Thailanda - paradisul pierdut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

In aceasta perioada, Phulset, o insula din Thailanda, este un paradis tropical tipic. Vremea este aproape intotdeauna perfecta, apa este numai buna pentru o baie, iar marea are o culoare de clestar.

In aceasta perioada, Phulset, o insula din Thailanda, este un paradis tropical tipic. Vremea este aproape intotdeauna perfecta, apa este numai buna pentru o baie, iar marea are o culoare de clestar. Este varful de sezon in aceasta parte a lumii, iar turistii vin din toate zonele pentru a se distra si a se bucura de soare. Anul acesta, in ziua de Craciun, plajele thailandeze erau pline de turisti din Europa, America de Nord si Australia. Duminica dimineata, paradisul disparuse. Insula a fost luata de valuri uriase si acum se confrunta cu cel mai mare dezastru din timpurile moderne. Supravietuitorii povestesc ca apele s-au prelungit cu 200 de metri pe uscat. Nu a mai ramas decat nisipul. Un alt turist care a vazut dezastrul din camera de hotel spune ca al doilea val a fost cel mai mare. Restul zilei pana tarziu in noapte, sirenele salvarilor s-au auzit non-stop.
Hotelurile thailandeze sunt deschise, dar goale
Multe dintre hotelurile din Thailanda sunt deschise, dar exista temeri ca multi turisti isi vor anula rezervarile. Hotelierii din Thailanda cred ca tragedia va afecta turismul doar in provinciile din sud. La nivel national, anularea sejururilor nu se va face simtita deoarece in zonele lovite de tsunami exista doar 5-10 la suta din capacitatea de cazare a tarii. Asociatia pentru Turism din Thailanda a anuntat ca rezervarile pentru zonele afectate au fost anulate. Aproape toti turistii si-au anulat calatoriile in toate cele sase provincii lovite de tsunami si s-au reorientat catre alte parti ale tarii. Hotelierii spun ca este prea devreme sa se faca o estimare a pagubelor, insa va dura mult pana vor fi refacute hotelurile si plajele. Acestia mai spun ca in unele zone va dura cativa ani pana vor fi reconstruite statiunile. Insula Phi Phi, una dintre cele mai populare destinatii a fost distrusa in totalitate. In schimb, in Phuket, o alta statiune thailandeza, hotelurile au fost afectate doar intr-o mica masura. Hotelurile JW Marriot, Le Royal Meridien Yacht Club si Central Plaza din aceasta statiune au fost usor avariate, insa pot primi turisti.
Turistii, evacuati cu elicopterul de pe "Plaja" lui DiCaprio
Cele mai afectate zone din Thailanda au fost plajele din jurul statiunii Phuket. Hotelurile au fost inundate, iar bungalourile au fost luate de valul care a lovit tarmul. Unul dintre turistii aflati in vacanta a declarat BBC ca plaja a fost distrusa, iar toate restaurantele daramate. In jur de 80 de turisti au fost surprinsi de tsunami in timp ce se aflau in faimoasa Pestera de Smarald, la care se poate ajunge doar inot. Pe insula Phi Phi, unde a fost turnat filmul "Plaja" cu Leonardo DiCaprio, turistii au fost evacuati cu elicopterul. Aici, peste 200 de bungalouri au fost luate de apa. Turismul este una dintre cele mai importante industrii in Thailanda. Milioane de turisti viziteaza in fiecare an aceasta tara.
Indonezia va atrage turisti "emigranti" din Thailanda vecina
Expertii internationali sunt de parere ca Indonezia nu va fi afectata din punct de vedere economic de cutremurul de duminica dimineata. Acestia sustin chiar ca va creste numarul turistilor in Indonezia, avand in vedere starea statiunilor din Thailanda, tara vecina. Printre statiunile de pe litoralul Indoneziei care nu au fost afectate de seismul de 8,9 grade pe scara Richter si care se asteapta sa se umple de turisti sunt Bali si Lombok. Asta va insemna o rasturnare a situatiei din anul 2002, atunci cand turistii au parasit statiunea thailandeza Phuket pentru Bali, din cauza unui atentat terorist, in urma caruia au fost omorate peste 200 de persoane.
30 de romani au plecat totusi ieri la Bangkok sa-si petreaca Revelionul
20 de turisti romani care urmau sa-si petreaca vacanta de Revelion in Thailanda si Indonezia si-au anulat calatoria, din cauza cutremurului care a zguduit o mare parte a Asiei. Reprezentantii Marshal Turism au declarat ca decizia de a anula calatoriile s-a facut de comun acord. De aceea, turistii isi vor recupera banii in totalitate. Cei care au dorit totusi sa plece de Revelion din tara, au fost reorientati catre alte destinatii. Au fost si turisti care, cu toate ca aveau sejururi contractate pentru Indonezia, si-au mentinut decizia de a pleca. Statiunea Bali aflata in nordul Indoneziei nu a fost afectata si ii poate primi pe turisti. Au existat si turisti pe care evenimentele din Asia nu i-au speriat si acestia si-au continuat drumul. La J'Info Tours, un grup de 30 de turisti a plecat ieri dimineata catre Bangkok si Pattaya.
La Budapesta au sosit, ieri, primii turisti repatriati din Maldive
Un prim grup de 65 de turisti, evacuati de urgenta din insulele Maldive in urma seismului si a valurilor uriase care au lovit duminica mai multe tari din Asia de Sud si de Sud-Est, a sosit, luni, la Budapesta, a indicat purtatorul de cuvant al companiei aeriene nationale Malev, Krisztina Nemeth, potrivit AFP. Grupul este compus din opt unguri si 57 de elvetieni, care urmeaza sa fie repatriati in tara lor in cursul zilei de luni, a precizat acelasi purtator de cuvant.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite