ANALIZĂ De ce nu poate fi socotită Simona Halep nici în 2016 o jucătoare de top din istoria tenisului mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Simona Halep a avut până acum un an destul de bun, cu trei turnee câştigate, dar şi cu o problemă care tinde să devină cronică în cariera ei.

Simona Halep, cea mai bună jucătoare de tenis din istoria României, n-a ascuns niciodată că visează să câştige un turneu de Grand Slam. „M-ar mulţumi mai mult acest lucru decât dacă aş deveni numărul 1 mondial”, a afirmat Simona la începutul anului. Din păcate, nici 2016 nu i-a adus Simonei un astfel de trofeu în palmares, chiar dacă evoluţia ei, per ansamblu, a fost destul de bună. Simona rămâne astfel în afara zonei de performanţă la acest nivel, singurul ei rezultat notabil la un Grand Slam fiind finala jucată în 2014, la Roland Garros, dar pierdută în faţa Mariei Şarapova.

2016 nu i-a adus Simonei decât două sferturi de finală, asta cu siguranţă şi din cauza faptului că ea a căzut de pe locul 2 WTA pe poziţia a cincea în clasamentul mondial. Aşteptările cele mai mari au fost la Australian Open, unde Simona era favorita numărul doi şi venea după o perioadă destul de lungă de adaptare la Antipozi, unde petrecuse mai bine de o lună pentru acomodare. Plus că toată lumea se aştepta ca parteneriatul cu Darren Cahill, iniţiat oficial full-time la începutul acestui an, să de roade încă din start. Marile aşteptări s-au transformat de fapt în mari dezamăgiri, pentru că Halep a pierdut în primul tur în faţa chinezoaicei Shuai Zhang, aflată la vremea respectivă, pe locul 133 în lume. A fost  cea mai mare surpriză a turneului de la Melbourne şi rezultatul care a declanşat pe Zhang o ascensiune de 84 de locuri, ea fiind acum pe locul 49 WTA.

După dezamăgirea la Australian Open, Halep a încercat să dea lovitura la Paris, însă nici Roland Garrosul nu i-a adus mare lucru. A pierdut în optimi în faţa australiancei Samantha Stosur, după un meci întrerupt din cauza ploii şi reluat a doua zi.

Ulterior, la ultimele două Grand Slamuri ale anului, cel de la Wimbledon şi cel de la US Open, Halep a plătit tribut alunecării din clasamentul WTA. Astfel, ea le-a întâlnit pe principalele favorite, Angelique Kerber (Wimbledon) şi Serena Williams (US Open) în faza sferturilor şi a pierdut în faţa lor, deşi în meciurile premergătoare arătase o formă destul de bună.

Simona Halep are în palmares 14 turnee WTA, trei dintre ele câştigate chiar anul acesta, dar rămâne fără niciunul de Grand Slam. Iar în lumea tenisului se spune că o jucătoare nu poate fi considerată de top mondial dacă nu câştigă măcar un turneu de Grand Slam.Şi totuşi, Simona nu e singura jucătoare de valoare aflată în această situaţie. Poloneza Agnieska Radwanska n-a triumfat nici ea la astfel de turnee, dar şi-a adjudecat Turneul Campioanelor, competiţie socotită la acelaşi nivel cu cele de la Melbourne, Paris, Londra sau New York.  Românca va încerca să-şi îndeplinească visul în 2017. „Voi munci mereu pentru asta. Am încredere în mine şi cred că voi reuşi. Mi-ar plăcea să fie Roland Garros, pentru că acolo am câştigat şi la juniori, dar până la urmă nu contează unde se va întîmpla, ci doar să se întâmple”, a declarat Simona.

„Dacă ia unul, vin şi altele!”
Managerul Simonei Halep, fosta mare jucătoare Virginia Ruzici, e sigură că Halep va câştiga un turneu de Grand Slem."Simona Halep este o campioană superbă. Este adulată de toată lumea. Este foarte iubită. Are un tenis diferit faţă de celelalte jucătoare. Simona Halep foloseşte mai mult fineţea. Are o deplasare extraordinară pe teren. Este ca o gazelă. Dacă va câştiga un turneu de Grand Şlam, Simona Halep va deveni cu siguranţă o stea. De fapt, este deja o mare campioană. Când câştigi unul, poţi câştiga şi altele. Are acest potenţial, dar să luăm lucrurile meci cu meci, turneu cu turneu", a afirmat Virgina Ruzici.

Grand Slemuri cucerite de jucătoarele active

Serena Williams – 22
Venus Williams - 7
Maria Şarapova - 5
Angelique Kerber, Svetlana Kuzneţova, Viktoria Azarenka, Petra Kvitova – 2
Garbine Muguruza, Francesca Schiavone, Samantha Stosur -1

Câştigătoarele din 2016

Australian Open: Angelique Kerber
Roland Garros: Garbine Muguruza
Wimbledon: Serena Williams
US Open:  Angelique Kerber

Unde s-a oprit Simona Halep la turneele de Grand Slem

2009
Roland Garros: turul II

2010
Australian Open: turul I
Wimbledon: turul II
US Open: turul I

2011
Australian Open: turul III
Roland Garros: turul II
Wimbledon: turul II
US Open: turul II

2012
Australian Open: turul I
Roland Garros: turul I
Wimbledon: turul I
US Open: turul II

2013
Australian Open: turul I
Roland Garros: turul I
Wimbledon: turul II
US Open: optimi

2014
Australian Open: sferturi
Roland Garros: finală
Wimbledon: semifinale
US Open:  turul III

2015
Australian Open: sferturi
Roland Garros: turul I
Wimbledon: turul II
US Open:  semifinale

2016
Australian Open: turul I
Roland Garros: optimi
Wimbledon: sferturi
US Open:  sferturi

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite