Tot ce trebuie să ştii despre cumpărarea vechimii pentru pensie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până la finalul anului 2018, românii au ocazia temporară de a achita retroactiv contribuţia la pensii pentru perioade anterioare în care n-au fost asiguraţi în niciun sistem de pensii, însă numai în limita a cinci ani. În acest context, avocat.net prezintă o serie de informaţii despre „cumpărarea” de vechime pentru pensii.

Orice persoană care încă n-a ieşit la pensie şi care are perioade anterioare neasigurate în niciun sistem de pensii (fie că vorbim de sistemul public sau de un sistem neintegrat acestuia, cum ar fi, de exemplu, cel al avocaţilor), în limita a cinci ani anteriori datei încheierii contractului de asigurare. Perioadele anterioare neasigurate nu pot fi perioade în care persoana interesată era obligată să fie asigurată în sistemul public de pensii, scrie avocat.net.

Pentru ce tipuri de pensii se va lua în calcul plata retroactivă a contribuţiei

Perioadele pentru care se fac plăţi retroactive sunt „valorificate pentru stabilirea pensiei pentru limită de vârstă, a pensiei anticipate, a pensiei anticipate parţiale şi a pensiei de invaliditate”, a precizat, pentru avocatnet.ro, Gabriela Pintea, consilier juridic. Mai precis, plata retroactivă a contribuţiei permite completarea stagiului de cotizare pentru obţinerea acestor tipuri de pensii în sistemul public.

 Cât timp este pus la dispoziţie pentru plata retroactivă contribuţia la pensii

Persoanele interesate să facă plăţi retroactive pentru contribuţia la pensii au la dispoziţie tot restul anului 2017 şi întreg anul 2018 atât pentru a încheia contractul de asigurare cu casa teritorială de pensii, cât şi pentru a achita suma stabilită prin acest document. Cu alte cuvinte, contractele se pot încheia doar între 27 octombrie 2016 şi 31 decembrie 2018, iar în aceeaşi perioadă trebuie făcută/făcute plata/plăţile retroactivă/retroactive. Începând cu data de 1 ianuarie 2019, plata retroactivă nu va mai fi posibilă.. Există şanse ca perioada de plăţi retroactive să fie extinsă?

Iniţial, ultima zi de plăţi retroactive urma să fie 27 aprilie 2017, însă Guvernul şi Parlamentul au prelungit succesiv acest termen, întâi până la 31 decembrie 2017 şi apoi până la 31 decembrie 2018. Dacă spre finele anului viitor vor exista numeroase solicitări ale cetăţenilor pentru o nouă prelungire, este posibil ca Executivul sau Legislativul să ia serios în calcul această variantă.

S-a prelungit termenul de plată sau perioada în care se pot încheia contractele de asigurare

Guvernul şi apoi Parlamentul au prelungit atât perioada în care se pot încheia contractele de asigurare cu casele de pensii, cât şi termenul final pentru plăţile retroactive. Aşadar, contractele cu casele de pensii se pot încheia până la 31 decembrie 2018 şi tot până la acea dată se pot face şi plăţile retroactive.

La ce casă de pensii se poate încheia contractului de asigurare

Contractul de asigurare se poate încheia cu casa de pensii de la domiciliul/reşedinţa persoanei interesate. De exemplu, dacă persoana interesată stă în judeţul Prahova, aceasta trebuie să se adreseze casei locale de pensii din judeţ care este cea mai apropiată de domiciliul ei. Adresele şi datele de contact ale caselor de pensii din ţară pot fi găsite aici.

 Câte contracte se pot încheia cu casa de pensii

În perioada stabilită de lege pentru încheierea contractelor de asigurare (27 octombrie 2016 - 31 decembrie 2018), persoanele interesate de plata retroactivă a contribuţiei pot încheia mai multe contracte de acest fel. „Întrucât legea nu interzice, persoanele interesate pot încheia (...) unul sau mai multe contracte de asigurare socială, pentru perioade diferite”, a lămurit Gabriela Pintea, cu precizarea că cerinţa de bază „este aceea ca aceste perioade să nu depăşească cinci ani anteriori datei încheierii contractului”.

Nu se poate plăti retroactiv pentru orice perioadă anterioară neasigurată

Plata retroactivă pentru contribuţia la pensii este valabilă pentru perioade anterioare neasigurate, însă numai în limita a cinci ani. Concret, plata se poate face pentru perioade cuprinse între data încheierii contractului de asigurare socială cu casa de pensii şi ultimii cinci ani anteriori acestei date. De exemplu, o persoană care încheie astăzi contractul de asigurare poate face plăţi retroactive pentru perioada cuprinsă între decembrie 2012 şi decembrie 2017. Aşadar, de exemplu, nu se pot face plăţi retroactive pentru anul 2002 sau pentru anul 1995. Perioadele pentru care se poate face plata retroactivă trebuie neapărat să fie neasigurate (adică să nu se fi plătit deja pentru ele contribuţia la pensii sau în timpul lor persoana interesată să nu fi fost obligată la asigurarea în sistemul public de pensii).

Pentru câţi ani se pot face plăţi retroactive

Plata retroactivă a contribuţiei la pensii se poate face doar pentru perioade anterioare neasigurate, în limita a cinci ani. Mai exact, este vorba de perioade în care persoana interesată n-a fost asigurată nici în sistemul public de pensii, nici într-un sistem neintegrat acestuia. Sisteme neintegrate sunt cele în care sunt asiguraţi „avocaţii, notarii, personalul clerical şi cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege”, potrivit Gabrielei Pintea. „De asemenea, sistem neintegrat în sistemul public de pensii este şi sistemul pensiilor militare de stat.”

În baza Legii nr. 186/2016 se pot face doar plăţi retroactive pentru perioadele anterioare neasigurate, în limita a cel mult cinci ani. Persoanele interesate să achite pentru viitor contribuţia la pensii pot încheia oricând un alt tip de contract de asigurare cu casa teritorială de pensii. Află mai multe de aici.

Dacă aflu că pot plăti retroactiv pentru fix cinci ani, e obligatoriu să plătesc pentru fix cinci ani?

Fiecare persoană interesată poate plăti retroactiv pentru una sau mai multe perioade anterioare neasigurate, la alegere, în limita celor cinci ani. De exemplu, dacă o persoană vrea (şi poate) să achite pentru o singură lună, atunci achită pentru o singură lună, iar dacă o altă persoană vrea (şi poate) să achite pentru un an, atunci achită pentru un an.

Pensionarii nu pot plăti retroactiv contribuţia

Persoanele pensionate nu pot face plăţi retroactive. „Nicio persoană care are calitatea de pensionar în perioada de aplicare a Legii nr. 186/2016 nu are dreptul să încheie un contract de asigurare socială cu casa teritorială de pensii. Actul normativ în discuţie a fost adoptat cu scopul de a permite persoanelor care nu au realizat stagiile de cotizare prevăzute de lege (şi nu pot, astfel, să beneficieze de o categorie de pensie) să îşi poată completa acest stagiu”, a explicat consilierul juridic contactat de redacţia noastră.

 Plata se face strict pentru perioade anterioare neasigurate. Ieşirea la pensie se poate face, conform Legii nr. 263/2010, doar atunci când sunt îndeplinite condiţiile cumulative pentru obţinerea unui tip de pensie. Detalii sunt aici.

Plata retroactivă pentru perioadele  în care angajatorul nu a plătit contribuţia la pensii

Plăţile retroactive se pot face strict pentru perioade neasigurate anterioare în care persoana interesată nu trebuia să fie, în baza legislaţiei în vigoare, asigurată în sistemul public de pensii. Or, pentru salariaţi este obligatorie asigurarea în sistemul public de pensii.

Nu putem plăti retroactiv pentru reducerea vârstei de pensionare

Nu. Plata retroactivă a contribuţiei la pensii este strict pentru completarea stagiului de cotizare (sau, în alte cuvinte, a vechimii în muncă). Stagiul de cotizare este necesar pentru a obţine pensia pentru limită de vârstă, pensia anticipată, pensia anticipată parţială şi pensia de invaliditate, potrivit Legii nr. 263/2010. De exemplu, un bărbat născut în noiembrie 1970 poate obţine pensia pentru limită de vârstă în noiembrie 2035, însă numai dacă are cel puţin 15 ani de stagiu de cotizare (adică 15 ani munciţi legal). Vârsta standard de pensionare poate fi redusă, de exemplu, pentru persoanele care au lucrat în condiţii deosebite.

Plata retroactivă pentru românii din străinătate

Contractul de asigurare se poate încheia şi de către un individ mandatat (adică desemnat prin procură specială) de către persoana interesată de plata retroactivă a contribuţiei. În acelaşi timp, plata se poate face inclusiv prin virament într-un cont bancar indicat de casa teritorială de pensii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite