Rusalii 2015. 1 iunie, zi liberă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
1 iunie, zi liberă. Potrivit religiei ortodoxe, sărbătorile de Rusalii anunţă pogorârea Duhului Sfânt
1 iunie, zi liberă. Potrivit religiei ortodoxe, sărbătorile de Rusalii anunţă pogorârea Duhului Sfânt

1 iunie, zi liberă. Prima şi a doua zi de Rusalii sunt declarate zile de sărbătoare legală, potrivit legii, iar salariaţii care vor lucra duminică, 31 mai, sau luni, 1 iunie, au drept de compensare cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

Românii vor avea parte de un weekend prelungit de Rusalii. Potrivit calendarului ortodox, a doua zi de sărbătoare pică luni pe 1 iunie şi este declarată sărbătoare legală. În Codul Muncii sunt stabilite 13 zile de sărbătoare legală, însă anul 2015 aduce doar opt zile de sărbătoare legală, restul picând în weekend. La fel s-a întâmplat şi în 2012 şi 2013, în timp ce anul trecut au fost nouă.

România are printre cele mai puţine zile libere decretate prin lege, în timp ce Finlanda, Turcia, Rusia, Slovacia sau Cehia au cele mai multe, arată un studio internaţional. Datele sărbătorilor se modifică de la un an la altul şi, de multe ori, angajatorii nu respectă zilele libere legale şi îşi constrâng angajaţii, refuzandu-le concediul care li se cuvine.

1 iunie, zi liberă. Ce alte zile libere mai avem în acest an

Urmatoarea zi de sărbatoare legala care pică în zilele de lucru este abia pe 30 noiembrie, cu ocazia Sfântului Andrei, care pică într-o luni.

Până la sfârşitul anului 2015, românii mai au încă două zile de sărbătoare legală care vor pica în timpul săptămânii: Ziua Naţională a României (marţi, pe 1 decembrie) şi prima zi de Crăciun (vineri, pe 25 decembrie).

De asemenea, salariaţii care aparţin unor alte culte legale decât cele creştine au dreptul, conform Codului muncii, la două zile libere pentru fiecare dintre celelalte sărbători religioase anuale. Dacă nu acordă zilele libere legale, angajatorii riscă amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite