UPDATE Unul din zece români suferă de diabet. Ministerul Sănătăţii vrea să demareze un program de depistare precoce a bolii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unul din 10 români suferă de diabet FOTO Adevărul
Unul din 10 români suferă de diabet FOTO Adevărul

Unul din zece români suferă de diabet, alimentaţia nesănătoasă, stilul de viaţă sedentar şi creşterea în greutate fiind câteva dintre cauze. Specialiştii spun că în anul 2040 situaţia se va înrăutăţi astfel că unul din opt adulţi români vor suferi de diabet. În acest context, reprezentanţii CNAS au propus creşterea cu 20% a bugetului pentru „Programul Naţional de Diabet“.

UPDATE  Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va propune creşterea cu 20% a bugetului alocat Programului Naţional de Diabet, a anunţat, marţi, preşedintele interimar al CNAS, Răzvan Vulcănescu, în cadrul conferinţei-dezbatere "Femeia, în contextul diabetului zaharat... Poveşti de viaţă".

Problema, notează medicii este că jumătate din românii bolnavi de diabet nu sunt diagnosticaţi, asta cu toate că ţara noastră ocupă locul 4 din 28 de ţări ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte prevalenţa. Costul cheltuit de stat pentru o persoană care suferă de diabet este cel mai mic din blocul european, respectiv doar 570 de dolari pe an, comparativ cu 10.000 de dolari, cât se cheltuiesc în Luxemburg. 

Studiul „Percepţii şi atitudini cu privire la prevenirea, diagnosticarea şi tratarea diabetului” evidenţiază că doar 63% din totalul celor diagnosticaţi cu diabet au ţinut dietă, în timp ce un procent mult mai mic, de 56%, fac şi exerciţii fizice. 

Potrivit cercetării, 20% din diabetici nu au fost la diabetolog, 45% nu au consultat un oftalmolog, 46% nu au mers la cardiolog, 70% nu au frecventat deloc un neurolog.

„Lipsa de control a diabetului are consecinţe severe pentru sănătate şi calitatea vieţii atât la nivel individual cât şi la nivel economic. Dintre românii cu diabet cuprinşi în studiu, 40% au tulburari de vedere, 38% au probleme cardiace, 37% suferă de neuropatie, 33% suferă de arteriopatie şi 18% au probleme cu rinichii”, spun specialiştii.

Noi molecule introduse de Ministerul Sănătăţii 

La rândul său, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat că sprijină eficientizarea Programului Naţional de Diabet gestionat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

„Suplimentar, pregătim două noi programe dezvoltate din fonduri internaţionale. Ministerul Sănătăţii va accesa fonduri structurale pentru elaborarea unui program de depistare precoce a diabetului la persoanele cu risc crescut, în special femei gravide şi copii. De asemenea, din fonduri norvegiene vom înfiinţa mai multe registre pentru bolile cronice, inclusiv diabet”, a declarat ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, potrivit unui comunicat de presă.

Mai mult, pentru creşterea accesului pacienţilor la medicamente, Ministerul Sănătăţii a modificat protocoalele medicale şi a introdus mai multe molecule inovative pentru tratamentul persoanelor cu diabet zaharat.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite