VIDEO Acasă la Ivan Patzaichin, campionul apelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marele nostru campion la canoe nu şi-a uitat niciodată satul natal, Mila23, o localitatea din inima Deltei Dunării. Chiar dacă au fost perioade lungi. chiar şi de ani de zile. în care nu dădea pe-acasă, Ivan nu i-a uitat pe lipovenii săi. Proiectul Rowmania, iniţiat dePatrzaichin, şi-a propus să promoveze tradiţiile din Delta Dunării, barca cu vâsle, gastronomia lipovenească şi turismul eco.

Şi câinii din Mila 23 îl recunosc pe campionul apelor

Imediat ce a coborât din barcă (dintr-una cu motor, de data asta!), Ivan Patzaichin a rămas minute în şir ţintuit în ţărâna drumului. Şi-a pus mâinile în şolduri şi a privit roată-mprejur peste acoperişurile de stuf ale caselor. Şi-a aprins o ţigară, şi abia apoi s-a urnit din loc. “Să trăieşti Ivane” sau “Salut, campionule” auzeai din când în când. Oamenii îl opreau, îl pupau, îl îmbrăţişau, iar Ivan îi cunoştea pe fiecare în parte. Dacă nu-şi mai aducea aminte de cineva... cerea ajutorul. “De-al cui zici că eşti?  Ah, de ce nu zici aşa?” şi imediat cei doi îşi scuturau mâinile cu putere.

image

Pe străduţele pline de nisip fin, gardurile şi acoperişurile de stuf mai erau ştirbite din loc în loc de câte un acoperiş roşu de lindab sau un gard de fier forjat. “Uite, nu-mi plac astea, însă exact asta mi-am propus să fac. Să-i conving pe localnici să-şi păstreze tradiţiile şi obiceiurile. Pot câştiga bani din asta”, spune Ivan. Nu era câine la vreo poartă pe care Ivan să nu-l ia în braţe, să-l mângâie, ca mai apoi patrupedele să se ţină cârd după Ivan ca după un cal breaz.
Centru gastronomic în mijlocul satului
Lenuţa şi Lucica, două gospodine lipovence din Mila23 ne-au cazat în casa lor. Au gătit dumnezeieşte, toate bucatele fiind doar din peşte. Ivan a mâncat pe săturate şi şi-a adus aminte de mesele cu peşte fript din copilărie. “Acum mâncăm ştiucă umplută, icre frecate cu ulei, în copilăria mea mâncarea era mult mai simplă, dar la fel de gustoasă.
Ivan Patzaichin, prin proiectul Rowmania, intenţionează să construiască în Mila23 un centru gastronomic în care turiştii care vizitează Delta să se poată înfrupta din bucatele tradiţionale lipoveneşti. În plus, campionul va construi centre de închiriere pentru bărci cu vâsle, acele canotci, aşa cum le-a numit el, pentru cei care vor să se plimbe pe canalele Deltei protejând mediul.

 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite