Răfuiala

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ce urmăreşte Băsescu? Să arate că nu e terminat. Să rămână infailibil, zeul atotputernic, salvatorul partidului.

Avem de-a face cu o putere narcisistă, bazată pe mitul Băsescu. „Puterea de dragul puterii" te obligă să plăteşti un preţ exorbitant. Noroc că nu îl plăteşte lumea politică, ci prostimea. Când Guvernul nu a mai putut să ascundă gunoiul sub preş, a ieşit Băsescu în faţa poporului şi ne-a anunţat Apocalipsa şi că - în consecinţă - se va tăia în carne vie. La propriu. Dar acest scenariu este real? Cu aviara era vorba de „efecte speciale". La fel şi cu gripa porcină, cum recunoaşte azi Organizaţia Mondială a Sănătăţii: „S-a exagerat". Mă întreb dacă preşedintele a rostit o mare minciună sau un mare adevăr când ne-a anunţat că suntem în pragul catastrofei.

Apele curgeau calm, ne pregăteam de lungi plictiseli pe scena politică până în 2012, cu un preşedinte care îşi pierde influenţa pe măsură ce se apropie de sfârşitul mandatului său. Şi baf, am încasat un şoc care a schimbat radical situaţia din România. Să zicem că e recesiune, chiar criză. Dar ce nevoie era să se ia asemenea măsuri dure? Aduce a panică, a disperare. Într-un termen previzibil vom avea busculade şi haos. Dacă nu se va întâmpla, tot aia e. E suficientă ameninţarea cu un asemenea pericol şi tot se produc efecte de care iniţiatorii pot beneficia copios. Iată, deja se caută un salvator al situaţiei! Cine se anunţă? Un finanţist genial care face bani cu sacul prin diverse scamatorii? Vreun general mai nevricos de tip sud-american? Sau rămânem la civilul Băsescu?

Măsurile anunţate au aruncat PDL într-o situaţie imposibilă. Sondajele îl arată rostogolindu-se spre coada clasamentului. De ce ar administra Băsescu partidului său de suflet o asemenea lovitură? Este un război între Băsescu şi baronii partidului? Nu mă pronunţ, dar observ că fidelii preşedintelui lansează repetate atacuri contra lui Blaga, Berceanu&Videanu. Fără protecţia fermă a lui Băsescu, aşa ceva e de neimaginat. Cei trei au atâta influenţă în partid, mai ales după ce au făcut - dracu' ştie cum - să fie reales Băsescu, că ar călca în picioare orice îndrăzneţ. Faptul că ei nu ripostează indică umbra prezidenţială. Chiar şi inexpugnabilul, „omul de mână forte", Blaga este luat la refec.

Afacerile lui Berceanu sunt răscolite de presă. Nu mai zic de Videanu, în bâză încă de la începutul anului. În plus, toţi au ajuns pe pagina întâi - fireşte, „pe surse". Una dintre manevrele favorite sub acest regim este de a lăsa să se scurgă informaţii în mass-media. Victima este întotdeauna cineva aflat în dispută cu Cotrocenii. Se foloseşte atunci când un cap trebuie să cadă sau măcar să devină ascultător.

Ce urmăreşte Băsescu? Să arate că nu e terminat. Să rămână infailibil, zeul atotputernic, salvatorul partidului. Pentru asta era nevoie de o demonstraţie de forţă. Criza a fost prilejul nimerit de a provoca o situaţie politică nouă. PDL, iată, are nevoie încă o dată de şeful său charismatic pentru a se salva - acum, ca şi în 2012. Criza-criză, unii pierd, alţii câştigă. Băsescu nu are de gând să piardă. A ieşit la rampă ca să preia controlul asupra unui partid care prea arăta tendinţe centrifuge. A întors situaţia în folosul său. Brusc, congresul PDL s-a amânat. Dacă se desfăşura acum, rocada la vârful PDL nu s-ar fi produs, cei „trei crai" fiind prea puternici. Ei trebuie întâi daţi jos şi apoi „vom trăi şi-om vedea". Urmează răfuiala.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite