Weekend însângerat în Turcia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

separatiştilor kurzi.În ordine cronologică, primul atentat a avut loc la 21h30 (aceeaşi oră, la Bucureşti), la Istanbul, în preajma unei şcoli din cartierul popular Bagçilar. şase

separatiştilor kurzi.
În ordine cronologică, primul atentat a avut loc la 21h30 (aceeaşi oră, la Bucureşti), la Istanbul, în preajma unei şcoli din cartierul popular Bagçilar. şase persoane au fost rănite după ce un pachet care conţinea un dispozitiv artizanal a explodat lângă un gard al şcolii. Răniţii sunt turci cu toţii şi, din fericire, nici unul nu este în stare gravă. A fost reţinut un suspect. Situaţia a fost cu totul alta în cazul celor trei deflagraţii care au avut loc în jurul orei 0,15, la Marmaris. Este cunoscuta staţiune din sud-vestul Turciei, preferată de europeni (îndeosebi de britanici, ruşi şi de turişti scandinavi), dar şi de turci. Prima dintre explozii a fost şi cea mai gravă; ea a avut loc într-un microbuz aflat pe principala arteră a oraşului, unde sunt cafenele, cluburi, nenumărate baruri şi restaurante. Mulţi dintre turişti îşi petreceau ultimul weekend al vacanţei de vară. O a doua explozie s-a înregistrat în port, iar a treia, în apropierea unei zone rezidenţiale. Dispozitivele au fost aşezate în tomberoane. Alte cinci persoane au fost rănite. În cazul primei deflagraţii, dintre cele 16 persoane afectate, zece sunt turişti de origine britanică.

"Mâna" PKK?
Deşi în cazul atentatelor de la Marmaris, poliţia n-a făcut nicio declaraţie oficială, ziariştii notează că s-au produs în plin sezon turistic, staţiunea respectivă fiind foarte frecventată. Până ieri, la prânz, atentatele nu au fost revendicate, dar analiştii au reamintit că, recent, un grup armat disident autointitulat "Vulturii libertăţii Kurdistanului (TAK)" a revendicat mai multe atacuri asemănătoare. Unele dintre ele s-au soldat cu victime şi au vizat obiective turistice. Despre TAK, autorităţile susţin că ar fi o emanaţie a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), grupare separatistă interzisă de guvernul de la Ankara. PKK este cel care a revendicat atentatul din iulie 2005, de la Kusadasi (vestul ţării), când cinci persoane, între care o adolescentă irlandeză şi o britanică, şi-au pierdut viaţa în urma exploziei unei bombe ascunse sub scaunul unui autocar, aşa cum s-a întâmplat în cazul primului atentat din Marmaris.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite