"Târgul Ieşilor" în almanahul "Dacia literară"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Almanahul pe anul 2008 al revistei "Dacia literară" a fost lansat ieri la Iaşi cu sprijinul societăţii Junimea '90 şi a Primăriei Iaşi. Lansarea a avut loc în cadrul programului Iaşi 600,

Almanahul pe anul 2008 al revistei "Dacia literară" a fost lansat ieri la Iaşi cu sprijinul societăţii Junimea '90 şi a Primăriei Iaşi. Lansarea a avut loc în cadrul programului Iaşi 600, dedicat celebrării a şase secole de la prima atestare documentară a Iaşiului.

La lansare au fost prezente numeroase personalităţi culturale, printre care academicianul Constantin Ciopraga, poetul Lucian Vasiliu, pictorul Dan Hatmanu şi istoricul Cătălin Turliuc. "Întâlnirea de astăzi evocă simbolic Dacia literară a lui Kogălniceanu. Este un fel de compendiu, o dare de seamă a Iaşului", a apreciat academicianul Constantin Ciopraga.

Realizatorii almanahului au mărturisit că pentru realizarea acestuia au muncit mai bine de şase luni. Prima parte a volumului cuprinde o selecţie de texte, grafice şi publicitate de epocă, iar partea a doua a avut pretenţia să reunească texte emblematice ale scriitorilor care s-au remarcat la Iaşi după anul 1990.

"E o istorie a revistelor şi almanahurilor din secolele trecute şi până în prezent. Sperăm ca proiectul să fie continuat în chip de almanah al veteranei reviste Dacia Literară", a declarat poetul Lucian Vasiliu. În secţiunea care reuneşte creaţii ale autorilor contemporani se regăseşte şi poezia "Prolog" a ministrului Varujan Vosganian.

Almanahul conţine şi un supliment cu picturi semnate de Val Gheorghiu. Sub genericul "Uşi", artistul a surprins 28 de uşi, ale celor mai importante obiective culturale din Iaşi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite