Prioritatea zero pentru România. Să amplifice urgent capacitatea de vaccinare

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din datele date publicităţii rezultă că un milion de români au făcut şi rapelul, deci 2 milioane de vaccinuri, iar un milion doar prima doză. În total trei milioane de vaccinări în 3 luni. Un milion pe lună. În aprilie aşteptăm să vină cinci milioane de vaccinuri, după declaraţiile premierului. În cât timp vor fi administrate cele cinci milioane? În cinci luni? Dar cele care sosesc în luna mai?

Importanţa vaccinării

S-a constatat că au fost foarte puţine cazuri de reacţii adverse grave după vaccinare, şi încă nu este făcută o legătură directă între vaccinare şi decesul unor persoane survenit  după vaccin. În aceste condiţii este de aşteptat ca opţiunea pentru vaccinare să crească, iar în unele ţări, în Italia de exemplu, vaccinul anticovid a devenit obligatoriu pentru cadrele medicale.

De vaccinare şi stăpânirea pandemiei depind foarte multe lucruri esenţiale, la noi şi în alte ţări. Vieţile a mii de oameni, starea economiei, eficienţa învăţământului, joburile a sute de mii de oameni care lucrează în turism şi comerţ, pentru a enumera doar pe cele mai importante.

Exemplul altor ţări, printre care Israel şi Marea Britanie, ne arată că doar prin vaccinare se pot opri consecinţele negative ale pandemiei care afectează toată lumea.

După 1 aprilie se anunţase o creştere masivă a numărului de vaccinări. Dar iată că nu trec de 60.000 pe zi, un număr mult prea mic faţă de posibilităţile ţării noastre, şi faţă de obiectivul de a avea vaccinaţi în septembrie 10 milioane de români. Asta înseamnă 150.000 de vaccinări pe zi, un obiectiv departe de a fi atins. Iar dacă am face 200.000 de vaccinări pe zi, am reuşi să ajungem mai repede la masa critică atât de necesară pentru a opri răspândirea virusului.

Rezerve naţionale nefolosite

Medicina privată. Nu cred că sunt folosite toate resursele medicinii private din România. Avem o reţea foarte bună şi extinsă de unităţi de medicină privată, capabile să facă vaccinuri. Doar că nu este utilizată. De ce?

Statul ar trebui să asigure vaccinuri gratuite la toată populaţia, nu şi administrarea lor. Aşa ar trebui să se întâmple.  Unităţile de medicină privată pot primi gratuit de la stat cantităţi de vaccinuri, pe care, apoi,  să le administreze după o proprie programare şi la preţuri rezonabile celor care preferă această cale. Platforma naţională de programare este greoaie, nu toţi românii au abilităţile necesare să o folosească. O programare la o clinică privată din apropierea locuinţei este mult mai uşor de făcut, iar preţurile vaccinării sunt modice. Şi le poate permite oricine.

Cabinetele stomatologice. Avem 16.000 de medici stomatologi în clinici, majoritatea private, foarte bine organizate şi echipate. În aceste clinici se fac operaţii, implanturi, extracţii, injecţii de anestezie. Este foarte simplu ca aceşti medici stomatologi să se ocupe şi de vaccinare.

Se pune problema supravegherii post-vaccin. Personal consider că medici stomatologi, capabili să facă operaţii maxilo-faciale, sunt calificaţi să asigure şi supravegherea post-vaccin. Mai ales că, statistic, sunt puţine cazuri de reacţii adverse la vaccinare, iar în ultimă instanţă se poate apela la intervenţia de urgenţă.

Şi în cabinetele stomatologice iniţiativa programării şi a plăţii prestaţiei este o chestiune privată, fără intervenţia statului, acum când suntem în etapa a treia, cea în care se vaccinează oameni obişnuiţi.

Medicina de familie. Medicii de familie, de medicină generală, au şi asistente în cabinetele lor, care pot efectua vaccinul sub supravegherea medicului de familie. Dacă în perioada de 15 minute, post-vaccin, ar apărea complicaţii, se poate apela la serviciile de urgenţă, dacă complicaţiile sunt grave. Câştigurile sunt mult mai mari decât riscurile, mai ales în mediul rural, unde medicina de familie este singura prezentă. Iar relaţia directă, medic de familie cetăţean, există şi are importanţa ei în convingerea populaţiei să se vaccineze. Medicii de familie ar urma sa fie plătiţi de către stat aşa cum sunt plătiţi acum cei din centrele de vaccinare.

Sistemul farmaceutic. Nu cred că educaţia sanitară primită în facultate nu ar permite farmaciştilor să facă simple injecţii cu vaccin. În multe farmacii private, spaţioase, se pot organiza centre de vaccinare, fără nici o problemă.

Rămâne ca statul să furnizeze tuturor celor vor cere şi  vor fi acreditaţi să vaccineze, dozele de vaccinuri  cerute, urmând să impună condiţia eliberării unei adeverinţe de vaccinare şi a centralizării tuturor celor vaccinaţi.

Situaţia în care ne aflăm este una excepţională, nu avem multe soluţii să ieşim din impas. Pierderile umane, economice, şcolare, din piaţa muncii, sunt prea mari şi prea grave, ca să nu exploatăm toate resursele pe care le avem în materie de vaccinare.

Nu am pretenţia ca variantele oferite de mine, nespecialist fiind, să fie toate fezabile. Dar să stăm cu mâinile încrucişate, văzând că nu trecem de 60.000 de vaccinări pe zi, nu este o soluţie.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite