FOTO UPDATE Protest de amploare al medicilor de familie. O mie de cadre medicale s-au reunit în Capitală. Mihai Tudose, discuţii cu protestatarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos
FOTO Inquam Photos

Peste 1.000 de medici de familie din toată ţara au participat, miercuri, la un protest de amploare în Piaţa Victoriei din Capitală. Începând cu ora 12.00, aceştia au fost invitaţi la discuţii cu reprezentanţii Guvernului.

UPDATE Potrivit unor surse guvernamentale, delegaţia medicilor de familie a fost primită la discuţii chiar de către premierul Mihai Tudose. 

UPDATE Miercuri 15.11.2017, ora 13.00, confederaţiile sindicale din România vor sesiza Avocatul Poporului în legătură cu actul normativ adoptat de Guvern privind transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, anunţă Blocul Naţional Sindical. 

Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, care prevede, printre altele trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, a fost publicată în Monitorul oficial la finele săptămânii trecute.

UPDATE La ora 11.00, peste 1.000 de medici de familie erau prezenţi în Piaţa Victoriei din Capitală, unde scandau şi protestau faţă de lipsa de interes a guvernanţilor pentru domeniul lor. Aceştia cer în primul rând debirocratizarea sistemului şi afirmă că îşi doresc să fie alături de pacienţi. La ora 12.00, reprezentanţii medicilor de familie au fost invitaţi la discuţii la Guvern.

Între altele, medicii de familie militează pentru un act medical curat şi pentru o asistenţă medicală puternică. Totodată, aceştia sunt nemulţumiţi şi de procentul mic alocat medicinei de familie, dar şi de faptul că sunt nevoiţi să îşi închidă cabinetele. Pacienţii li se vor alătura azi medicilor de familie pentru că, spun ei, reţeaua de medicină de familie înregistrează un adevărat declin în ultimii ani.

În urmă cu două săptămâni, sute de medici de familie au pichetat sediile Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate, din toată ţară, unde au şi depus un memoriu prin care aduc la cunoştinţă propriile revendicări.

Medicii de familie au format coaliţia „Solidari pentru Sănătate”, împreună cu nouă organizaţii nonguvernamentale de pacienţi, prin care vor să atragă atenţia aupra problemelor cu care se confruntă această ramură a medicinei.

De ce îşi vând medicii de familie cabinetele

Pacienţii li s-au alăturat medicilor în acest demers, pentru că, spun ei, reţeaua de medicină de familie înregistrează un adevărat declin în ultimii ani, ceea ce se reflectă şi în cifre. Concret, în 2016 s-a remarcat o diminuare a cabinetelor, fiind cu 123 mai puţine decât în 2015. În continuare, însă, cele mai multe cabinete de familie există în Dâmboviţa, Giurgiu, Vrancea, Teleorman şi Ilfov, la colţ opus sunt Braşov şi Hunedoara. 

Situaţia se va agrava în următorii ani, a explicat, pentru „Adevărul”, medicul Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei. 

„Cabinetele se închid pentru că nu sunt rentabile şi medicii aleg să îşi vândă afacerea şi să emigreze. Numărul cabinetelor este în scădere şi situaţia se va înrătutăţi. De vină e faptul că nu ne putem face meseria aşa cum trebuie. Ne-am săturat să spunem pacientului că nu se pot face diverse investigaţii, că nu-l putem ajuta”, a declarat medicul de familie. Consecinţele depopulării cabinetelor de medicină de familie se vor vedea în primul rând în mediul rural, unde funcţionează 40% din aceste instituţii medicale şi unde există doar 9% din spitalele ţării, restul de 91% fiind concentrate în mediul urban. 

„În prezent, suntem singura reţea la care au acces toţi românii. Sunt 600 de localităţi fără medic de familie, ceea ce este îngrijorător. Dar reţeaua din rural se deşertifică iar accesul oamenilor de la sate la servicii se diminuează de la an la an”, a mai spus medicul de familie, precizând că exodul medicilor şi-a pus amprenta şi asupra acestei specialităţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite