângă două cutii de testosteron şi sergingile aferente, gloanţe pentru un pistol cu calibrul de 38 mm, pentru care nu avea licenţă. În plus, omul legii spune că nu a fost dat nici un telefon la numărul de urgenţă de pe niciunul dintre cele 4 telefoane mobile găsite în dormitor.

Poliţistul a mai spus că i se pare normal ca, în cazul în care atletul va fi eliberat pe cauţiune, atunci să i se interzică dreptul de a părăsi Africa de Sud pentru a nu se sustrage pedepsei.

Ce a spus apărarea?

Barry Roux, avocatul lui Pistorius, a demontat punct cu punct argumentele poliţiei. El a spus că locuinţa martorului care a spus că i-a auzit pe cei doi certându-se se află la o distanţă de 600 de metri de cea a lui Pistorius, deci era aproape imposibil să audă ceva. A fost apoi contrazis de ofiţerul de poliţie, care susţine că martorul se afla la 300 de metri. Avocatul a recunoscut că s-a auzit o voce ţipând în casă înaintea ultimelor două împuşcături, dar aceea era a lui Oscar Pistorius şi nu a iubitei lui.

În ceea ce priveşte cutiile cu testosteron, avocatul a spus că acestea conţineau, de fapt, pastile permise în medicină, care conţin o coenzimă care conţine testosteron. În plus, a adus în sprijinul său şi faptul că Pistorius nu a fost niciodată depistat pozitiv. Gloanţele de calibru 38 mm găsite în camera atletului ar aparţine, spun apărătorii, tatălui sportivului.

Avocatul apărării a adus în discuţie, pentru a-l discredita pe Botha, că în 2009, detectivul a avut divergenţe cu Pistorius chiar în casa atletului. Acuzaţiile au fost retrase, pentru că nu au putut fi dovedite, dar Pistorius a dat în judecată poliţia şi pe Botha pentru acel incident. De unde rezultă un posibil conflict de interese şi a ridicat suspiciunea unei eventuale răzbunări a poliţistului prin declaraţii.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite