Senatorul Cezar Măgureanu, omul clanului „Butoane“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatorul Cezar Măgureanu (dreapta) susţine că nu are nicio legătură cu afacerile familiei
Senatorul Cezar Măgureanu (dreapta) susţine că nu are nicio legătură cu afacerile familiei

Directori de la vârful Fiscului şi comisari din Garda Financiară protejau evaziunea fiscală de zeci de milioane de euro anual.

Senatorul Cezar Măgureanu, dar şi doi directori de la ANAF se află în mijlocul unei anchete a procurorilor DIICOT legată de evaziune fiscală şi rambursări ilegale de TVA de peste 40 de milioane de euro.

Acţiunea procurorilor a început ieri-dimineaţă cu nu mai puţin de 256 de percheziţii desfăşurate în judeţele Giurgiu, Argeş, Ilfov, Buzău, Gorj, Dolj, Timiş, Bihor, Constanţa şi Vâlcea. Conform procurorilor, senatorul de Giurgiu Cezar Măgureanu, fiica şi ginerele acestuia sunt implicaţi în reţeaua de evazionişti, alături de Octavian Grecu, zis „Butoane", unul dintre capii lumii interlope din Giurgiu.

Gruparea se ocupa cu tranzacţii de produse alimentare şi material de construcţii prin intermediul a patru firme (Lemarco SA Bucureşti - reprezentată de Tudor Constantin, Ductil Rom SA Bucureşti - reprezentată de Sorin Stuparu, Novicio Food &Beverage SRL Ilfov - reprezentată de Nicole Saikaly, Vega Trade Comodities SRL Giurgiu - reprezentată de soţii Sorin şi Livia Găzdac), susţine DIICOT.

Afacere protejată la nivel înalt

Procurorii DIICOT spun că activitatea infracţională a grupării a fost sprijinită în diferite forme de Nicuşor Drăgan, director general adjunct în cadrul ANAF, Dan Stroe, director achiziţii în ANAF, Elena Mădălina Năipeanu, angajat al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP Giurgiu), Nadia Păcală, comisar în cadrul Gărzii Financiare Centrale, George Popa, Bogdan Ionescu, Marin Zăbavă, Stelian Sebe, Mihăiţă Penciu, toţi comisari în cadrul Gărzii Financiare Giurgiu.

Afacerile se desfăşurau în judeţul Giurgiu sub supravegherea capului lumii interlope din Giurgiu, Octavian Grecu, zis „Butoane". La sediul DIICOT  urmează să fie duse la audieri aproximativ 125 de persoane în cazul cărora a fost începută urmărirea penală pentru constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălarea banilor.

Senatorul şi afacerea în familie

Procurorii DIICOT spun că afacerile soţilor Sorin Adrian şi Raluca Livia Ioana Găzdac au fost protejate şi de senatorul Cezar Mircea Măgureanu, socrul şi, respectiv, tatăl acestora.

Procurorii au precizat că, dată fiind calitatea acestuia de senator, contribuţia lui va fi analizată într-o cauză penală separată. „Nu am niciun fel de implicare. Eu nu am făcut contrabandă. Am primit citaţie, mă voi prezenta fără nici un fel de problemă. Astăzi am aflat de dosar, nu ştiam nimic până acum. Nu am primit niciun semnal. Nu cunoşteam absolut nimic", a spus senatorul. „Ginerele ştia că este verificat de DIICOT.

I-am zis să-şi plătească datoriile la stat. Fiica mea este însărcinată în şase luni, trebuie să am grijă de ea... ceea ce se întâmplă este ruşinos. Suntem o familie serioasă, ne-am văzut de treburile noastre", a declarat Măgureanu.

Legătura dintre senator şi „Butoane"

Cezar Măgureanu a fost ales în Giurgiu, candidând din partea PDL. Senatorul a activat în grupul UNPR şi apoi ca independent, iar la începutul lunii mai a anunţat că intră în grupul parlamentar al PSD. Agenţia Mediafax relata, în octombrie 2011, că Octavian Grecu, cunoscut sub numele de „Butoane", apare ca girant într-un contract de împrumut între firma ginerelui senatorului de Giurgiu Cezar Măgureanu şi o instituţie bancară, în acelaşi contract fiind girant şi fiica parlamentarului, cu toate bunurile pe care le deţine în proprietate. Danubius Food Trading SRL, firma lui Sorin Găzdac, ginerele deputatului Cezar Măgureanu, a contractat, în decembrie 2008, un credit de 300.000 de euro la Emporiki Bank Romania, girând cu sumele din conturile curente. Contractul expiră în decembrie 2013.

Ulterior, contractul a suferit modificări şi extinderi atât în ceea ce priveşte giranţii, cât şi bunurile înscrise ca gaj. Într-o înscriere din 7 octombrie 2009, pe lângă depozite bancare ale Danubius Food Trading, figurează drept garanţie şi cesionarea unor poliţe de asigurare pe numele lui Octavian Grecu pentru trei vile P+1, situate în Giurgiu. Poliţele au valori de peste 450.000 de euro. În 2009, presa a difuzat înregistrări în care senatorul Cezar Măgureanu, la acea vreme membru PDL, apărea la o petrecere cu manelişti care îl avea ca protagonist pe Grecu.

Măgureanu declara, referindu-se la aceste imagini, că el este foarte popular şi merge des la petreceri în Giurgiu, pentru a socializa cu oamenii. El a ţinut să menţioneze că nu poate spune că există „un clan Butoane", dar membrii acestei familii sunt locuitori ai municipiului Giurgiu, iar el îi respectă la fel ca pe toţi giurgiuvenii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite