PROGNOZA METEO Cum va fi vremea în următoarele trei luni: precipitaţiile vor lipsi în luna iunie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Temperaturile vor creşte în următoarele luni FOTO Adevărul
Temperaturile vor creşte în următoarele luni FOTO Adevărul

Valorile medii de temperatură prognozate de meteorologi pentru lunile aprilie şi mai vor fi, în general, în apropierea mediilor climatologice ale perioadei şi doar în câteva regiuni sub medii, iar pentru luna iunie acestea vor fi în jurul normelor, în timp ce precipitaţiile se anunţă excedentare în cea mai mare parte a ţării, excepţia fiind semnalată la nivelul lunii iunie.

Potrivit prognozei meteorologice valabilă în perioada aprilie - iunie 2018, în luna aprilie, temperaturile medii ale aerului vor fi apropiate de normal în regiunile sudice şi sud-estice şi se vor situa, în general, sub mediile climatologice în restul ţării. Măsurătorile de specialitate arată că media multianuală lunară pentru luna aprilie este de 9,3 grade Celsius, luându-se în considerare parametrii monitorizaţi în intervalul 1981 - 2010.

În ceea ce priveşte valorile termice medii, specialiştii ANM estimează, în perioada analizată, valori medii de temperatură între 5 şi 11 grade Celsius în Moldova, respectiv până la 12 grade Celsius în Banat, Oltenia şi Muntenia.

În acelaşi timp, precipitaţiile totale lunare vor fi excedentare în cea mai mare parte a ţării, aşadar peste norma de 51,3 l/mp, iar cele mai mari cantităţi de precipitaţii sunt estimate în Banat - de până la 78 l/mp, Oltenia (până la 75 l/mp), Transilvania (până la 70 l/mp). Pe de altă parte, cele mai scăzute cantităţi de precipitaţii sunt prognozate în Dobrogea - de până la 40 l/mp.

În luna mai, temperaturile medii vor avea valori apropiate de media climatologică în sud, sud-est şi vest, respectiv sub normal, local, în celelalte zone. Media multianuală valabilă pentru luna mai este de 14,9 grade Celsius. Cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Moldovei (între 10 şi 17 grade Celsius), iar valori termice medii mai ridicate, de până la 18 grade, se vor consemna în Muntenia, Oltenia şi Banat.

În aceeaşi lună, precipitaţiile totale lunare vor fi apropiate de normă în sud-estul ţării şi local în sud şi est şi vor fi excedentare în rest. Media precipitaţiilor pentru luna mai este stabilită la 66,5 l/mp. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii se vor consemna în Maramureş (până la 89 l/mp), Muntenia (86 l/mp), Crişana (până la 85 l/mp), Banat (până la 84 l/mp) şi Oltenia (până la 83 l/mp). În acelaşi timp, în Dobrogea se vor consemna precipitaţii între 16 şi 47 l/mp.

Conform ANM, în luna iunie, temperatura medie lunară a aerului va fi apropiată de norma climatologică în cea mai mare parte ţării. Media valorilor termice pentru intervalul analizat se situează la 18,3 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse între 13 şi 21 grade Celsius, în Moldova, în timp ce în Oltenia şi Maramureş valorile termice vor ajunge la 22 de grade Celsius.

La nivel de precipitaţii, în luna iunie, acestea vor fi apropiate de mediile climatologice, cu o tendinţă spre deficit, local, în sudul, estul şi vestul teritoriului, faţă de cele stabilite prin măsurători, la 84,5 l/mp. În zona Munteniei, cantităţile medii de precipitaţii ar putea ajunge la 111 l/mp, în Banat la 107 l/mp, în Transilvania la 106 l/mp, în Crişana şi Moldova la 103 l/mp, iar în Oltenia la 102 l/mp. De asemenea, în Dobrogea sunt estimate cantităţi de precipitaţii mai scăzute, între 27 şi 60 l/mp.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite