Topul regiunilor cu cei mai mulţi pensionari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai mulţi pensionari trăiesc în regiunile Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia şi Nord-Est. Datele se desprind din cea mai recentă statistică furnizată de Monitorul Social, care arată că există diferenţe mari între regiuni din prisma raportului pensionari-salariaţi.

Concret, în regiunea Nord-Vest există 1,5 pensionari la un salariat, în timp ce în regiunea Sud-Muntenia există 1,45 pensionari la un salariat. Aceeaşi situaţie se întâlneşte şi în regiunea Sud-Vest Oltenia. 

Situaţia este diferită în Sud-Est, unde există 1,24 pensionari la un salariat, în timp ce în Nord-Vest e 1,01 pensionari la un salariat. În Centru, Vest şi Bucureşti Ilfov situaţia este diferită, arată statistică, raportul între salariaţi şi pensionari fiind unul echilibrat. 

Judeţele cu cei mai mulţi pensionari

Potrivit Monitorului Social, judeţele Teleorman, Giurgiu, Vâcea, Argeş, Vrancea, Galaţi, Bacău, Harghita, Bistriţa Năsăud şi Sălaj deţin cel mai mare număr de pensionari. 

Datele arată şi evoluţia numărului de pensionari, vârful de persoane susţinute de populaţia activă fiind înregistrat în perioada 2001 - 2004, conform statisticii. 

„Atât raportul dintre numărul persoanelor şi cel al populaţiei ocupate cât şi cel dintre pensionari şi salariaţi s-au deterioat până în jurul anului 2004. Cauzele imediate au fost în egală măsură numărul salariaţilor şi creşterea numărului pensionarilor”, arată cercetătorii. 

Fondul de pensii nu se mai autosusţine

Potrivit acestora, după anul 2004, situaţia s-a stabilizat, cu uşoare tendinţe pozitive. „Este de aşteptat ca situaţia să se deteriorze din nou, îndeosebi peste 10 - 15 ani, când cohortele mari născute după anul 1967 vor atinge vârsta de pensionare”, completează specialiştii. 

Tendinţa e confirmată şi de sociologii care urmăresc acest fenomen. „Judeţele în care avem raportul de mulţi pensionari la puţini salariaţi sunt judeţe în care predomină agricultura iar industria este foarte slab dezvoltată. Iar în agricultură, majoritatea sunt neremuneraţi. Sunt oameni care îşi muncesc propriul pământ, deci nu există salariaţi acolo. Deja fondul de pensii nu se mai autosusţine, iar acest lucru se întâmplă de multă vreme. Pensiile se susţin numai parţial din ce se adună din contribuţia de asigurări sociale. Cu restul contribuie bugetul de stat. Şi e clar că niciun guvern nu-şi va permite să scadă pensia medie pentru că mai mult de jumătate din electorat reprezintă pensionarii”, a explicat sociologul Mircea Kivu. 

pensionari
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite