Aktobe – Steaua, astăzi, ora 18.00, DigiSport 1: Steaua controlează spaţiul ex-sovietic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alex Chipciu e cel mai bun stelist la ora actuală
Alex Chipciu e cel mai bun stelist la ora actuală

Din 11 partide disputate pe teritoriul defunctei URSS, steliştii au pierdut un singur meci, dar şi atunci s-au calificat.

Echipa lui Constantin Gâlcă va juca astăzi în turul trei preliminar al Ligii Campionilor contra lui FK Aktobe, primul meci din istoria Stelei contra unei echipe kazahe. Învingătoarea din această dublă va disputa play-off-ul Ligii, în timp ce învinsa va juca în barajul de acces pentru grupele Europa League.
Steaua are amintiri plăcute din deplasările făcute în ţările care au aparţinut cândva defunctei U.R.S.S. Din 11 partide disputate, campioana României n-a pierdut decât una singură, un 1-3 în Estonia cu Flora Tallinn, rezultat venit însă după o victorie cu 4-1 a roş-albaştrilor în prima manşă. În celelalte 10 jocuri, steliştii au obţinut 6 succese şi 4 egaluri, cel mai răsunător triumf consemnându-se în grupele Ligii Campionilor, 4-1 cu Dinamo Kiev, în noiembrie 2006. E meciul care consemnează, din păcate, şi ultima victorie a Stelei în această fază a competiţiei. 
Campionii României au ajuns ieri în Kazahstan, după un drum de 5 ore cu avionul, iar roş-albaştri s-au antrenat pe arena Tsentralniy, care va găzdui astăzi aproximativ 13.000 de suporteri ai echipei Aktobe. Formaţia kazahă e în plin sezon în competiţia internă, ocupă locul 1 după 21 de etape, şi a ajuns în turul trei preliminar al Ligii Campionilor după o dublă victorie, 1-0 şi 3-0 cu Dinamo Tbilisi. Antrenorul lui Aktobe, Vladimir Gazzaev, are doar 34 de ani, fiind mai tânăr cu trei luni ca mijlocaşul stelist Lucian Sânmărtean. Tatăl tehnicianului este celebrul Valery Gazzaev, care a pregătit naţionala Rusiei şi mai toate cluburile importante din această ţară.
„Fundaşii sunt prea lenţi”
Cei mai periculoşi jucători ai lui Aktobe se anunţă a fi atacanţii: brazilianul Neco şi bielorusul Zenkovich. În schimb, apărarea e una „subţire”, dacă e să ne luăm după fostul fotbalist Augustin Chiriţă, actualmente antrenor secund la Ordabassy, locul 6 în Kazahstan: „La cât de lenţi sunt fundaşii centrali şi cât de rapid e Chipciu, nu văd cum ar putea Aktobe să scape fără să ia gol. Forţa lor e acasă, e o echipă de teren propriu, însă Steaua e mult mai bună”.
Helmuth Duckadam anticipează un meci mai uşor pentru Steaua faţă de turul precedent. “Nu i-am văzut jucând pe cei de la Aktobe, dar nu cred că sunt mai buni decât Stromsgodset. Campionatul Norvegiei este peste cel din Kazahstan. Putem lua o opţiune serioasă acolo, însă calificarea se va juca la Bucureşti", a spus Duckadam pentru Dolce Sport.
Gardoş, dorit de Spartak Moscova
Din lotul deplasat de Gâlcă face parte şi ultimul jucător cumpărat de Steaua, atacantul Valentin Lemnaru, care ar putea să-şi facă debutul pentru noua sa echipă. În schimb, în avionul de Kazahstan nu a urcat fundaşul central Florin Gardoş. Chiar şi accidentat, fundaşul stelist a primit o ofertă de la Spartak Moscova, căreia clubul i-ar putea da curs în următoarele zile, după etapa negocierilor. 

Asiatici care joacă în Europa
Kazahstanul şi-a obţinut independenţa faţă de URSS în 1991. Doar o mică porţiune a ţării se află pe teritoriu european, însă kazahii au decis să-şi afilieze cluburile şi echipa naţională de fotbal la competiţiile găzduite de Bătrânul Continent în detrimentul Asiei. Oraşul Aktobe (Dealul Alb) are peste 350.000 de locuitori şi este centrul administrativ al provinciei cu acelaşi nume.


Meciurile Stelei cu echipe din fosta URSS

1970-71 (Cupa Cupelor) Karpaty Lvov (URSS.) – Steaua 0-1
1988-89 (Cupa Campionilor) Spartak Moscova (URSS) – Steaua 1-2
1998-99 (Liga Campionilor) Flora Tallinn (Estonia) – Steaua 3-1
1999-2000 (Cupa UEFA) Levadia Tallinn (Estonia) – Steaua 1-4
2001-02 (Liga Campionilor) Dinamo Kiev (Ucraina) – Steaua 1-1
2003-04 (Cupa UEFA) Neman Grodno (Belarus) – Steaua 1-1
2006-07 (Liga Campionilor) Dinamo Kiev (Ucraina) – Steaua 1-4
2007-08 (Liga Campionilor) Bate Borisov (Belarus) – Steaua 2-2
2009-10 (Liga Europa) Şerif Tiraspol (Moldova) – Steaua 1-1
2012-13 (Liga Europa) Ekranas (Lituania) – Steaua 0-2
2013-14 (Liga Campionilor) Dinamo Tbilisi (Georgia) – Steaua 0-2

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite