AUDIO Ţopescu, interzis de Elena Ceauşescu: Ascultă comentariul care i-a adus suspendarea din funcţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legendarul jurnalist a suferit, înainte de Revoluţie, din cauza regimului comunist şi o perioadă nu şi-a mai putut face meseria.

Cristian Ţopescu a prins vremurile în care jurnaliştii, dar mai ales comentatorii TV, erau obligaţi să-şi aleagă cuvintele cu mare grijă pentru a nu „deranja“ pe cineva.

În 1983, după un meci de fotbal, România – Suedia (1-0), reputatul comentator a făcut o afirmaţie care i-a adus o suspendare de 7 ani, chiar din partea Elenei Ceauşescu, soţia dictatorului. Pe scurt, Ţopescu comisese imprudenţa de a spune pe post că unii dintre fotbalişti români, printre care şi Cămătaru, autorul golului victoriei, ar trebui să fie lăsaţi să plece din ţară pentru a juca în străinătate.

Ceea ce era de neconceput înainte de Revoluţie, mulţi jucători de clasă, printre care şi regretatul Nicolae Dobrin, ratând transferuri uriaşe din cauza regimului comunist. „Gâscanul“, spre exemplu, era dorit chiar de Real Madrid, însă mutarea nu s-a materializat niciodată.

Peste ani, Cristian Ţopescu a comentat episodul legat de suspendarea sa.

Ce a povestit Ţopescu?

*În perioada aceea, se discuta în cercurile fotbalistice româneşti despre posibilitatea unor jucatori români care aveau oferte de la echipe importante din stăinătate să li se permită să joace peste hotare. Într-o pauză, când Ilie Balaci era accidentat şi primea îngrijiri, am spus că el, Silviu Lung, Ştefănescu, Boloni, Cămătaru au oferte de la echipe importante la vremea aceea, precum Benfica, Fiorentina şi că ar fi în folosul lor, al cluburilor lor, al fotbalului românesc în general, să li se permită să ne reprezinte în aceste echipe importante ale Europei.

*Vorbele mele au fost interpretate de primul ministru, să-i fie ţărâna uşoară!, Constantin Dăscălescu. El a pus mâna pe telefon, a sunat-o pe tovarăşa de la Cabinetul 2, cum i se spunea Elenei Ceauşescu, şi i-a zis: „Ţopescu a îndemnat tinerii din România să plece din ţară”. Am aflat mai târziu asta de la şeful lui de cabinet, care mi-a fost coleg în Parlament. 

*Fireşte că eu nu mă referisem la tinerii din România, nu mă referisem la toţi sportivii sau la toţi fotbaliştii din România, ci numai la câţiva care jucaseră multe meciuri în naţională şi meritau o asemenea recompensă. Urmarea? Am fost scos din Televiziunea Română, suspendat pe termen nelimitat. Avea să dureze până în 1990.

ASCULTĂ AICI COMENTARIUL CARE I-A ADUS SUSPENDAREA LUI ŢOPESCU

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite