Românii pot cere bani pentru a-şi renova casele începând cu 10 octombrie, prin programul „Casa Verde”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Programul va debuta în curând FOTO Adevărul
Programul va debuta în curând FOTO Adevărul

Începând cu 10 octombrie, românii pot cere bani pentru a-şi renova casele, prin intermediul programului Casa Verde. Astfel, cei interesaţi pot beneficia de finanţare de la Administraţia Fondului pentru Mediu.

Concret, dosarele pot fi depuse în perioada 10 - 24 octombrie 2016 la agenţiile pentru protecţia mediului din judeţele de reşedinţă, bugetul alocat pentru întreaga ţară fiind de 94 de milioane de lei. Dintre aceştia, 60 sunt destinaţi populaţiei şi 34 de milioane sunt alocate solicitărilor venite de la persoanele juridice.

Potrivit unei decizii publicate în Monitorul Oficial, echipamentele finanţate prin „Casa Verde” sunt panourile solare şi pompele de căldură. Se vor primi până la 3.000 de lei pentru instalarea panourilor solare nepresurizate şi până la 6.000 de lei pentru instalarea panourilor presurizate. De asemenea, pentru instalarea pompelor de căldură se vor aloca 8.000 de lei.

„Unul dintre principalele sectoare pe care se bazează economia verde, prioritate stabilită pentru mandatul din acest an, sunt energiile regenerabile. De aceea, am decis reluarea Programului Casa Verde după o pauză de 5 ani. Îmi doresc să încurajăm cât mai mare parte a populaţiei să folosească sisteme de încălzire verzi în propriile locuinţe. România este una dintre ţările cu mare potenţial în domeniul energiilor regenerabile, iar această resursă este o oportunitate reală de valorificare care trebuie susţinută şi impulsionată prin astfel de programe. Dacă am exploata la maximum întregul potenţial solar din ţara noastră am putea substitui în această formă aproape jumătate din volumul de apă caldă menajeră şi circa 15% din cota de energie termică pentru încălzirea curentă”, a spus Cristiana Paşca Palmer.

Cum pot fi accesate finanţările

Pentru accesarea finanţărilor prin Casa Verde, trebuie depus dosarul de finanţare la Agenţia Teritorială de Protecţie a Mediului, apoi urmărit site-ul AFM pentru a afla decizia de acceptare (sau respingere) în Program.

Urmează apoi semnarea contractului de finanţare cu Administraţia Fondului pentru Mediu, demararea lucrărilor şi, în final, depunerea cererii de decontare a lucrărilor în termen de maximum 12 luni de la data semnării contractului de finanţare. Pentru semnarea contractului de finanţare cu AFM, românii au la dispoziţie maximum 60 de zile de la publicarea pe site-ul AFM a listei cu agenţiile teritoriale care au intrat în posesia contractelor.

În ceea ce priveşte persoanele juridice, beneficiarii programului pot fi unităţile administrativ-teritoriale, instituţiile publice şi unităţile de cult.

În acest caz se va finanţa instalarea de sisteme care utilizează energie solară şi energie geotermală, la fel ca în cazul persoanelor fizice, dar şi sisteme care folosesc drept combustibil gaz de fermentare a deşeurilor, a nămolurilor din instalaţiile de epurare a apelor uzate, biogaz sau centrale termice pe bază de resturi şi deşeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice. Persoanele juridice pot depune dosarele de finanţare în intervalul 17 octombrie -14 noiembrie 2016.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite