Transfuziile fatale se întorc. Ce s-a schimbat în sistem de la precedentele cazuri mortale de transfuzii greşite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anchetă la Spitalul Filantropia din Dolj după ce doi pacienţi au murit în urma unor transfuzii
Anchetă la Spitalul Filantropia din Dolj după ce doi pacienţi au murit în urma unor transfuzii

La nici un an de la decesul unei paciente care a primit o transfuzie greşită în Bucureşti, alţi doi români au murit la scurt timp după ce li s-au administrat transfuzii, într-un spital din Craiova. Autorităţile au demarat mai multe anchete, dar specialiştii spun că spitalul, din lipsă de personal, sare peste etape şi nu face întotdeauna pretestare, aşa cum este obligat conform legii.

Transfuziile de sânge au ajuns din nou în atenţia autorităţilor după ce doi pacienţi, o femeie de 81 de ani şi un bărbat de 64 de ani, preot, au murit la Spitalul Filantropia din Craiova, la scurt timp după administrarea sângelui de către asistente. Moartea suspectă a celor doi bolnavi i-a determinat nu doar pe medicii din spital să-şi ridice semne de întrebare, dermarând o anchetă internă în spital, ci şi pe reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi pe cei ai Poliţiei, care au deschis un dosar de moarte suspectă. 

Îngrijorător, spun specialiştii, e faptul că alţi patru pacienţi care au primit transfuzii în aceeaşi seară, se zbat acum între viaţă şi moarte, fiind internaţi pe secţia de terapie intensivă. În total în seara zilei de vineri, 24 februarie, au fost făcute 12 transfuzii la 12 pacienţi. În prezent, până ce conducerea spitalului se va lămuri ce a stat la baza tragediei, se solicită sânge strict pentru urgenţe, nu şi pentru cazurile grave. „Poate să fie vorba şi de o eroare umană, însă în momentul de faţă nu avem cum să ştim acest lucru“, a spus Lorena Dijmărescu, directorul Spitalului Filantropia din Craiova.  

  

„În spitale se sar etape din protocol, de-aia se ajunge aici”

Un raport preliminar va ajunge pe masa ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, în scurt timp, însă oficialul a precizat deja că vrea să schimbe sistemul de testare al sângelui pentru mai multă siguranţă. Însă incidentele de acest gen apar în spitale pe motiv că, din lipsa de personal şi aglomeraţia de bolnavi, cadrele medicale nu respectă întocmai protocoalele şi mai sar peste anumite etape, arată Radu Gănescu, reprezentantul Asociaţiei Pacienţilor cu Talasemie Majoră. 

„Sunt nişte reguli stricte, orice pungă de sânge care vine din centru către spital trebuie reanalizată, pacientului i se ia câţiva mililitri de sânge şi se face un test de compatibilitate, abia apoi se face transfuzia, doar dacă totul este în regulă. Deci, conform legii, sângele trebuie testat pretransfuzional. Din păcate, nu în toate spitalele se respectă aceste reguli, sunt neatenţi, au mulţi pacienţi, unele spitale nici nu au acele teste de compatibilitate. Când protocolul se respectă, nu apar aceste tragedii”, a declarat, pentru „Adevărul”, Radu Gănescu. 

Ping pong cu retestarea sângelui din transfuzii

De altfel, din pacienţii de la Dolj, 12 în total, care au primit transfuzii, şase au avut reacţii adverse, doi pierzând lupta pentru viaţă la scurt timp. Deşi conducerea spitalului spune că în urma discuţiilor purtate cu cele două asistente medicale manevrele ar fi fost întocmite corect, intervalul orar în care acestea au administrat sângele nu a fost în concordanţă cu cel impus de spital. Mai precis, procedura de transfuzie a fost făcută în jurul orei 18.00 deşi el trebuie să fie administrat între orele 08.00 - 13.00. 

„Unul dintre pacienţi a decedat la câteva minute după administrarea transfuziei, asta înseamnă că a fost o altă cauză. Al doilea deces, produs în cazul pacientei de 81 de ani, e posibil să se fi produs şi pe fondul unor comorbidităţi, însă la ceilalţi patru pacienţi care sunt internaţi sunt nişte semne de întrebare, dar vom afla abia în urma anchetei - dacă s-au respectat procedurile, dacă s-au făcut testările înainte de transfuzie. Ele sunt, într-adevăr, obligatorii, sunt prevăzute în protocol. În funcţie de rezultatele investigaţiei, vom vedea ce sancţiuni se impun”, au arătat oficiali din Ministerul Sănătăţii. 

„E un lanţ din multe verigi”

La rândul lor, oficialii Centrului de Transfuzii Dolj au precizat că sângele care a plecat de la instituţie nu avea niciun fel de probleme, arătând cu degetul spre unitatea medicală, obligată să facă retestare înainte de a administra produsul sanguin.

„În realizarea unei astfel de terapii sunt foarte multe verigi, de la noi, care prezentăm sursa, şi până la secţia unde se administrează. Fiecare din aceste verigi la acest moment îşi evalueează activitatea, pentru a depsita sursa unei astfel de erori. Sângele pleacă cu mijlocul de transport într-un container de la Centrul de Transfuzii, după ce este verificat şi microscopic, şi biologic. Ajunge la unitatea respectivă, unde este un anume centru care primeşte şi este specializat, după care sângele este supus unor verificări suplimentare. Abia după se distribuie către secţiile unde este nevoie. De la noi sângele a plecat în condiţii cât se poate de normale şi suntem convinşi că nu a avut niciun fel de problemă“, a spus Adriana Turculeanu, directorul Centrul de Transfuzii Sanguine Craiova.      

Unii foşti pacienţi au declarat, pentru „Adevărul“, că la Clinica de Hematologie din cadrul Spitalului Filantropia din Craiova situaţia nu este tocmai roz. „Eu am fost internată acolo şi pot să vă spun că nu sunt condiţii pentru a trata bolnavi de cancer şi leucemie. Din păcate, în spitalele din România se moare pe capete“, a povestit o craioveancă.

Doina Goşa: „Şase pacienţi cu probleme e foarte mult”

De cealaltă parte, doctorul Doina Goşă, şefa Centrului de Transfuzii al Municipiului Bucureşti susţine că şase pacienţi care să întâmpine probleme după transfuzii înseamnă un număr foarte mare. Potrivit acesteia, sistemul de testare al sângelui la nivel de centre de transfuzii, aşa cum este el organizat în prezent, funcţionează corespunzător.

„Când un pacient păţeşte ceva trebuie controlată punga de sânge şi pacientul. Se mai întâmplă să scape un virus B sau C dacă donatorul este în perioada de incubaţie, tocmai de aceea noi, la Bucureşti, restricţionăm accesul donatorilor care au făcut tatuaje sau manevre stomatologice. Analiza sângelui se face de două ori, avem reactivii necesari, dar mai există un test care ar trebui implementat, care e de mare acurateţe”, a explicat, pentru „Adevărul”, doctorul Doina Goşa. 

În ceea ce priveşte reorganizarea despre care vorbeşte ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, ea este în intenţie de cevatimp. „Se doreşte o reorganizare a centrelor, adică să fie vreo opt nouă centre mari, regionale, în care să se concentreze testarea de sânge. Şi aici să fie aduse echipamente automate, care sunt de mare acurateţe. Eroarea umană nu poţi să o excluzi, dar aparatul nu greşeşte”, a completat Doina Goşa.

Fără autorizaţie de la DSP-uri 

Dacă aparatură şi proceduri există în Capitală, inclusiv la unităţile de transfuzii din spitale, situaţia este diferită în ţară, arată şi doctorul Luminiţa Rusen, şefa Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională (INHT). „Nimeni în România nu a considerat că transfuzia este utilă. Uneori lipseşte aparatura, sunt inclusiv probleme legate de legislaţie, care permite ca în unităţile de transfuzii sa lucreze şi anestezişti, nu personal special instruit”, a explicat medicul.

Anul trecut, în vară, nu mai puţin de 130 de unităţi de transfuzie aparţinând unor spitale din ţară nu aveau autorizaţie de la Direcţiile de Sănătate, acestea fiind în situaţia de a nu mai fi aprovizionate cu sânge pentru diverse proceduri, dintr-o decizie a Ministerului Sănătăţii contestată de specialiştii în transfuzii. „Eu nu pot să nu livrez sânge unui spital dacă are nevoie de el”, spuneau aceştia la vremea respectivă.

Tranfuzii greşite şi la spitale din Capitală 

Un scandal de amploare a avut loc în vara anului trecut şi în Bucureşti după ce o femeie de 60 de ani a murit la Spitalul de Chirurgie Plastică şi Arsuri la scurt timp de la administrarea unei transfuzii. În cazul pacientei respective, s-a administrat o transfuzie cu grupa de sânge B, în condiţiile în care aceasta avea grupa A. La nici o lună distanţă, în iulie, o femeie cu cancer în fază incipientă a fost operată la Spitalul CF 2 din Capitală, unde i s-a făcut o transfuzie de sânge.

Pacienta a făcut hemoragie la trei zile după operaţie, fiind transportată în stare critică la Spitalul Universitar de Urgenţă. La începutul lunii septembrie, Ministerul Sănătăţii anunţa că va sesiza Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 în cazul transfuziei greşite de la Spitalul CF2, o primă concluzie a raportului de control întocmit de inspectorii sanitari fiind că pacientei i s-a dat o transfuzie greşită.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite