Românul mănâncă de cinci ori mai puţin peşte decât europenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crapul este peştele preferat al românilor
Crapul este peştele preferat al românilor

Celebrul dicton comunist „nicio masă fără peşte“ s-a transformat după Revoluţie în „niciodată peşte“: consumul de peşte a scăzut în România de la peste 8 kilograme pe locuitor în anul 1989 până la 4,5 kilograme pe cap de locuitor şi reprezintă doar o cincime din media Uniunii Europene, de 22 de kilograme pe cap de locuitor.

Dacă în 1989 se înregistrau 8 kilograme de peşte consumat pe cap de locuitor, acest indicator a ajuns la doar 2 kilograme în 1993, ulterior înregistrându-se o tendinţă de creştere progresivă până la 4,5 kilograme pe locuitor în 2005 şi 4,6 kilograme/locuitor în 2006, pentru ca în 2007 să scadă la 3,8 kilograme/locuitor, potrivit informaţiilor prezentate în cadrul proiectului „Promovare produse piscicole“, finanţat prin Programul Operaţional pentru Pescuit. 

„Faptul că românii consumă mult mai puţin peşte are impact direct asupra stării de sănătate. În România, aproape 150.000 de oameni mor anual de afecţiuni cardiovasculare din lipsă de acizi graşi şi Omega 3. Suntem pe locul întâi în Europa ca mortalitate din cauza bolilor cardiovasculare“, a declarat Alexandra Iliuţă, tehnician nutriţionist, în cadrul evenimentului.

Beneficii pe bancă rulantă

Ea a afirmat că peştele conţine o serie de substanţe precum fosfor, iod sau seleniu, iar consumul de peşte şi produse de acvacultură aduce beneficii importante pentru sănătate.

Astfel, consumul de peşte scade riscul de boli cardiovasculare, previne osteoporoza, măreşte cantitatea de calciu din organism, previne boala Alzheimer şi stimulează memoria, constatându-se beneficii  şi împotriva unor diverse forme de cancer, precum cel la prostată. În fine, algele marine şi spirulina previn anemia şi hipotiroidia, iar fructele de mare previn ridurile şi favorizează longevitatea, potrivit Alexandrei Iliuţă. Concomitent, peştele e bun şi pentru sănătatea ochilor, în special macroul, care conţine retinol. Uleiul de ficat de rechin ar întări, la rândul său, sistemul imunitar.

„Din discuţiile cu oamenii, mulţi mi s-au plâns de preţ, e adevărat că peştele este mai scump decât carnea de pui, dar este o investiţie în sănătatea noastră. Trebuie să ne formăm obiceiuri sănătoase“, a conchis nutriţionistul.

Ce specii preferă românii

Principalele specii de peşti cultivate în România sunt crapul; o serie de specii din aceeaşi familie, dar de provenienţă est-asiatică (novac, sânger, cosaş); plus carasul. Acestea reprezintă aproximativ 85% din producţia naţională. Restul de 15% reprezintă producţia de păstrăv, şalău, ştiucă, somn şi sturioni de apă dulce. Dintre speciile de peşti subexploatate, dar care oferă potenţial serios, se numără şprotul şi bacaliarul. Acestea ar oferi numeroase beneficii nutriţionale.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/pescuit" target="_blank">View the story "pescuit" on Storify</a>]

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite