Studenţii, dezinteresaţi de locurile de muncă stabile: „Când aud de program de lucru de opt ore devin dezinteresaţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii sunt dezinteresaţi de locurile de muncă stabile FOTO Adevărul
Tinerii sunt dezinteresaţi de locurile de muncă stabile FOTO Adevărul

Angajatorii care au luat parte la un târg de carieră organizat de Universitatea Româno-Americană au fost suprinşi să constate că tinerii absolvenţi nu îşi doresc locuri de muncă stabile ci preferă joburi cu jumătate de normă, pe care le pot schimba cu uşurinţă.

Concret, în momentul în care tinerii aud de un program aud de un program de lucru de opt ore pe zi, aceştia devin dezinteresaţi. Un alt motiv pentru care aceştia nu doresc să se angajeze la o companie pe termen lung este şi salariul. 

„Tinerii vor mai mult practică şi joburi part-time. Un aspect deloc îmbucurător pentru domeniul hotelier, unde îţi doreşti pe cineva care să înveţe standardul, să se obişnuiască cu echipa şi să livreze împreună servicii de 5 stele. Noi asta ne dorim, nu ne ajută foarte mult un om care vine şi pleacă la scurt timp”, a arătat reprezentantul unui hotel din Capitală. 

Salarii modice oferite absolvenţilor

„Salariul nostru este cel practicat la nivelul domeniului hotelier. La recepţie, spre exemplu, salariul este de 1200 lei, dar le oferim şi multe alte avantaje: bonuri de masă contorizate în restaurantul angajaţilor, programe de training, programe de incentivare, astfel, pe lângă salariul fix, în funcţie de cât vând, angajaţii sunt recompensaţi”, a completat acesta. 

Companiile prezente la târguri de joburi dedicate studenţilor vin adesea cu un portofoliu de posturi disponibile mixt, căutând astfel să satisfacă pe cât posibil nevoile tinerilor.

În ceea ce priveşte salariul oferit, majoritatea companiilor le oferă proaspeţilor angajaţi posibilitatea de creştere financiară direct proporţională cu experienţă dobândită, dar şi multe alte beneficii. Deşi participarea la târguri de joburi nu este metodă principala de rerutare, majoritatea companiilor aleg să fie prezenţi în fiecare an, în principal cu scopul de a dobândi notorietate în rândul potenţialilor angajaţi.

Ce tip de angajat caută companiile

Angajaţii flexibili, comunicativi şi dispuşi să se respecializeze sunt cei care au cele mai mari şanse să ajungă faţă în faţă cu un potenţial angajator în 2017. Experienţa practică este şi ea esenţială, în timp ce diplomele şi atestatele nu mai cântăresc la fel de mult în ochii specialiştilor care se ocupă de recrutare.

În ceea ce priveşte tipul de candidaţi pe care îi vor căuta cu precădere companiile, aceştia se împart în trei categorii: juniori, specialişti cu experienţă şi manageri. Dacă în cazul poziţiilor de management, numărul a rămas constant comparativ cu 2016, situaţia în cazul celorlalte tipuri de candidaţi stă în felul următor: 45% din companii vor să angajeze studenţi, absolvenţi, respectiv candidaţi cu mai puţin de trei ani de experienţă în timp ce 41% din angajatori afirmă că vor să angajeze persoane care au peste trei ani de experienţă în câmpul muncii. 

Abilităţile practice, esenţiale în 2017

Internshipurile şi stagiile de practică, experienţa de lucru anterioară şi specializarea de la facultate sau de la masteratul urmat vor fi criteriile esenţiale pe care le vor lua în calcul specialiştii în recrutare atunci când vor selecta candidaţii pentru poziţiile de juniori în companii. În plus, în 2017 atestatele şi certificatele nu vor mai conta la fel de mult ca şi în anii precedenţi, angajatorii preferând să încline balanţa către candidaţi cu abilităţi practice. O noutate absolută, spun specialiştii.

„Multe diplome sunt doar teoretice, nu şi practice. Or angajatorii au nevoie de eficientizarea costurilor, motiv pentru care preferă să angajeze persoane cu experienţă şi cu abilităţi practice. În cazul tinerilor, de pildă, sunt mulţi care îşi iau diplomele de practică fără a avea şi cunoştinţe reale”, a declarat, pentru „Adevărul”, Gabriel Chicioreanu, consultant în carieră. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite