Radu Golban: UE, paradigma europeană a apartheidului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ce a primit Romania de la UE, in schimb, in afara de lozinci si monitorizare? , se întreabă economistul Radu Golban. Fara loc de munca in Africa de Sud, dreptul la libera circulatie al negrilor era ingradit, precum este si al romanilor in UE accesul la piata muncii.

Un simplu pasaport romanesc cu „Uniunea Europeana" pe coperta ramane un pasaport de bantustan. Asa cum Pretoria nu dorea un influx de negri rezidenti in orasele albilor si efectua la toate punctele de trecere intre bantustane si Africa de Sud controale de pasapoarte, simtim si noi discriminarea europeana fiind lasati in afara spatiului Schengen.

Ar fi gresit sa credem ca poltica de apartheid a Africii de Sud s-a rezumat doar la o politica de asuprire rasiala a populatiei de culoare sub dominatia alba minoritara.

Similar cu modelul de integrare europeana a unei Europe cu doua viteze cunostea si sistemul de la Pretoria un apartheid mic si unul mare: In timp ce apartheidul mic reglementa segregarea populatiei in viata de zi cu zi, prin diferite legi care sa asigure accesul separat la transportul public, educatie, asistenta medicala si in general la serviciile publice, apartheidul mare reglementa impartirea teritoriala a tarii in zone pentru albi si bantustane pentru africani.

Citi aici analiza lui Radu Golban.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite