"Presedinte-surpriza", la carma unei tari care se indreapta spre "ape neexplorate"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spre deosebire de luni, cand redactiile din lumea larga inca se mai documentau sa afle cine este acest "fost capitan de petrolier" (Euronews) sau "primar pitoresc al Bucurestiului" (Vocea Americii)

Spre deosebire de luni, cand redactiile din lumea larga inca se mai documentau sa afle cine este acest "fost capitan de petrolier" (Euronews) sau "primar pitoresc al Bucurestiului" (Vocea Americii) care a ajuns presedintele Romaniei, ieri, Traian Basescu a fost personajul central al tuturor relatarilor despre tara noastra. "Le Figaro" face un portret amplu noului presedinte, care ar avea "calitati in numar egal cu defectele". "Combativitatea lui vireaza uneori inspre agresivitate, iar sinceritatea lui plonjeaza uneori spre trivialitate", continua cotidianul, ce aminteste si de "acuzatiile aduse lui Raffarin". "The Daily Telegraph" schiteaza destinul politic al lui Basescu prin comparatie cu cel al lui Iuscenko in Ucraina, dar admite ca, practic, nu au existat diferente privind orientarea proeuropeana intre Basescu si Nastase. "Financial Times" face un portret mai sobru, descriind succint pasii facuti de Basescu de la Ministerul Transporturilor la Cotroceni, dar aminteste totusi, la fel ca "The New York Times", de "furia activistilor europeni pentru drepturile animalelor", generate de uciderea cainilor vagabonzi. In "Le Figaro", acelasi moment e reprodus mult mai plastic, prin raspunsul primarului Basescu la acuzatia de "cruzime" lansata de catre Brigitte Bardot: "Am fost ales de oamenii din Bucuresti, nu de cainii acestuia".
Previziuni privind noul guvern de la Bucuresti
"International Herald Tribune" crede ca "victoria lui Basescu ar putea reprezenta o schimbare radicala de directie in politica romaneasca, deoarece ar putea slabi puterea PSD" si anticipeaza un guvern al fostei opozitii. "The New York Times" sustine, de asemenea, ca aceeasi victorie "e posibil sa impiedice PSD sa conduca viitorul guvern". Totusi, nici o publicatie nu cuteaza sa faca predictii privind componenta noului guvern. "The Guardian" titreaza: "Presedintele-surpriza se pregateste sa conduca Romania spre ape neexplorate", apreciind ca "triumful lui Basescu a rasturnat cu susul in jos politica Romaniei". In genere, putine publicatii se arata optimiste privind perspectivele de stabilitate politica a Romaniei, precum "Le Temps", ce scrie ca, odata cu alegerea lui Basescu, Romania "pare sa inceapa sa respire un aer mai curat si mai european" si care apreciaza felul in care tara noastra a evitat sa o ia pe calea Ucrainei. In schimb, publicatia austriaca "Die Presse" se indoieste ca presedintele Basescu este capabil sa accelereze reformele necesare aderarii la UE, apreciind ca "un guvern corupt (...) e urmat de opozitie care, odata ajunsa la putere, se incurca in masinatiuni murdare". "Frankfurter Algemeine Zeitung" prevede un viitor incert pentru Romania, temandu-se ca Basescu va trebui sa faca concesii "extremistilor de dreapta din PRM". Numai cotidianul ungar "Nepszabadag" revine la o nota optimista, scriind ca UDMR poate guverna cu oricine si ca "nu are nici o importanta daca cererile comunitatii maghiare sunt indeplinite de fortele de centru-dreapta sau de cele de centru-stanga din Romania".
Optimism retinut privind integrarea europeana
"The Independent" il citeaza pe analistul Tom Gallagher, critic al PSD, care ii ia partea lui Basescu, afirmand: "Daca UE doreste sa-si salveze reputatia in Romania, ar trebui sa revizuiasca termenii prosti in care Nastase a negociat aderarea Romaniei". Gallagher acuza UE ca a inchis ochii la abuzurile comise de regimul Nastase si ca ar trebui "sa salute victoria lui Basescu", pentru ca "doreste sa inceapa reforme reale". Optimismul din "The Independent", unde se afirma ca "Romania a intors spatele trecutului comunist", nu este impartasit de BBC. Pe site-ul retelei de radioteleviziune, o analiza despre Romania incepe in cei mai nefavorabili termeni: "Nu numai ca Romania e considerabil mai saraca decat celelalte tari fost-comuniste (...) dar are si reputatia de neinvidiat de a fi una dintre tarile cele mai corupte din Europa". BBC afirma ca "nici un partid nu e liber de coruptie in Romania", iar declaratiile lui Basescu privind apropierea de Washington si redeschiderea unor capitole de negociere, precum si posibilitatea ca noi alegeri parlamentare sa fie necesare in scurt timp sunt vazute ca tot atatea piedici pe drumul european al Romaniei. "The Times", desi pomeneste de o "ruptura simbolica de comunism", apreciaza ca "problemele Romaniei raman enorme, iar puterea politica de a le depasi este privita cu suspiciune". Cotidianul britanic sustine ca victoria-surpriza a lui Basescu nu va produce modificari majore asupra politicii Romaniei privind Europa, adaugand ca este "pacat ca ar putea sa nu produca mari schimbari nici in ceea ce priveste problemele paralizante ale Romaniei".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite