Preşedintele şi marea manipulare

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu şi-a început discursul din 25 ianuarie 2012 cu referiri la "scandările din stradă şi mesajele de pe internet, facebook şi mediile electronice". După acest moment s-a întâmplat un fenomen foarte interesant pe internet, fenomen care are atributele unei manipulări.

Zeci de comentarii cu mesaje identice ad-litteram au fost publicate, sub identităţi diferite, pe forumurile marilor ziare şi televiziuni, în subsolul articolelor despre proteste sau a celor despre intervenţia autorităţilor după viscol.

Moderatorii adevarul.ro au constatat fenomenul vineri, 27 ianuarie 2012, când la un singur articol, o dezbatere on-line, au fost postate iniţial, foarte rapid, 18 comentarii cu mesaje pro-guvernamentale şi anti-opoziţie. Unele fără nicio legătură cu subiectul discutat.

Semnate cu nume diferite
, toate mesajele au fost postate dintr-o singură locaţie, având acelaşi IP al unui SRL din Bucureşti. Numele firmei nu este important acum, fenomenul este relevant. Zeci de alte comentarii similare au fost postate, de la acelaşi IP, şi la alte articole despre protestele din Piaţa Universităţii, deszăpezire şi despre cazul militarului care a protestat în uniformă.

Tentativa de manipulare a dezbaterii on-line, în care s-au postat cele 18 articole, a fost relatată publicului la momentul respectiv, pentru informarea corectă a participanţilor la discuţie. Aici este articolul!

Proporţiile manipulării sunt însă mult mai mari şi uşor de identificat de către orice cititor, fără niciun fel de „mijloace tehnice speciale" cum ar spune specialiştii în astfel de manevre.

Oricare dintre dumneavoastră poate vedea, folosind banalul Google, despre ce este vorba. Vă propun un exerciţiu. Copiaţi următorul comentariu, ales la întâmplare dintre cele 18 lansate de la IP-ul SRL-ului din Bucureşti:

"Dacă Traian Băsescu ar fi fost un dictator, acest site nu ar fi existat, noi nu am fi putut să ne spunem părerea, iar dacă ati fi scandat ce se scandează acum....nici numele nu vi s-ar mai fi auzit ! Cei care au apucat vremurile unei adevărate dictaturi ştiu că numai dacă un vecin avea pata pusă pe tine , se ducea la secu' şi le spunea că ai vorbit urât de tovarăşu....apoi te săltau ăia şi scăpai, în cel mai fericit caz, după o mamă de bătaie şi 5000 lei amendă, care atunci erau căt două salarii bune!"

Deschideţi o pagină Google şi postaţi mesajul în spaţiul pentru căutare, între ghilimele, pentru a căuta exact textul. Veţi constata că acest comentariu, aparent scris de un cititor care exprimă o opinie bine argumentată, este multiplicat identic pe toate forumurile celor mai importante "medii electronice", cum ar spune domnul preşedinte.

Să facem aceeaşi operaţiune cu un alt mesaj, din cele 18: „Domnul Emil Boc s-a implicat foarte mult in problemele pe care le au oamenii inzapaziti." Acelaşi fenomen.

Faceţi acelaşi lucru cu oricare dintre cele 18 comentarii şi veţi constata că nu a fost vorba de vicierea unei dezbateri de pe adevarul.ro, ci de o campanie de proporţii, care a vizat cele mai importante site-uri de ştiri din România şi chiar unele bloguri cu trafic important. Publicul-ţintă se poate creiona uşor, mesajele sunt limpezi, contextul este definit, totul seamănă bine cu o manipulare. Este o certitudine aproape imposibil de negat. La fel cum nu se poate nega faptul că „personajele pozitive" din această campanie sunt Traian Băsescu, Emil Boc şi guvernarea PD-L".

Incert este momentan scopul urmărit de autorii acestei manipulări. Nu poate fi numită altfel inundarea forumurilor cu un asemenea volum de mesaje, foarte bine gândite. Desigur, scopul urmărit este cunoscut doar de coordonatorii acestei campanii. Noi putem doar să ne punem întrebări importante pentru orice persoană care participă la discuţiile de pe internet.

O întrebare este dacă scopul urmărit e doar acela de a lăsa impresia publicului că un număr mare de persoane susţine actuala guvernare?
Privită prin perspectiva declaraţiei preşedintelui, campania capătă un sens mai interesant şi conturează o întrebare importantă.

Există o legătură între declaraţia în care Traian Băsescu a spus că citeşte mesajele românilor de pe mediile electronice şi această campanie? Ar putea miile de mesaje, postate zilele acestea pe toate site-urile importante, să-i spună lui Traian Băsescu că încă e susţinut de o mare parte a publicului, la fel cum i se spunea lui Ceauşescu, în 1989, că la Timişoara sunt doar nişte "elemente huliganice"? Să fie situaţia atât de disperată?

Contactat telefonic pentru a exprima un punct de vedere, purtătorul de cuvând al PD-L, Sever Voinescu, a declarat că nu cunoaşte să existe vreo astfel campanie de comunicare on-oline, comandată sau coordonată de PD-L. Domnul Voinescu a susţinut că nu e nicio legătură între declaraţia preşedintelui şi bombardamentul cu mesaje pozitive pe internet şi că e inutilă o astfel de campanie pentru că "doar doi, trei exaltaţi comentează în subsolul articolelor şi citesc aceste comentarii".

Întrebat dacă presedintele este printre exaltaţi, domnul Voinescu a închis telefonul. Apoi a revenit cu următoarea declaraţie, după ce a spus că, de fapt, legătura telefonică s-a întrerupt: „Nu cunosc nimic despre o asemenea campanie. Dacă ar exista, ar fi de o inutilitate enormă. Mi se pare ilogic să existe o astfel de campanie. Din punctul meu de vedere o comunicare publică nu se face la subsolul articolelor. Nu cred că se pot influenţa oamenii prin asemenea comentarii. Autoritatea informaţională a comentariilor este zero. Comentariile acestea sunt o sumă de refulări şi defulări psihiatrice mai degrabă", a spus domnul Sever Voinescu.

Să fie vorba, totuşi, doar de doi-trei "exaltaţi" care şi-au "defulat" astfel fetişul pentru domnul Băsescu şi domnul Boc?

Un coleg, specialist în IT şi campanii on-line, a lansat o comparaţie interesană: „Toate partidele fac asta. Postacii sunt ca fetele care stau la scările rulante de la mall şi dau fluturaşi cu oferta de la fast-food. Nu le pasă ce scrie pe el sau ce faci cu fluturaşul, dacă îl citeşti sau îl arunci imediat. Au de împărţit o mie de bucăţi pe oră, o fac şi iau banii".

Exaltaţi sau postaci, dacă ţinta lor sunteţi doar dumneavoastră, vă influenţează într-un fel? Aceasta este cea mai importantă întrebare.

Mălin Bot este redactor-şef adevarul.ro

Citeşte şi alte comentarii

Tupeul lui Lucescu


De ce nu ne pasă de România?

Vrăjitoare infractoare

Săracii țigani bogați

Atrocităţi comise în numele lui Dumnezeu

România mea şi România lor

Citeşte alte opinii de blogul jurnalistului Malin Bot:

Ipocriții

Ungurii ne servesc o lecţie

Revoluţia care nu a mai avut loc

Nevoia de modele şi morală

Citeşte alte opinii pe platformaideilibere.ro“:

image image image image image image

Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite