Transfuziile de sânge din cordonul ombilical, o speranţă pentru copiii cu autism şi paralizie cerebrală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au fost demarate formalităţile pentru iniţierea unui trial unic în România pentru tratarea copiilor diagnosticaţi cu tulburări de spectru autist. Astfel, după aprobarea studiului, 70 de copii cu paralizie cerebrală vor putea beneficia gratuit de transfuzarea sângelui ombilical recoltat la naştere.

În afara Statelor Unite ale Americii aceste studii sunt rare, subliniază specialiştii. În Europa, trialul clinic pentru tratarea autismului cu celule stem din cordonul ombilical este, în prezent, singurul pregătit în cooperare cu spitale de înaltă calificare. 

După obţinerea aprobării studiului în România, în intervalul de câteva luni prevăzut de legislaţia în domeniu, primii copii diagnosticaţi cu autism vor putea fi incluşi şi trataţi în cadrul acestuia.

Acest studiu destinat copiilor cu autism este al doilea iniţial de Grupul Cord Blood Center. În ianuarie 2014, se anunţa iniţierea primului trial clinic din România şi Slovacia evaluând utilizarea terapeutică a sângelui ombilical autolog la copiii cu paralizie cerebrală. 

Circa 10 copii au fost incluşi în trialul clinic şi au beneficiat de acest tratament. Al cincilea pacient român a fost  tratat săptămâna trecută, iar transfuzia a decurs normal, copilul plecând acasă a doua zi.

Potrivit fondatorului Grupului Cord Blood Center, dr. Zohdy Hamid, primele date preliminare au evidenţiat îmbunătăţirea atenţiei copiilor.

„Siguranţa administrării unităţilor proprii de sânge ombilical, a fost confirmată de aceste cazuri, iar primele date preliminare au evidenţiat progrese cognitive şi îmbunătăţirea atenţiei copiilor. Acestea sunt argumente importante în determinarea noastră de a continua extinderea aplicaţiilor clinice ale unităţilor de sânge ombilical conform celor mai recente tendinţe din practica medicală mondială”, a declarat dr. Hamid, potrivit unui comunicat de presă.

Totodată, prof. dr. Dana Craiu, coordonatorul Naţional  pentru „Studiul Pilot pentru Evaluarea Siguranţei şi Fezabilităţii Transfuziei de Sânge Cordonal Autolog la Copiii cu Paralizie Cerebrală”, s-a declarat impresionată de dorinţa părinţilor de a le da copiilor această şansă la viaţă. 

 „Este impresionantă dorinţa părinţilor de a le da copiilor lor această şansă la viaţă, totuşi numărul unităţilor de sânge ombilical stocate este mult prea mic. Pentru a maximiza beneficiile pentru copil, trebuie definite grupe de risc, cum ar fi: copii cu encefalopatie hipoxic - ischemică şi/sau nou-născuţi cu o greutate foarte mică la naştere. Datorită acestor motive, Societatea Română de Neurologie Pediatrică susţine Programul de recoltare direcţionată a sângelui cordonal, implementat pentru prima oară în România de către Cord Blood Center. Prin acest program copiii cu risc crescut de paralizie cerebrală pot beneficia de recoltarea şi stocarea gratuită a sângelui ombilical”, a precizat prof. dr. Dana Craiu.

Sângele ombilical are un potenţial uriaş de utilizare în domeniul nou, în plină dezvoltare al medicinei regenerative. 

Autismul este următoarea afecţiune ce va fi investigată în cadrul noului trial clinic din România. Tulburările de spectru autist reprezintă un termen general pentru un grup complex de tulburări ale dezvoltării creierului, caracterizate de dificultăţi în interacţiunea socială, comunicarea verbală şi non-verbală şi comportamente repetitive. Autismul este o problemă de sănătate publică în creştere. 

În România, în anul 2012 erau diagnosticaţi cu tulburări de spectru autist 7.129 de copii, dar specialiştii estimează că numărul real este de aproximativ 15.000. Nu există niciun tratament curativ pentru tulburările de spectru autist.

Prof. Dr. Iuliana Dobrescu Coordonator Naţional pentru „Studiul Pilot pentru Evaluarea Siguranţei şi Fezabilităţii Transfuziei de Sânge Cordonal Autolog la Copiii cu Tulburări de Spectru Autist”, a precizat că acest studiu va înrola 50 de copii cu vârste cuprinse între 2 şi 6 ani, iar aceştia vor primi o singură transfuzie cu propriul sânge ombilical.

 „Acest studiu va înrola 50 de copii cu vârste cuprinse între 2 şi 6 ani, care îndeplinesc condiţiile de includere ale studiului. Participanţii înscrişi vor primi o singură transfuzie cu propriul sânge ombilical, recoltat la naştere şi stocat prin îngheţare în laboratoarele Cord Blood Center. Transfuzia copilului cu propriul sânge ombilical poate oferi neuroprotecţie şi neuroregenerare, precum şi reducerea inflamaţiei asociate acestei tulburări”, a spus prof. dr. Dobrescu.

Părinţii care sunt interesaţi de a participa în trialul clinic având copii diagnosticaţi cu tulburări de spectru autist, pot contacta Cord Blood Center pentru a fi luaţi în evidenţă, într-o primă etapă în 2015.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Primele semne ale autismului la copii. Cum îţi dai seama că ceva nu este în regulă

Atunci când copilul nu răspunde la nume sau la solicitările adultului, când nu se uită unde i se arată, nu poate să utilizeze cuvinte pentru a comunica sau are mişcări bizare ale mâinilor şi ale corpului, părinţii ar trebui să îl ducă la un control, recomandă psihologul Daniela Martinescu de la Asociaţia pentru Intervenţie Terapeutică în Autism (AITA).

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite