Proiect MS: Nou centru de transplant hepatic şi de os-tendon, 4,6 milioane de lei în plus pentru infecţiile nosocomiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aceste modificări includ şi o diminuare a bugetului programelor cu 14 mii de lei, pentru sursa buget de stat.
Aceste modificări includ şi o diminuare a bugetului programelor cu 14 mii de lei, pentru sursa buget de stat.

Includerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă "Sf. Spiridon" Iaşi pe lista unităţilor care fac transplant hepatic şi a Spitalului Judeţean de Urgenţă "Sf. Ioan cel Nou" Suceava, pentru transplant os-tendon, majorarea bugetului pentru prevenirea şi controlul infecţiilor nosocomiale cu peste 4,6 milioane lei şi screening pentru minimum 20 de boli congenitale de metabolism sunt câteva dintre modificările aduse programelor naţionale de sănătate.

Ministerul Sănătăţii a lansat, luni, în dezbatere publică Ordinul privind modificarea şi completarea Normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate publică pentru anii 2015 şi 2016, aprobate prin Ordinul ministrului Sănătăţii nr. 386/2015. 

Agenţia Naţională pentru Programe de Sănătate a propus ministrului Sănătăţii remedierea disfuncţionalităţilor constatate în implementarea programelor naţionale, precum şi îmbunătăţirea derulării acestora, se precizează în referatul de aprobare a proiectului de Hotărâre de Guvern.

Aceste modificări includ şi o diminuare a bugetului programelor cu 14 mii de lei, pentru sursa buget de stat.

În cadrul proiectului apare revizuirea "Programului naţional de supraveghere şi control al infecţiilor nosocomiale şi monitorizare a utilizării antibioticelor şi a antibiotico-rezistenţei" . Proiectul vizează includerea unor noi activităţi după cum urmează:

- efectuarea screening-ului activ pentru depistarea colonizării/infecţiilor cu germeni cu risc epidemiologic;

- efectuarea controlului intern de calitate al laboratoarelor de microbiologie;

- formarea profesională a personalului medical în domeniul controlului infecţiilor nosocomiale şi al utilizării prudente a antibioticelor.

De asemenea, a fost extinsă lista unităţilor sanitare care derulează acest program.

Astfel, un număr de 71 de unităţi sanitare, care au în structură laborator de microbiologie, au fost propuse să desfăşoare activităţi de screening activ pentru depistarea colonizării/infecţiilor cu germeni cu risc epidemiologic, precum şi activităţi de control intern de calitate al laboratoarelor de microbiologie.

Activităţi de identificare în sistem sentinelă a infecţiilor nosocomiale în secţiile cu risc crescut (ATI, chirurgie) şi de supraveghere a rezistenţei tulpinilor microbiene care determină infecţii invazive sunt propuse să se desfăşoare prin intermediul a 23 unităţi sanitare, faţă de 12 unităţi sanitare care desfăşoară aceste activităţi în prezent.

Totodată, un număr de 300 de persoane (medici şi asistenţi medicali, cu pregătire în specialităţile epidemiologie, medicină de laborator, microbiologie, boli infecţioase) din cadrul celor 113 unităţi sanitare incluse în program vor beneficia de primul modul al cursului organizat în domeniul controlului infecţiilor nosocomiale şi al utilizării prudente a antibioticelor.

În cadrul aceluiaşi program naţional, se propune şi suplimentarea bugetului alocat cu 4.609.000 lei prin repartizarea acestei sume din bugetul programelor naţionale de sănătate publică, pe seama sumelor reţinute la bugetul Ministerului Sănătăţii - acţiuni centralizate

Un alt punct vizează extinderea listei unităţilor sanitare care efectuează transplant hepatic, prin includerea unei noi unităţi sanitare, respectiv Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă "Sf. Spiridon" Iaşi , precum şi a listei unităţilor sanitare care efectuează transplant os-tendon prin includerea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Sf. Ioan cel Nou" Suceava.

Referitor la derularea Programului naţional de sănătate a femeii şi copilului, modificările propuse vizează includerea Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj Napoca, a Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Fogolyan Kristof" Sf. Gheorghe şi a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii "Louis Ţurcanu” Timişoara în lista unităţilor care implementează intervenţia de "Profilaxie a malnutriţiei la copiii cu greutate mică la naştere şi analiza mortalităţii infantile".

Tot în acest program se are vedere:

- realizarea, în cadrul intervenţiei "Prevenirea sarcinilor nedorite prin creşterea accesului la servicii moderne de planificare familială”, a unui studiu populaţional reprezentativ la nivel naţional privind comportamentul reproductiv al populaţiei de vârstă fertilă, cu definirea, în consecinţă, de noi indicatori fizici şi de eficienţă pentru această activitate;

- includerea activităţii de realizare de teste de screening pentru boli congenitale de metabolism (minim 20 boli) în cadrul intervenţiei "Prevenirea malformaţiilor congenitale prin diagnostic pre-şi postnatal”, ca urmare a faptului că în cadrul Institutului Naţional pentru Sănătate a Mamei şi Copilului "Alessandrescu-Rusescu" este posibilă  realizarea acestei testări prin spectrometrie de masă în tandem.

Această activitate va contribui la îmbunătăţirea diagnosticării şi a tratamentului bolilor rare, susţin iniţiatorii modificărilor.

Bugetul total al programelor naţionale de sănătate este de 681.830.000 de lei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite