Ţiriac, scrisoare acidă către şeful WTA: „Aştept scuzele dumneavoastră pentru ce aţi spus despre Năstase!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deţinătorul turneului de la Madrid a reacţionat, după ce Steve Simon a condamnat prezenţa lui „Nasty“ la ceremonia în care Simona Halep a primit trofeul după finala cu Mladenovici.

Ion Ţiriac e cel mai vocal susţinător al prietenului Ilie Năstase de când acesta a fost suspendat provizoriu de către Federaţia Internaţională de Tenis (ITF) pentru că le-a înjurat pe britanice la Fed Cup.

De atunci, organizatorii de la Roland Garros şi Wimbledon au anunţat că nu vor accepta prezenţa românului la întrecerile din acest an. La scurt timp după aceste decizii, Ion Ţiriac l-a invitat pe Ilie Năstase la ceremonia în cadrul căreia Simona Halep şi-a primit trofeul după finala câştigată la Madrid.

Decizia a fost criticată de şeful ITF, Steve Simon, însă Ţiriac n-a rămas dator şi a reacţionat, astăzi, printr-o scrisoare deschisă.

Ce a scris?

Domnule preşedinte,

Vă scriu aceste rânduri în calitate de deţinător al turneului de la Madrid. E adevărat că finala a fost una spectaculoasă şi vă mulţumesc pentru că aţi recunoscut acest lucru şi pentru cuvintele frumoase.

În altă ordine de idei însă, din păcate, aţi făcut o remarcă scoasă din context din punctul meu de vedere. Ilie Năstase e primul lider mondial care a fost atenţionat şi suspendat provizoriu de ITF în timpul meciurilor de Fed Cup între România şi Anglia.

Spre mirarea mea şi surprinderea altor oficiali şi specialişti, supervizorul acelui duel a fost din Marea Britanie ceea ce, din punctul meu de vedere, e inadmisibil, având în vedere că meciul era între România şi Anglia. Chiar şi aşa, ITF a realizat că nimeni nu poate fi condamnat, înainte de a fi judecat, şi a decis la data de 12 mai 2017 să publice un comunicat prin care să clarifice faptele privind suspendarea lui Ilie Năstase.

Citez: „Suspendarea provizorie dictată împotriva domnului Năstase e aplicabilă doar evenimentelor organizate de ITF şi, de aceea, nu include turneele de Grand Slam“.

După cum puteţi vedea, Ilie Năstase nu e suspendat de la turneele de Grand Slam, ATP sau WTA, e suspendat doar de la competiţiile ITF.

Cred că Ilie Năstase şi-a plătit de mult obligaţiile faţă de acest sport, dedicându-se tenisului în ultimii 50 de ani şi aducându-şi contribuţia în ridicarea acestui sport de la pământ până la cel mai înalt nivel, care atrage milioane de spectatori. Să nu uităm faptul că a avut o personalitate curată şi flamboiantă, din toate punctele de vedere. Cred că WTA ar trebui să-şi prezinte scuzele pentru comunicatul transmis public de dumneavoastră.

Dacă, după judecarea ultimei instanţe, cineva e declarat vinovat, atunci situaţia se poate schimba.

Între timp, vreau să menţionez că trofeul competiţiei se numeşte Ion Ţiriac Trophy. Le-am transmis înainte de turneu organizatorilor că aş vrea ca domnul Năstase să fie prezent la ceremonia finalei şi nu regret nimic.

Îmi pare foarte rău de declaraţiile dumneavoastră, mai ales că, acum o săptămână, ITF şi-a clarificat poziţia.

Sper ca, după această scrisoare, suntem pe aceeaşi lungime de undă şi aveţi o înţelegere mai corectă a situaţiei.

Cu respect

Ion Ţiriac  

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite