Ultima zi a grătarului fărădelege

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sute de bucureşteni au umplut, ieri, până la refuz, pajiştile din zona Cernica
Sute de bucureşteni au umplut, ieri, până la refuz, pajiştile din zona Cernica

Pădurile din ţară au fost luate cu asalt, ieri, de amatorii de picnic, care au profitat de ultima ocazie de a învârti micii... legal.

Cei care au ieşit la iarbă verde ieri, în pădurile de la periferia oraşelor, s-au bucurat de prima zi din acest an cu temperaturi neobişnuit de ridicate, dar şi de ultima zi de picnic în spaţii neamenajate. Chefliii au scos grătarele, au dat drumul la muzică şi au petrecut în voie, înainte ca Legea picnicului să le strice distracţia.

Reglementarea interzice desfăşurarea activităţilor de acest gen în spaţii neamenajate şi a fost promulgată vineri de către preşedintele Traian Băsescu, urmând să intre în vigoare la începutul acestei săptămâni. Însă majoritatea celor care erau ieri la iarbă verde spun că nu se tem de eventualele amenzi şi că vor continua să iasă la grătar în aer liber. Nemulţumirea lor este că spaţiile special amenajate pe care sunt îndemnaţi să le folosească sunt fie foarte mici şi rudimentare, fie inexistente. 

BUCUREŞTI

Ieri, în jurul prânzului, când vremea ne-a răsfăţat cu 23 de grade Celsius, zona grătarelor din Cernica, o localitate la marginea Capitalei, arăta ca un veritabil carnaval cu miros de mici. Amatorii de picnic întorceau fripturile suculente cu o mână, iar cu cealaltă ţineau o doză de bere, din care mai sorbeau însetaţi câte o gură. Damele, aşezate confortabil pe pătură la umbra maşinii, pregăteau salata ori răsfoiau revistele mondene.

Cele 23 de grade nu au izbutit să topească toată zăpada rămasă în urma iernii năprasnice, aşa că petrecăreţii au folosit rămăşiţele de nămeţi pe post de ladă frigorifică şi şi-au înfipt berile în zăpadă, pentru a le savura reci, în timp ce se distrau în jurul grătarului încins.

Din fiecare autoturism de pe pajiştea de la Cernica răsuna un alt gen muzical, atmosfera transformându-se într-un bâlci. Oricum, manelele au câştigat detaşat „bătălia şlagărelor". Toate acestea se contopeau cu hărmălaia copiilor şi a tinerilor care jucau volei, fotbal ori bedminton. Cei mai liniştiţi au preferat să joace o partidă de table, fumau sau mâncau seminţe. Una peste alta, ultima zi de distracţie legală la iarbă verde a fost una pe placul tuturor.  

info

CLUJ

Sute de clujeni au ieşit ieri la picnic în zona Făget din apropierea municipiului Cluj-Napoca, un loc unde au făcut grătare cu familia şi prietenii, au jucat fotbal şi s-au bucurat de vremea frumoasă. Aceştia au venit fie cu maşinile, în care erau şi animalele de companie, fie pe jos îmbrăcaţi în ton cu vremea, în tricou ori maiou. Unii dintre ei nu ştiau că duminica viitoare va intra în vigoare Legea picnicului, alţii, în schimb, erau la curent cu ce conţine aceasta şi chiar erau de acord.

TIMIŞOARA

Malurile Timişului din comunele Şag sau Albina sunt locurile preferate de gătit în aer liber ale timişorenilor. Câţiva s-au aventurat, ieri după-amiază, şi pe iarba încă searbădă de la Pădurea Verde, de la marginea oraşului. Robert Schragner, un tânăr de 22 de ani, a profitat, alături de prieteni, de soarele puternic pentru a lua „masa în oraş". Întrebat de Legea grătarelor, timişoreanul s-a arătat revoltat, în primul rând, de lipsa de organizare a autorităţilor. „Nu sunt de acord cu asta. Nu ştiam că de luni (astăzi - n.r.) este valabilă. Pentru că dacă e aşa, atunci ar fi trebuit deja să fie amenajate spaţiile speciale", a spus tânărul.

CONSTANŢA

Pădurea de la Valu lui Traian este locul preferat de constănţeni pentru un grătar. Din păcate pentru natură, însă, majoritatea intră cu maşinile pe spaţiul verde, ignorând indicatoarele care interzic camparea în zona respectivă. Ieri, mai multe familii au ales să petreacă prima zi de vară a acestei primăveri tipic româneşte: să mănânce un mititel, să bea o bere şi să spargă seminţe. Remus a venit la Valu lui Traian însoţit de prieteni. A aflat şi el că s-a dat o lege prin care nu va mai putea să facă focul oriunde. „E foarte bună legea, dar să amenajeze locuri pentru picnic", spune el. ; Florina Pop, Mariana Iancu,Sabina Mihăică

Ei cu legea,noi cu micii şi cu berea



Întrebaţi ce părere au despre Legea picnicului, petrecăreţii de la Cernica s-au împărţit în două categorii, dintre care niciuna nu susţine în totalitate iniţiativa deputaţilor. O parte dintre cei ieşiţi la iarbă verde au spus că, în teorie, ideea este bună, dar că autorităţile ar fi trebuit să procedeze invers. „Normal ar fi fost să amenajeze mai întâi spaţii pentru grătar, iar apoi să introducă această lege şi să-i amendeze pe cei care nu o respectă", a explicat Viorel Florea, un tânăr care tocmai aşeza micii pe grătar.

Un alt chefliu a comparat Legea picnicului cu problema locurilor de parcare din Capitală. „La fel a fost şi cu parcarea: au început să ridice maşini, în condiţiile în care nu au asigurat suficiente locuri de parcare", a spus, nemulţumit, tânărul.

mici



Cei mai vocali s-au declarat total împotriva Legii picnicului. Ei au spus că ieşirile la iarbă verde sunt singurele bucurii ale unora dintre români şi că lumea va continua să facă grătar la pădure, indiferent de ce se votează în Parlament. „Noi vom veni şi weekendul viitor. Şi alţii vor proceda la fel. Dacă îmi dau amendă, n-o plătesc, nu au ce să-mi facă", a spus Ştefan Prahoveanu, un împătimit al ieşirilor la pădure.

La Constanţa, doamnele care aşteptau pe balansoare friptura nu înţelegeau cum se aplică legea, odată intrată în vigoare. „Adică, mă duc în locul special amenajat de la marginea pădurii să fac grătarul şi apoi pot să intru în pădure să mănânc?", se întrebau ele. Ele spun că ar prefera campingul, dar momentan este închis. „Acolo ai toate condiţiile: apă, toaletă", spune ele. E drept, plătesc o taxă de 7 lei de persoană pe zi, dar merită.

Femeile recunosc faptul că, în urma turiştilor de weekend, rămâne multă mizerie în pădure dar, spun ele, principala vină este a proprietarului, care nu a montat coşuri de gunoi în zonă. În oraşul Constanţa, administraţia Mazăre a amenajat câteva locuri de picnic, mult prea puţine însă pentru dorinţa constănţeanului de a petrece weekendul tolănit pe iarbă.

"Normal ar fi fost să amenajeze mai întâi spaţii pentru grătar, apoi să amendeze."

Viorel Florea bucureştean

"Noi vom veni şi weekendul viitor. Dacă îmi dau amendă, n-o plătesc, nu au ce să-mi facă."

Ştefan Prahoveanu student

Ce prevede Legea grătarului

info

 Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, vineri, Legea privind desfăşurarea activităţii de picnic, care interzice ieşirile la iarbă verde în alte spaţii decât cele special amenajate şi dotate cu facilităţi şi utilităţi. Legea a fost adoptată pe 21 februarie de Camera Deputaţilor, iar nerespectarea prevedirilor acesteia va fi sancţionată cu amenzi cuprinse între 100 şi 5.000 de lei.Potrivit legii, autorităţile vor organiza zone special amenajate pentru picnic, care vor fi dotate cu utilităţi şi facilităţi pentru această activitate şi în care aprinderea focului este permisă. Persoanele care vor folosi spaţiile pentru grătar vor avea următoarele obligaţii:

- să nu arunce ţigări, chibrituri sau orice alte obiecte aprinse în alte locuri decât în cele special amenajate;

- să aprindă focul doar în locurile special amenajate şi să-l supravegheze în permanenţă;

- să nu spele obiecte în apele din vecinătatea zonei special amenajate. Împrăştierea pe sol a apei sau vărsarea acesteia în apele din vecinătate sunt interzise;

- să nu folosească produse de igienă personală la o distanţă mai mică de 30 de metri faţă de cursurile de apă;

- să nu hrănească animalele sălbatice;

- să nu îndepărteze, să nu rănească sau să nu distrugă plantele, animalele, rocile sau orice alte elemente ale cadrului natural şi/sau construit;

- să nu posteze semne sau mesaje;

- să depună selectiv deşeurile în containerele inscripţionate corespunzător categoriei de deşeuri;

- să lase locul în care au desfăşurat activitatea de picnic curat şi nealterat;

- să parcheze autovehiculele doar în zonele special amenajate în acest scop;

- să folosească, pentru satisfacerea necesităţilor fiziologice, doar locurile special amenajate;

- să păstreze liniştea şi să nu deranjeze comunităţile locale, viaţa sălbatică sau alţi vizitatori;

- să respecte ordinea publică şi bunele moravuri

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite