Arabia Saudită vrea să organizeze Jocurile Olimpice, dar doar pentru bărbaţi. Femeile, trimise să concureze în Bahrain

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sarah Attar (dreapta) a reprezentat Arabia Saudită la Jocurile Olimpice din 2012
Sarah Attar (dreapta) a reprezentat Arabia Saudită la Jocurile Olimpice din 2012

Saudiţii au mulţi bani, ambiţii, infrastructură, dar şi o mare problemă: nu pot accepta nici în 2015 ca femeile să facă sport într-un cadru public. De aceea, s-au gândit la o soluţie de compromis în tentativa lor de a găzdui cea mai mare sărbătoare a sportului.

Arabia Saudită a şocat lumea civilizată în acest început de an, după ce în presa internaţională au apărut imagini cu decapitarea unei femei în plină stradă!

Chiar dacă are o imagine proastă în comunitatea internaţională - care totuşi închide ochii la modul în care drepturile omului sunt încălcate, în mod grav, în acest Regat - Arabia Saudită nu e descurajată în ceea ce priveşte lansarea unor proiecte ambiţioase. Ultimul dintre ele: ideea organizării Jocurilor Olimpice de Vară în parteneriat cu o ţară vecină, Bahrain. 

Potrivit „The Telegrpah“, explicaţia pentru care Arabia Saudită s-a gândit să-şi unească forţele cu Bahrain ţine de faptul că femeile nu pot participa în activităţi sportive într-un cadru public în Regat. Drept urmare, saudiţii s-au gândit ca în eventualitatea în care vor primi dreptul de a organiza JO, probele masculine să aibă loc la ei în ţară, iar cele feminine, în Bahrain!

„Avem o societate conservatoare, care poate accepta cu greu ca femeile să aibă activităţi sportive. Să te îmbraci cu haine de sport în public nu prea e permis la noi. Din motive culturale, e greu să organizăm evenimente internaţionale de anvergură“, a declarat prinţul Fahad bin Jalawi al-Saud, un consultant în cadrul Comitetului Olimpic saudit.

Cum a răspuns Comitetul Internaţional Olimpic?

„Un angajament de non-discriminare e obligatoriu pentru ţările care îşi doresc să organizeze Jocurile Olimpice. Dacă nu există acest angajament, atunci vom refuza din start orice tentativă în acest sens. Ţări precum Arabia Saudită ar trebui să facă demersurile necesare pentru ca femeile să aibă dreptul de a participa, în mod liber, în sport“, a declarat preşedintele CIO, Thomas Bach.

Bahrain, ţara în care saudiţii merg la prostituate

Saudiţii s-au gândit să direcţioneze sportivele spre Bahrain, în cazul în care CIO le-ar fi acordat Jocurile Olimpice de Vară, întrucât micuţa lor vecină din Golful Persic are mai puţine restricţii religioase.

Spre deosebire Arabia Saudită, în Bahrain consumul de băuturi alcoolice e permis în public, iar prostituţia, deşi nu e legalizată, e în floare. Tocmai de aceea, bărbaţii saudiţi care nu-şi permit să călătorească foarte departe se duc, în mod frecvent, în Bahrain, atunci când vor să se distreze.

„Arabia Saudită, închisoare în aer liber“

În ultimii ani, românii s-au lovit de ceea ce înseamnă viaţa în Arabia Saudită. Foarte mulţi oameni din lumea fotbalului au ajuns să lucreze în Regat, iar în prezent, aproape 30 de români activează numai în prima ligă din această ţară! Reghecampf e la Al-Hilal Riad, Piţurcă la Al-Ittihad Jeddah, iar Tiţa la Al-Orubah. Din stafful acestor antrenori fac parte alţi români.

Nu însă toţi cei care au ajuns acolo au şi rezistat. Spre exemplu, Valeriu Răchită n-a putut sta nici măcar trei luni cu Piţurcă la Al-Ittihad din cauza diferenţelor mari faţă de Europa. „Arabia Saudită e o închisoare în aer liber. Poţi câştiga foarte mulţi bani, însă nu prea ai ce face cu ei acolo. La început, mergi la restaurante şi la mall-uri, dar, la un moment dat, te saturi să faci asta zilnic“, a povestit pentru „Adevărul“ un antrenor care a lucrat, cândva, la Riad.

Ce nu pot face femeile în Arabia Saudită?

*Nu pot participa în activităţi sportive în public. La Jocurile Olimpice din 2012, la presiunea comunităţii internaţionale, delegaţia saudiţilor a inclus, în premieră, şi două femei: judoka Wojdan Shaherkani şi atleta Sarah Attar. Cele două au participat în probele lor având capul şi corpul acoperit în întregime. N-a contat însă pentru mulţi bărbaţi saudiţi, care le-au catalogat pe cele două sportive drept „prostituate“.

*Nu pot merge pe stadioane. De curând, saudiţii au început să ia în calcul ideea de a adăuga anumite sectoare pentru reprezentantele sexului frumos pe arenele sportive. Deocamdată însă, doar două stadioane beneficiază de astfel de sectoare.

*Nu pot conduce. Femeile nu-şi pot lua permisul de conducere. Drept urmare, în faţa centrelor comerciale din Regat cozile la taxiuri sunt formate, aproape în întregime, de femei. 

*Nu pot merge la spital singure. Femeile trebuie să fie însoţite de rude de gradul I sau de soţul lor, atunci când au nevoie de îngrijiri medicale.

Până şi participarea femeilor în alegeri era interzisă, însă această restricţie a fost anulată printr-un decret regal, începând cu 2015.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite