Premieră medicală la un spital privat din Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii de la un spital privat din Capitală au salvat vieţile a doi pacienţi de 62, respectiv de 64 de ani, diagnosticaţi cu anevrism. Pacienţii au fost operaţi de o echipă multidisciplinară alcătuită din chirurgi cardiovasculari, cardiologi, cardiologi intervenţionişlti şi anestezişti.

Concret, medicii le-au implantat endoproteze aortice de ultimă generaţie, se arată într-un comunicat de presă. Aceste dispozitive previn apariţia celor mai frecvente complicaţii postoperatorii. 

„Fiecare dintre cei doi pacienţi a prezentat particularităţi de expansionare a anevrismului, lucru care  a determinat alegerea personalizată a tipului de endoproteză necesar. Astfel, pentru primul pacient s-a folosit endoproteză Nellix – Endologix şi pentru al doilea, modelul AFX2 - Endologix. Ambele tipuri de endoproteze sunt de ultimă  generaţie tehnologică şi sunt prevăzute cu sisteme de eliberare atraumatice, care asigură lezarea minimă  a ţesuturilor. Endoproteza Nellix a fost utilizată pentru prima oară în Spitalul Clinic Sanador, iar cea AFX2, pentru a doua oară. Pacienţii au fost externaţi în condiţii bune, fără complicaţii locale la locurile de abord sau la cele ale montării protezei. Aceştia vor reveni la control la 1 lună, 3 luni, 6 luni şi anual, până la 5 ani, pentru a le monitoriza evoluţia stării de sănătate”, a explicat medicul Rodica Niculescu, coordonator al departamentului de cardiologie intervenţională din unitatea medicală privată. 

Anevrismul de aortă reprezintă o dilatare patologică a unui segment al aortei, cu tendinţă de expansiune şi ruptură. Ruptura unui anevrism poate fi letală din cauza hemoragiei masive, aorta fiind vasul major de sânge care irigă corpul. Cel mai frecvent, anevrismul de aortă se produce la nivelul aortei abdominale. Anevrismul de aortă abdominală creşte lent şi de obicei fără simptome, ceea ce face mai dificil diagnosticul.  

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite