STUDIU Peste 60% din români nu sunt de acord cu eutanasierea maidanezilor şi numai 7% ar adopta un câine de pe stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Majoritatea românilor (62%) cred că imaginea României va avea de suferit din cauza eutanasierii câinilor fără stăpân   FOTO: Adevărul
Majoritatea românilor (62%) cred că imaginea României va avea de suferit din cauza eutanasierii câinilor fără stăpân   FOTO: Adevărul

Peste 60% din români nu sunt de acord cu eutanasierea maidanezilor, în timp ce 28% susţin această soluţie, însă numai 7% sunt într-adevăr dispuşi să adopte un câine comunitar, iar 64% nu sunt deloc dispuşi, potrivit unui studiu.

În ceea ce priveşte eutanasierea ca soluţie în problema câinilor maidanezi, 50% dintre respondenţi au spus că sunt în total dezacord, 12%, în dezagord, 10% au fost nehotărâţi, 8% s-au declarat de acord, iar 20%, sunt total de acord, potrivit unui studiu realizat de Mercury la solicitarea Vier Pfoten, scrie Mediafax.

Românii au fost întrebaţi şi de intenţiile de vot în legătură cu acest subiect, iar cei mai mulţi (66%) au răspuns că nu ar vota un partid care susţine eutanasierea, în timp ce 25% ar vota cu o asfel de formaţiune.

De asemenea, peste jumătate dintre respondenţi (58%) au spus că nu sunt de acord ca primăria să finanţez eutanasierea, 33% fiind însă de acord.

Imaginea României va avea de suferit din cauza eutanasierii

Majoritatea românilor (62%) cred că imaginea României va avea de suferit din cauza eutanasierii câinilor fără stăpân, un sfert dintre respondenţi fiind de părere că nu.

Şi mai mulţi români decât cei care se declară împotriva eutanasierii susţin alte soluţii, respectiv prinderea şi menţinerea câinilor maidanezi în adăposturi (63% fiind- total de acord, 21% - de acord, 5% - nehotărâţi, 4% - în dezacord, 7% - în total dezacord). O altă soluţie ar fi sterilizarea, identificarea şi returnarea în teritoriu (49% - total de acord, 23% - de acord, 8% - nehotărâţi, 7% - în dezacord, 13% - în total dezacord).

Doar 7% din români susţin adopţia câinilor maidanezi

Adopţia este însă susţinută de numai 7% din români, care sunt în mare măsură dispuşi să adopte un câine maidanez, în timp ce 11% sunt dispuşi într-o oarecare măsură, 10% - indecişi, 8% - într-o mică măsură, iar 64% nu sunt deloc dispuşi să facă acest lucru.

Cei mai dispuşi să adopte sunt tinerii între 18 şi 24 de ani, iar cel mai puţin dispuşi sunt românii de peste 54 de ani. Totodată, cei care au copii sunt mai puţin dispuşi să adopte decât cei care nu au.

74% cred că ar trebui aplicate sancţiuni mai severe celor care maltratează animale

Majoritatea românilor se declară şi pentru înăsprirea sancţiunilor asupra persoanelor care au maltratat animale (74% - de acord, 16% nu sunt de acord), sancţionarea efectivă de către autorităţi a abuzurilor faţă de animale (80% - de acord, 11 la sută nu sunt de acord) şi implementarea unor programe de educare/ informare a posesorilor de animale privind responsabilitatea pe care o au (83% - de acord, 8% nu sunt de acord).

Studiul a afost realizat în aprilie 2014 de Mercury Research pe un eşantion de 1.242 de persoane de peste 18 ani, care au fost intervievate la domiciliu, pe calculator. Eşantionul este reprezentantiv la nivel naţional, fiind intervievate 823 de persoane din mediul urban, din Capitală, oraşe mari, medii şi mici, şi 419 persoane din mediul rural, din toate zonele ţării.


Cazul Ionuţ Anghel. Administraţia Domeniului Public Sector 2 dă vina pe o fundaţie căreia îi concesionase un teren

Zi de doliu pentru iubitorii de animale din Bârlad. Azi a avut loc a doua tranşă de eutanasiere a maidanezilor

ASPA: Numărul adopţiilor a scăzut foarte mult. Bucureştenii care îi împiedică pe hingheri să îşi facă treaba ar putea fi amendaţi

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite