România către Franţa: avem şi noi buldozere!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eforie Sud | Foto: Nicu Dumitru
Eforie Sud | Foto: Nicu Dumitru

Vineri, 27 septembrie 2013, 21 de case ale romilor de pe strada Agricola nr. 2 din Eforie Sud au fost demolate de Primărie. Primarul Ovidiu Brăiloiu a motivat acţiunea ca fiind parte din "activitatea de curăţenie a oraşului”. „Am ignorat problema de prea mult timp”, mai spune edilul din Eforie Sud.

Un număr de 80 de mascaţi şi poliţişti au fost urniţi pentru curăţenia prilejuită de anunţarea codului portocaliu de furtună şi ploi. În comunitate locuiau 100 de persoane, dintre care 45 copii. Mulţi dintre oameni locuiesc acolo de când s-au născut. Majoritatea au acte de identitate pe adresa de unde au fost demolaţi, dar nu s-au ocupat să-şi întocmească acte de propietate.

Terenul pe care aveau casele oamenii aparţine primăriei. Planul primarului cu terenul proaspăt curăţat cu vola este să facă un drum de acces către două clădiri de locuinţe sociale care sunt pe jumătate ridicate de ceva vreme. Construcţia drumului şi implicit a locuinţelor sociale nu este în desfăsurare, iar domnul Brăiloiu spune că finalizarea lucrărilor nu are un termen limită, proiectul fiind dependent de aprobarea unor plăţi. Cel mai probabil, noile construcţii nu vor fi destinate foştilor locatari, având in vedere că aceştia nu au un loc de muncă, mai spune primarul. 

Romii au primit avertisment de evacuare cu 6 zile înainte. La momentul demolării, Primăria nu a asigurat nicio locuinţă provizorie pentru romi, astfel încât aceştia au rămas sub cerul liber. În ziua următoare demolării, a intrat în vigoare codul portocaliu de furtună şi ploaie, temperaturile scazând dramatic pentru această perioadă a anului. Oamenii au petrecut următoare 5 zile în ploaie, după cum spun aceştia.  

După o minimă mediatizare a cazului, primarul a pus la dispoziţia oamenilor o clădire dezafectată care funcţiona drept atelierul şcolii din comunitate, deşi spune că nu era obligat să o facă.  Clădirea are acoperişul avariat, ferestrele nu se deschid, nu are încălzire, apă curentă şi nici nu e racordată la electricitate.

Partida Romilor şi Romani Criss au ajuns la faţa locului şi promit că îi vor ajuta pe romi cu consiliere juridică, considerând că ce s-a întâmplat este un abuz, iar dreptul romilor la locuire le-a fost încălcat. Aceştia au reuşit să obţină o hotărâre judecătorească care prevedea oprirea activităţilor de demolare, însă prea târziu, ajungând cu documentul la faţa locului cu două ore după demolare.

Romii aşteaptă. Li s-a spus că mutarea este provizorie. Trăiesc cu incertitudinea unei locuinţe sau a unui venit. Romii au declarat la unison că ultima soluţie pentru ei este emigrarea. Sunt hotărâţi să plece din ţară pentru a găsi un trai mai bun, în cazul în care situaţia lor rămâne aceiaşi.

Trebuie spus că acesta nu este un caz singular. Organizaţiile romilor semnalează periodic astfel de cazuri, cel mai celebru fiind cel din Baia Mare, unde locuinţele romilor au fost dărâmate, iar aceştia au fost mutaţi într-un fost laborator chimic. Astăzi, aceştia locuiesc în continuare acolo, fără să ştie, însă, pentru cât timp.

Filmare de la faţa locului: 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite