România halucinată

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dan Diaconescu a parazitat spaţiul public într-un mod halucinant. Miercuri, toate televiziunile de ştiri l-au urmărit ca pe Elvis Presley, de la aeroport, până la Ambasada SUA.

România este acum o ţară în care au loc halucinaţii în masă. Mii de oameni trăiesc cu convingerea fermă că Dan Diaconescu este un politician care merită atenţie şi un om de afaceri capabil să salveze ditamai combinatul chimic. Goana televiziunilor de ştiri după acest escroc indică proporţiile halucinaţiei naţionale. L-au urmărit toate, ca pe o vedetă rock, pentru că în ultimele zile audienţele au urcat la cer pe subiectul Oltchim-DD.

Românii au uitat de criză, de cele 7,5 milioane de voturi, de plagiatul lui Ponta şi de lenea lui Antonescu. Băsescu stă şi el cu nasul în televizor, la Palatul Cotroceni. O ţară întreagă este sub hipnoză şi se întreabă dacă Diaconescu vine sau nu cu banii. Dacă s-ar trezi, ar pricepe cât de absurdă e această întrebare.

Fenomenul nu este Dan Diaconescu, ci interesul patologic pe care îl manifestă sute de mii de români pentru un astfel de individ. Este stupefiant să constaţi că pot să fie într-o ţară atât de mulţi oameni care acceptă manipulări atât de ieftine. Diaconescu nu este primul şi nu va fi nici ultimul şarlatan care joacă la cacealma cu mii de oameni. In mod normal cei înşelaţi de alţi escroci înaintea lui ar fi trebuit să se lecuiască. În realitate, românii par a nu învăţa nimic din greşelile trecutului.

În aprilie 1992
, la Braşov a fost fondată compania „Caritas" cu un capital de numai 775 de dolari, la valoarea actuală. În iunie 1992 firma „Caritas" s-a mutat la Cluj, unde a funcţionat până în august 1994. Stoica a pus la cale un joc piramidal în care restituia, după trei luni, sume de opt ori mai mari decât banii depuşi la el. La apogeu escrocheria a atras aproape 400.000 de persoane care au depus în total aproape un miliard de dolari. Din octombrie 1993 Caritas nu a mai făcut nicio plată, dar fraierii au depus bani până în august 1994, când Caritas a dat faliment.

În 1996
a fost înfiinţat Fondul Naţional de Investiţii (FNI), administrat de SOV Invest. „Afacerea" promisă naivilor era plata unei dobânzi care depăşea de până la patru ori media dobânzilor bancare. În esenţa era vorba de un alt joc piramidal, escrocherie pusă la cale de Sorin Ovidiu Vântu. Pentru credibilitate s-a semnat un contract cu CEC care garanta depozitele oamenilor. Ştiţi câţi păgubiţi sunt la FNI? Aproximativ 318.000! Halucinant, nu-i aşa?

Anchetele ulterioare
au demonstrat că banii escrocaţi prin aceste jocuri piramidale s-au dus la politicieni, magistraţi, persoane din serviciile speciale, chiar şi jurnalişti. Cu ajutorul lor, escrocii au putut trece drept oameni de afaceri geniali care au descoperit reţeta perfectă a succesului financiar. S-au mişcat exact aceleaşi mecanisme care acum îl fac pe Dan Diaconescu să pozeze într-un politician abil, care poate să producă soluţii miraculoase pentru România. Vă cere voturile şi speranţele şi promite să vă ofere în schimb, peste trei luni, un viitor de opt ori mai bun. Curat Caritas!

Toată scamatoria este bazată pe faptul că sute de mii de oameni pur şi simplu nu-şi pun întrebări simple. Cum să înmulţeşti nişte bani, din nimic, de opt ori!? Cât de absurd şi penibil sună oferta privită acum, la rece? Ce spuneţi de faptul că, după ce Stoica a escrocat 400.000 de români, Vântu a înşelat 318.000? Cum e posibil aşa ceva?

Este posibil din acelaşi motiv pentru care acum sunt sute de mii de români dispuşi să privească spectacolul halucinant pe care îl face Dan Diaconescu. Se uită în număr tot mai mare. Audienţele care vin după fiecare zi împing televiziunile mai departe în a expune şi mai mult un individ care pare a hipnotiza o ţară întreagă.

Miercuri, Diaconescu s-a folosit şi de Ambasada SUA pentru a da amploare spectacolului.

Un escorc poate să facă toate cele de mai sus şi orice alte aberaţii numai şi numai pentru că sute de mii de oameni nu-şi pun întrebări simple.

Oameni buni, gândiţi! Treziţi-vă rudele, vecinii şi prietenii din halucinaţii. Nu există magicieni, soluţii miraculoase, salvatori ai poporului sau dobânzi de patru ori mai mari ca media pieţei. Există însă prea mulţi şarlatani dispuşi să vândă iluzii naivilor.

Mălin Bot este redactor-şef  www.adevarul.ro

Citeşte şi alte opinii de Malin Bot:

Escrocheria lui Dan Diaconescu

Râie comunistă

Ţiganii

Cetăţeanul complicat Dan Voiculescu

De ce stăm în genunchi?

România mea şi România lor

Revoluţia care nu a mai avut loc

Nevoia de modele şi morală



De ce nu ne pasă de România?

Atrocităţi comise în numele lui Dumnezeu


Citeşte alte opinii pe platforma
ideilibere.ro“:

image image image image image image

Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite