Alexandru Rafila explică de ce trebuie să stăm acasă de Paşte: „Numărul de cazuri se triplează în câteva zile“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prof.dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, a vorbit la Digi24 de ce e nevoie să stăm acasă de Paşte, anul acesta.

„O să ajungem la un vârf de îmbolnăviri care poate să fie undeva foarte sus şi să existe probleme foarte serioase în ce priveşte capacitatea de a acorda asistenţă medicală unui număr foarte mare de pacienţi într-un timp foarte scurt. În medie, o persoană infectată poate transmite infecţia la alte trei persoane. Gândiţi-vă că numărul de cazuri se triplează în câteva zile şi lucrul acesta pune o presiune incredibilă pe sistemul de sănătate, mai ales dacă vorbim de persoane vârstnice, pentru că reunirea familiilor, de Paşte, poate să afecteze în primul rând persoanele vârstnice”, a spus Alexandru Rafila.

„Şi atunci situaţia asta oarecum privilegiată pe care o are acum România, cu un număr relativ mic de decese şi de persoane cu vârsta de peste 70 de ani care sunt afectate se poate schimba brusc şi să ne aducă într-o zonă de pericol maxim, cum a fost de exemplu în Lombardia”, a explicat el.

„Cei care se întorc trebuie să înţeleagă că limitarea intrării în ţară e esenţială pentru a nu răspândi boala în comunitate. Aceste reglementări privind carantina nu fac altceva decât să vină exact în această întâmpinare a unei nevoi de sănătate publică. Nu e o reglementare împotriva cuiva, ci, dimpotrivă, e menită să salveze multe îmbolnăviri şi mai ales multe vieţi”, a spus el.

Rafila a amintit că toţi cei care vin din zonele roşii intră automat în carantină pe o perioadă de 14 zile.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite