Relaxare în carantină: Ziua de duminică a venit cu noi relaxări, dar şi cu măsura carantinei pentru turiştii nevaccinaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un poliţist de frontieră scanează un certificat digital european care atestă vaccinarea. Imagine: IGPF
Un poliţist de frontieră scanează un certificat digital european care atestă vaccinarea. Imagine: IGPF

Primii români care nu s-au vaccinat anti-COVID înainte de plecarea în vacanţă au fost deja trimişi în carantină la întoarcerea din statele care au intrat, recent, pe lista „zonelor roşii“. Multe destinaţii de vacanţă precum Grecia, Spania şi Portugalia figurează deja ca fiind zone cu risc epidemiologic ridicat, iar mulţi români nevaccinaţi şi-au întrerupt concediile în al 12-lea ceas, crezând că vor „fenta“ autorităţile la frontieră.

În ultima zi a lunii iulie, România a atins pragul de 5 milioane de persoane vaccinate cu prima doză, cu două luni întârziere faţă de termenul pe care autorităţile sanitare şi l-au propus, adică 1 iunie. În prezent, în cadrul campaniei de vaccinare s-au imunizat parţial (cu cel puţin o doză) 25,89% din populaţie, iar 25,14% dintre români sunt vaccinaţi cu schema completă, arată datele oficiale ale Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor de Vaccinare  (CNCAV), centralizate de Graphs.ro.

Pentru unii turişti care nu s-au vaccinat cu schema completă este deja prea târziu, iar la întoarcerea în România au fost trimişi în izolare la domiciliu următoarele 14 zile. Asta deoarece Hotărârea numărul 52 privind aprobarea listei ţărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat a intrat deja în vigoare, fiind publicată în Monitorul Oficial. Cei trimişi în carantină pentru 14 zile începând de ieri vor apărea în statistica Grupului de Comunicare Strategică de astăzi.

Ce ţări au intrat în „zona roşie“ începând de la 1 august

Destinaţii turistice preferate de români – precum Grecia, Spania şi Portugalia – au intrat de ieri, ora 00.00, pe lista zonelor roşii, cu risc epidemiologic ridicat, conform Hotărârii nr. 52 a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU). De exemplu, Grecia are o incidenţă a cazurilor COVID-19 de 3,5 la mie (‰), Portugalia – 4,4‰, iar Spania – 7,8‰. Ţări precum Franţa (2,7‰), Luxemburg (2,2‰) şi Israel (1,8‰) sunt, deocamdată, încadrate în zona galbenă, dar situaţia este schimbătoare.

Un act normativ anterior, Hotărârea 43 din 01.07.2021 a CNSU, prevede că „pentru persoanele care sosesc pe teritoriul României din (n.r. – zona galbenă şi zona roşie) se instituie măsura carantinei la domiciliu, la locaţia declarată sau spaţiul special destinat pe o perioadă de 14 zile”. Excepţie fac doar „persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare până la intrarea în România”.

Asta înseamnă că românii care s-au prezentat pentru rapel până pe data de 19 iulie şi-au putut continua concediile chiar dacă acest weekend i-a prins în vacanţe într-unul dintre statele din „zona roşie”. Pe data de 19 iulie, 24,5% dintre români erau vaccinaţi cu schema completă, mai exact un număr de 4.728.564 de persoane.

Românii nevaccinaţi s-au grăbit să se întoarcă în ţară

Vămile din sudul ţării s-au blocat, ieri, cu turiştii români nevaccinaţi, care şi-au întrerupt vacanţele şi s-au întors în ţară, pentru a încerca să scape de carantina de 14 zile. Cozile de maşini s-au întins pe kilometri întregi la Punctul de Trecere al Frontierei (PTF) Giurgiu, ruta obişnuită pentru cei care merg sau se întorc din Grecia, prin Bulgaria. Situaţia a fost identică la PTF Calafat, din judeţul Dolj. Cum Grecia a intrat oficial în zona roşie pe 29 iulie, încă de ieri un medic îi aştepta pe românii nevaccinaţi la vamă, pentru a le înmâna documentul de plasare în carantină.

bulgaria vama ruse gurgiu foto stefan nicula facebook

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a făcut o serie de precizări la solicitarea Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) cu privire la persoanele exceptate de la rigorile epidemiologice, dacă prezintă un test RT-PCR negativ.

Astfel, sunt exceptaţi de la carantină doar „copiii cu vârsta mai mare de 6 ani și mai mică de 16 ani care sosesc din zonele galbene sau roşii”, românii care rămân în ţară mai puţin de 3 zile, precum şi străinii care tranzitează România în mai puţin de 72 de ore. Şi românii care se întorc din zonele galbene sunt exceptaţi de la carantină, dar doar dacă prezintă un test PCR negativ.

Ultimele măsuri de relaxare intrat în vigoare

Ultimul pachet cu măsurile de relaxare a intrat în vigoare, ieri, potrivit Hotărârii nr. 52 a CNSU, publicată sâmbătă în Monitorul Oficial. Între altele, de ieri există posibilitatea de a organiza evenimente cultural-artistice şi de divertisment în spaţii deschise, cu participarea a cel mult 75.000 de persoane, în localităţile cu incidenţa mai mică sau egală cu 2 la mie, şi a evenimentelor sportive cu spectatori, până la capacitatea de 75% a spaţiului, cu condiţia ca participanţii să fie vaccinaţi, testaţi sau trecuţi prin COVID-19.

Nunţile, botezurile şi evenimentele festive private pot fi organizate cu maximum 400 de persoane în interior şi până la capacitatea maximă a spaţiului în exterior, dacă participanţii sunt vaccinaţi cu schema completă, au un test RT-PCR negativ în ultimele 72 de ore sau au trecut prin boală în ultimele 6 luni.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite