Revoluţionara baterie din plastic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bateria viitorului
Bateria viitorului

Un supercondensator ca un sendviş din plastic va înlocui actualele baterii şi va alimenta cu energie gadgeturi, maşini şi chiar haine electrice. Noua baterie din plastic va permite ca telefoanele şi iPod-urile să devină la fel de subţiri ca o carte de credit.

Bateria clasică ar putea să ajungă în mai puţin de zece ani la coşul de gunoi al istoriei, scrie ziarul britanic „The Daily Mail". Cercetătorii britanici au creat o capsulă de plastic ce poate stoca şi elibera energie electrică, putând astfel revoluţiona modul în care folosim telefoanele mobile, în care funcţionează maşinile-hibrid şi chiar modul în care purtăm hainele.

Noua descoperire ar putea face ca telefoanele mobile sau iPod-urile să-şi reducă dimensiunile ca sursa lor de energie - ajungându-se la gadgeturi la fel de subţiri precum cărţile de credit.

Noua tehnologie ar putea fi folosită la monitoarele de computer care vor putea fi împăturite ca o foaie de hârtie.

Capsula ce stochează energie ar putea fi utilizată şi pentru confecţionarea „hainelor electrice", care se vor încărca în timp ce le purtăm şi vor degaja căldură dacă se face frig.

Un prototip de 12,7 centimetri

Doctorul Emile Greenhalgh, de la Departamentul de Aeronautică al Colegiului Imperial din Londra, a declarat că noul dispozitiv nu este tocmai o baterie, ci un supercondensator, similar cu cele găsite în circuitele electrice clasice.

Prototipul realizat de echipa condusă de Greenhalgh are 5 inchi (12,7 cm), este foarte subţire, se încarcă în cinci secunde şi poate furniza suficientă energie pentru a ţine aprins un LED timp de 20 de minute. Capsula ed plastic se încarcă şi se descarcă mai rapid decât bateriile convenţionale şi nu foloseşte procese chimice, ceea ce va face ca durata ei de viaţă să fie mult mai mare.

Cercetătorii susţin că maşina viitorului îşi va putea lua energia din caroserie, unde vor fi amplasate astfel de dispozitive.

.
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite