ANALIZĂ TVR n-are bani să spele ruşinea pierderii Euro 2016. Postul public a rămas cu transmisii sportive jenante

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Romania - Insulele Feroe 29 martie FOTO Mediafax

După ce Dolce Sport a luat exclusiv şi integral drepturile de transmisie pentru Euro 2016, televiziunea publică aşteaptă bani de la Guvern pentru a obţine măcar varianta „free to air”.

Criza financiară acută pe care o traversează Televiziunea Publică se răsfrânge şi asupra fotbalului. Pentru prima dată în istoria post-decembristă, microbiştii au primit o lovitură puternică, după ce Dolce Sport a anunţat obşinerea integral şi în exclusivitate a drepturilor de transmisie a Euro 2016. Practic, doar 30 % dintre români, adică abonaţii Telekom, au garanţia că vor vedea meciurilor din Franţa, de la competiţia la care România are şanse mari de calificare.
În ciuda crizei financiare, TVR a făcut o scrisoare deschisă către UEFA, încă din luna octombrie, cerând încredinţarea drepturilor de transmisie ale Euro 2016. UEFA a cerut însă garanţii bancare, pentru a evita „ţepele” care au început să se înmulţească, nu atât din România, cât mai ales din Ucraina sau Rusia. Pusă în postura de a garanta plata drepturilor, TVR n-a găsit banii necesari şi a pierdut lupta cu Dolce Sport, care a îndeplinit condiţiile cerute. A rămas în acest moment, doar varianta „free to air” (încredinţarea către o televiziune care poate fi recepţionată fără taxă de cablu), adică transmisia a 23 de jocuri, între care cele ale României (dacă ne calificăm), jumătate din optimi, toate sferturile, semifinalele şi finala. Concurenţa TVR este acum Pro TV, cea care de altfel le-a luat faţa bugetarilor în disputa pentru Liga Campionilor începând cu sezonul viitor.
După primele semnale însă, Pro TV nu e interesată de Euro 2016, deoarece o competiţie care durează patru săptămâni nu poate acoperi investiţia, indiferent cât de multă reclamă ar avea în perioada respectivă. Problema este însă că TVR nu are bani nici măcar pentru această opţiune de compromis, iar dacă Guvernul nu va achita suma necesară şansele ca Europeanul să fie văzut de toţi românii scad considerabil. Asta chiar dacă, UEFA e obligată să dea a doua opţiune în toate ţările, pentru a se evita monopolul. Cel mai probabil negocierile vor fi îndelungate, TVR urmând a încerca să obţină un preţ cât mai mic, dar chiar şi aşa e nevoie de 3-4 milioane de euro, bani care lipsesc cu desăvârşire din bugetul instituţiei de stat.
A încerca găsirea unei explicaţii pentru care Televiziunea Publică nu are bani pentru fotbal şi e plină de datorii reprezintă un demers înfiorător de încurcat, dar două ramnificaţii se disting clar. Pe de o parte e proasta gestionare a fondurilor existente şi investirea lor în alte priorităţi, să le spunem inutile, de genul emisiunilor cu audienţe insinifiante, dar care au buget de zeci poate chiar sute de mii. Apoi sunt datoriile uriaşe la stat, TVR plătind penalităţi la fisc de aproape 9 milioane de euro pe an şi nu în ultimul rând cheltuirea banilor publici pe orice altceva, decât interesul telespectatori, vezi cazul achiziţiei a 140 de maşini, care au costat acum un an şi jumătate 2,4 milioane de euro.
Pe de altă parte, şi legislaţia ajută la sărăcirea bugetului TVR. Abonamentul a rămas tot la cota de 4 lei, dintre care 17 % merg la Electrica, printre cele mai ieftine din Europa (în Croaţia se plătesc 4 euro, în Germania 35 de euro, iar în Norvegia 300 de euro). Apoi, spre exemplu, pentru fiecare achiziţie a unei competiţii sportive, TVR plăteşte 24 % TVA, bani care nu se pot deduce şi lista „piedicilor” legislative poate continua. Cert e că haosul, birocraţia, interesele personale şi politice, nepriceperea şi o serie de alte lucruri care n-ar avea ce să caute în societatea anului 2015 au făcut ca fotbalul, sportul care generează cele mai mari audienţe, să piară treptat de la TVR. Iar alternativa  sportivă oferită e extrem de săracă. Televiziunea Publică va transmite luna aceasta Europenele de Gimnastică, de la Montpellier, şi ne va delecta în continuare cu meciurile din Superliga Naţională de rubgy, competiţie la startul căreia s-au aliniat anul acesta doar şase echipe. A mai fost ceva patinaj şi va mai fi la vară canotaj şi posibil atletism.

În acest moment, la TVR fotbalul înseamnă doar meciurile din Liga Campionilor, până la finalul sezonului, şi partidele României din preliminariile Euro 2016, cu menţiunea că pentru ultimele mai trebuie achitată o sumă de care Televiziunea Publică nu dispune momentan.


Ce mai poate transmite TVR pe viitor

Jocurile Olimpice – 2016

Campionatul Mondial – 2018
Campionatul Mondial  - 2022
Meciurile României din următoarele două preliminarii ale CM
 

Aceste drepturi au fost obţine dar ele pot fi pierdute dacă TVR nu prezintă garanţii bancare în termenii stabiliţi

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite