Soluţie pentru ţigani: România, ajutată de Franţa, va cere mai mulţi bani UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După vizita la Paris a lui Valentin Mocanu şi a lui Dan Valentin Fătuloiu – secretari de stat în Ministerul Muncii, respectiv în Ministerul de Interne, Franţa şi România au decis să ceară împreună Comisiei Europene suplimentarea fondurilor destinate integrării romilor. Anunţul a fost făcut de ministrul Muncii, Mihai Şeitan.

Şeitan a arătat că România are nevoie de suplimentarea celor patru milioane euro alocate de Comisie pentru proiecte de reintegrare a romilor, dorind să extindă proiectele care privesc această minoritate.

În prezent, României îi sunt alocate patru milioane euro din banii comunitari pentru proiecte de reintegrare a romilor. Bucureştii ar dori să extindă proiectele care privesc această minoritate.

Citiţi şi: Expulzarea ţiganilor români, partea a doua: Alţi 230 de romi trimişi joi înapoi în România

“Urmează să extindem gama acestor proicte, sumele necesare sunt mult mai mari decât patru milioane, motiv pentru care francezii au agreat ideea ca împreună să facem demersuri la UE să obţinem fonduri ceva mai mari împreună”, a afirmat ministrul Muncii.

“Abandonarea în natură”

Cu doar o zi înainte, secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, acuzase guvernul român că nu consideră o prioritate problema romilor şi că nu depune mai multe eforturi pentru integrarea lor.

“Problema o reprezintă armonizarea cu Guvernul român: aceşti oameni sunt abandonaţi în natură şi se întorc în satele lor de origine în condiţii de mare sărăcie (...) Guvernul român trebuie să considere că este o prioritate naţională (...), să facă mai multe (...). Şi multe asociaţii din România susţin ceea ce spun”, a declarat Lellouche.

Pericol de xenofobie

De la Paris, unde încă discută cu autorităţile franceze  pe tema problemei romilor, Valentin Mocanu a avertizat asupra pericolului xenofobiei şi rasismului, în cazul expulzării masive a romilor.

“Am insistat pe lângă autorităţile franceze să existe o mai bună comunicare pe această temă, pentru a ajuta societatea civilă franceză să vadă o mai bună înţelegere a situaţiei” romilor, a declarat Valentin Mocanu, secretar de stat român responsabil de dosarul romilor. Astăzi, Franţa a mai trimis României două avioane cu aproape 300 de romi expulzaţi.

Mai mulţi poliţişti români în Franţa

De partea lor, autorităţile franceze au anunţat încă o dată partea română că principiul liberei circulaţii nu poate servi ca alibi pentru traficul de fiinţe umane, pentru prostituţie şi cerşetorie.  România a fost de acord să mărească numărul de poliţişti trimişi în Franţa – de la 4 la 14 şi să arondeze, în plus, şi un magistrat român direcţiei generale a poliţiei franceze.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite