ROMÂNII ŞI MUNCA Patronii sunt răi, bugetarii muncesc puţin, salariul - mai important decât pasiunea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Români la locul de muncă
Români la locul de muncă

Aproape 6.000 de români au răspuns unui sondaj despre raportarea la muncă, realizat de Rogalski Grigoriu Public Relations pe platfoma de cercetare Ivox.ro.

Rezultatele cercetării schiţează portretul angajatului român în anul 2013. Românii cred că munca ne poate scoate din criză, însă când vine vorba de auto-evaluare, aproape jumătate dintre cei chestionaţi cred că românii sunt leneşi. Doar unul din trei angajaţi este pasionat de slujba lui, iar şefii sunt departe de a fi nişte modele. Voluntariatul şi munca în folosul altora nu e pentru români, care muncesc pentru salariu şi pentru a-şi plăti datoriile.

80,59 % dintre români cred că prin muncă putem ieşi din criză.


Recompensa financiară este prioritară când vine vorba de motivaţia de a merge la serviciu. Astfel, 44,57% dintre cei chestionaţi pun pe primul loc salariul. 15,32 % spun că sunt motivaţi de nevoia de a-şi plăti datoriile. Pasiunea este imblodul principal pentru 32,76%, în vreme ce 7,35% acceptă slujba actuală doar pentru că nu-şi găsesc un alt loc de muncă.

62,3% dintre respondenţi cred că angajaţi de la stat muncesc mai puţin decât cei din mediul privat.

Patronii nu au deloc o imagine bună în rândul subalternilor. 68,95% sunt de părere că patronii nu sunt modele de succes pentru a educa românii în spiritul respectului faţă de muncă.

Mai mult de jumătate dintre cei chestionaţi spun că nu au făcut niciodată muncă în folosul comunităţii. Doar 21,59% susţin că au asemenea activităţi o dată pe an. Acelaşi procent a înregistrat opţiunea „1 Mai ar trebui celebrat prin muncă în folosul comunităţii”. 7,63% nu sunt de acord cu ideea muncii în folosul comunităţii.

Munca suplimentară nu e preţuită în România

Un român din trei munceşte ore suplimentare cel puţin o dată pe săptămână (31,8%), în timp ce 17,8% dintre aceştia petrec un week-end la birou o dată pe lună, iar 12% se duc în week-end la birou o dată pe trimestru. Doar 8% dintre români nu se abat de la orarul de muncă stabilit cu angajatorul. Deşi lucrează ore suplimentare, doar 12,8% dintre români declară că sunt întotdeauna plătiţi corespunzător pentru acestea, în timp ce 21,8% sunt remuneraţi ocazional pentru timpul petrecut peste program la locul de muncă. Unul din trei români, pe de altă parte, lucrează ore suplimentare fără a fi plătit corespunzător.

9,6% din intervievaţi cred că ziua de 1 Mai nu ar trebui celebrată, fiincă este o sărbătoare comunistă.

La întrebarea „Credeţi că românii sunt muncitori, sau leneşi?”, 55,4% au răspuns „muncitori”, iar 44,6 – „leneşi”. Ideea că germanii reprezintă poporul cel mai aplecat spre muncă încă persistă în România. 44,55% au „votat” cu nemţii, 35,12% - cu japonezii, când au fost întrebaţi despre modelele de urmat. Chinezii sunt pe locul al treilea, cu 13,42%.

„După mai bine de 20 de ani de capitalism, România este încă departe de a fi creat o atitudine capitalistă faţă de muncă. Deşi ne plac modele cum sunt germanii sau japonezii, suntem departe de disciplina şi responsabilitatea acestora faţă de muncă” Eliza Rogalski, Founding Partner  Rogalski Grigoriu PR.



Sondajul a fost realizat în intervalul de timp 25-29 aprilie 2013, iar respondenţii provin din mediul urban şi sunt utilizatori de internet. Din ei, 67,36% sunt angajaţi, restul - nu au loc de muncă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite