Vicele Curţii de Apel Timiş, mituit degeaba

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sentinţele emise de Curtea de Apel în dosarele pentru care judecătorul Cătălin Şerban a cerut mită arată că soluţia emisă de tribunal ar fi fost aceeaşi şi fără şpagă.

Vicepreşedintele Curţii de Apel Timiş, Cătălin Şerban, a fost arestat pentru trafic de influenţă, după ce a primit 50.000 de euro pentru două soluţii favorabile în două dosare comerciale privind vânzarea minei de cupru Moldomin Moldova-Nouă. Aflată în insolvenţă, societatea minieră a fost scoasă la vânzare, iar câştigătorul licitaţiei a fost Mineco AG, firmă elveţiană controlată de nişte cetăţeni sârbi. Creditorul majoritar, ANAF, a deschis însă, două acţiuni în instanţă, cerând anularea procedurilor de vânzare şi înlocuirea lichidatorului judiciar, pe motiv că a fost modificat caietul de sarcini.

În primă instanţă, Tribunalul Caraş-Severin a respins cererile ANAF, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Timiş. Sârbii care au câştigat licitaţia pentru cumpărarea Moldomin s-au temut, însă, că pot pierde din cauza jocurilor de culise făcute de ANAF şi au pus în joc 50.000 de euro. A fost momentul în care a intrat în schemă vicepreşedintele Cătălin Şerban. Acesta l-a asigurat pe intermediarul Iacob Chişărău că are influenţă asupra judecătorilor la care a fost repartizat dosarul şi poate obţine sentinţe favorabile vânzării Moldomin către Mineco AG.

Şpagă pentru dreptate

Sentinţele emise de Curtea de Apel în dosarele pentru care a cerut mită judecătorul Şerban arată însă că soluţia emisă de Tribunalul Caraş-Severin era cea corectă. Practic, din sentinţe, reiese că judecătorul Cătălin Şerban le-a cerut sârbilor bani pentru a nu se face o nedreptate, nefiind cazul ca cererile ANAF să fie admise. „Caietele de sarcini întocmite nu au modificat Regulamentul de valorificare, păstrându-se aceeaşi metodă de vânzare şi aceleaşi preţuri de pornire, iar procedura de valorificare s-a desfăşurat cu respectarea Regulamentului probat de Adunarea Generală a Creditorilor", se arată într-unul dintre documente. 

ANAF a mai cerut anularea procedurilor de vânzare a Moldomin şi pe motiv că, în delimitarea ofertelor, lichidatorul nu a avut în vedere cea mai bună ofertă financiară. „Curtea reţine că această critică este nefondată, întrucât, în privinţa preţului concret de adjudecare, prin Regulamentul de valorificare a bunurilor din averea debitoarei, s-a stabilit că acesta va fi negociat în funcţie de ofertele primite, dar nu va fi mai mic decât preţul stabilit prin raportul de evaluare efectuat în luna ianuarie 2011, respectiv valoarea de lichidare aprobată de Adunarea Generală a Creditorilor şi că negocierea va urmări, din punct de vedere al lichidatorului, o acoperire în proporţie cât mai mare a cuantumului masei credale, lichidatorul judiciar fiind interesat să obţină un preţ cât mai mare, având în vedere că onorariul său se raportează şi la acest preţ", se mai arată în sentinţa Curţii de Apel Timişoara.

Practic, din cele două sentinţe, dar şi din declaraţiile date în dosarul de arestare a lui Cătălin Şerban reiese că magistratul a luat bani doar pentru a se face dreptate, iar cei care l-au cumpărat pe magistrat nu au plătit pentru a fi ajutaţi, ci doar pentru a nu fi încurcaţi. 

50.000 de euro reprezintă mita pe care a luat-o judecătorul Cătălin Şerban pentru a interveni în soluţionarea a două dosare.

Averea judecătorului Cătălin Şerban

Judecătorul care a întins mâna la „fructul oprit" şi a luat 50.000 de euro doar pentru a se face dreptate trăia pe picior mare din banii plătiţi de stat pentru împărţirea dreptăţii. Potrivit ultimei declaraţii de avere, Cătălin Şerban a câştigat anul trecut, numai din magistratură, 124.000 de lei. Un calcul simplu arată că salariul lunar al judecătorului este de peste 10.000 de lei. La aceşti bani s-au mai adăugat 36.000 de lei, indemnizaţia soţiei de creştere a copilului, dar şi 8.900 de lei, onorarii de avocat. Potrivit aceluiaşi document, Cătălin Şerban deţine, în Timişoara, un teren de 316 metri pătraţi şi o casă de 200 de metri pătraţi. Familia Şerban a mai obţinut 87.000 de euro din vânzarea unui apartament.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite